Μητσοτάκης: Άμεση μείωση 20% του ΕΝΦΙΑ

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ

Οι καθυστερήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ήταν που έφεραν τα σκληρά μέτρα τα οποία συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς, καθώς αυτά τα μέτρα οι δανειστές δεν τα ζητούσαν πριν από έξι μήνες, υποστήριξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον αναξιόπιστο και υπενθυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις του, ότι “δεν θα νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα”, ενώ τόνισε πως αν είχαν γίνει εκλογές όταν τις ζητούσε η Νέα Δημοκρατία, θα είχε πετύχει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση. Έκανε μάλιστα λόγο για ένα "τέταρτο μνημόνιο" που έρχεται χωρίς χρηματοδότηση.

Υποστήριξε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα “τραγικό αδιέξοδο”, καθώς καλείται να υλοποιήσει διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες δεν πιστεύει, όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, και επεσήμανε πως η Νέα Δημοκρατία, αντίθετα, πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις.

Αναφορικά με τη θέση της ΝΔ για τη μείωση του αφορολογήτου, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως αν πρέπει πράγματι να μειωθεί το αφορολόγητο, τότε ο εισαγωγικός συντελεστής φορολόγησης για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλός, στο 9%, και όχι στο 20% που έχει συμφωνηθεί. Ανέφερε, μάλιστα, πως με τη συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση θα υπάρξουν συνταξιούχοι που όχι μόνο δεν θα πάρουν τη “13η σύνταξη” που τους υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα χάσουν και τη 12 και την 11η σύνταξη, καθώς θα πληγούν τόσο από τις νέες περικοπές, όσο και από τη μείωση του αφορολογήτου.

Ο ίδιος πρότεινε ένα μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος να επιστρέψει άμεσα στην κοινωνία, με τη μορφή θετικών μέτρων όπως η ένταξη περισσότερων παιδιών δωρεάν σε παιδικούς σταθμούς, η κατάργηση του φόρου στο κρασί και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%, και επεσήμανε πως αν ο Αλέξης Τσίπρα φέρει πράγματι τέτοια μέτρα με άμεση εφαρμογή, και όχι μετά από δύο χρόνια, η ΝΔ θα τα στηρίξει.

Χαρακτήρισε τα αντίμετρα της κυβέρνησης “φερετζέ” ενός πολύ σκληρού πακέτου μέτρων που έρχεται το 2019 και το 2020 και επεσήμανε πως αν η ΝΔ συμφωνήσει με τα αντίμετρα αυτά, θα είναι σαν να συμφωνεί και με τα μέτρα.

Ερωτηθείς τι θα έπραττε αν το ΔΝΤ ζητούσε την υπογραφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα μέτρα, ξεκαθάρισε: "Δεν υπογράφουμε καμία δέσμευση που πηγαίνει πέρα από το τρίτο πρόγραμμα".

Τι ζητά ο πρόεδρος της ΝΔ

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγεί πως ζητά να επιστραφεί στους πολίτες το 0,5% του πλεονάσματος , δηλαδή 865 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης καλεί τον πρωθυπουργό να χρηματοδοτήσει τις αναγκαίες θέσεις ώστε κανένα παιδί προσχολικής ηλικίας να μην μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού, μέτρο που κοστίζει, σύμφωνα με τον ίδιο, 180 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να μειώσει από φέτος τον ΕΝΦΙΑ κατά 20%, με κόστος 530 εκατομμύρια ευρώ, να επαναφέρει τον ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% από 24% που είναι σήμερα, με κόστος 100 εκατομμύρια ευρώ και τέλος να καταργήσει τον φόρο στο κρασί με κόστος 55 εκατομμύρια ευρώ.