Υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή της Βουλής το φορολογικό

Υπερψηφίστηκε και στη δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, για τη στάση του υπουργείου Οικονομικών απέναντι στο πρόβλημα θέρμανσης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζητείται κατ' αρχήν η επιστροφή στο παλαιό καθεστώς της διαφοροποίησης των φόρων κατανάλωσης των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης, με όρους Μαρτίου 2011, με τελικό στόχο την κατάργηση κάθε φορολογίας επί του πετρελαίου θέρμανσης. Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ζήτησε από την πλευρά του ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, υπενθυμίζοντας την προ ημερών κατάθεση σχετικής τροπολογίας από το κόμμα του.

Την πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης για οικιακή κατανάλωση πρότεινε το Κομμουνιστικό Κόμμα, δια του Νίκου Καραθανασόπουλου, ενώ σε προτροπές για ανθρωπιστική πρωτοβουλία προς όφελος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, προέβη και ο Ηλίας Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής.

Αίσθηση προκάλεσε όμως το γεγονός ότι αντιδράσεις για τη διαχείριση του ζητήματος των ειδικών φόρων κατανάλωσης υπήρξαν και από το ΠΑΣΟΚ, με τον Πάρι Κουκουλόπουλο να επικρίνει τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη για την εξομοίωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο. “Από πουθενά δεν προκύπτει θετικό αποτέλεσμα. Ούτε απ' την κοινωνία που δοκιμάζεται, ούτε από τα δάση που ερημώνονται, ούτε από το περιβάλλον που καταστρέφεται, ούτε από το ταμείο που είναι μείον, λόγω της δραματικής πτώσης της κατανάλωσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, και κατά την επεξεργασία του θα ενσωματωθούν και νομοτεχνικές αλλαγές που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, με τις οποίες επανέρχεται η απαλλαγή φόρου έναντι αποδείξεων και διευθετούνται ζητήματα που είχαν ανακύψει, σχετικά με την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. “Οποιοδήποτε ζήτημα έχει προκληθεί κατά την μετάβαση των ελευθέρων επαγγελματιών από τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων στον νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, κλείνει με την νομοτεχνική βελτίωση που φέρνουμε σήμερα”, δήλωσε σχετικά ο κ. Μαυραγάνης.