Γιατί ψήφισε "παρών" στο άρθρο 56 η Τασία Χριστοδουλοπούλου και πώς αντέδρασε το Μαξίμου
Χωρίς «διαρροές» από την κυβερνητική πλειοψηφία, με εξαίρεση ένα αναμενόμενο «παρών», υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας με τους δανειστές, στην ψηφοφορία που διεξήχθη αργά το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε με 153 «ναι» επί της αρχής και 128 «όχι», επί συνόλου 281 παρόντων. Τα επιμέρους άρθρα ψηφίστηκαν με 153-155 ψήφους το καθένα, με εξαίρεση το άρθρο 56, όπου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου ψήφισε "παρών", και τα άρθρα 70 και 71, που ψηφίστηκαν με 280 ψήφους υπέρ (μόνο ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης καταψήφισε). Πρόκειται για τα δύο άρθρα που αφορούν στη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα αγροτικά εφόδια και την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών.
«Με το αποτέλεσμα και της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε , από τη συνεδρίαση του Eurogoup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού», δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
"Παρών" από Χριστοδουλοπούλου στο άρθρο 56
«Παρών» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου για τις διατάξεις του άρθρου 56, που ρυθμίζουν τη διαδικασία απόλυσης των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους.
Σε γραπτή δήλωση της η κ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρει:
«Η επιλογή μου αυτή δεν έγινε για να σηματοδοτήσει την ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου άρθρου, έναντι των άλλων, τα οποία και υπερψηφίζω. Ούτε όμως συμψηφίζει τίποτα.
Η θέση μου είναι καθαρή. Δεν θα πλήξω την κυβέρνηση, καταψηφίζοντας την κυβέρνηση, ούτε προτίθεμαι να δώσω «όπλα» σε κανέναν και για τίποτα.
Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή για όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή αυτής της ατομικής διαφοροποίησης, αποτελεί μια δική μου εσωτερική ανάγκη, να τιμήσω τον πρόωρα χαμένο αδελφό μου, Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο, συνδικαλιστή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και αντιπρόεδρο της ΟΙΕΛΕ μέχρι το θάνατο του».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός είχε εγκαίρως ενημερωθεί από την κ. Χριστοδουλοπούλου και έδειξε την κατανόησή του.
«Δεν υφίσταται κανένα θέμα για την κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Οι 153 συνεχίζουμε όλοι μαζί», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Kώστας Ζαχαριάδης.
Ονομαστική η ψηφοφορία - Απόντες οι βουλευτές της ΧΑ
Η διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν ονομαστική επί της αρχής και των άρθρων του πολυνομοσχεδίου, μετά από αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ονομαστική ψηφοφορία είχαν ζητήσει και άλλα κόμματα: Η ΝΔ επί της αρχής και των άρθρων 1, 2, 10, 15 και 163, η Δημοκρατική Συμπαράταξη επί της αρχής και επί των άρθρων 1, 15, 17, 20, 57, 58, 69, και 80, και το ΚΚΕ επί της αρχής και επί συγκεκριμένων άρθρων.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος μαζί με τους 16 βουλευτές του κόμματος του, απέστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με την οποία δηλώνουν ότι «δεν επιθυμούμε να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας μια άκυρη, παράνομη διαδικασία». Παράλληλα αναφέρουν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο και χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό τον αποκλεισμό τους από την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.