Ποιοι είναι οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η επιτροπή
Ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή η πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής, που συγκροτήθηκε με απόφαση της Ολομέλειας στις 12.4.2017 και έχει ως αποστολή τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014.
Οι συμμετέχοντες βουλευτές από όλα τα κόμματα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμφώνησαν στην ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στις υποθέσεις που αφορούν στο χώρο της υγείας και να προταθούν λύσεις καθώς, όπως είπαν χαρακτηριστικά, «ο λαός έχει προσδοκίες από αυτή την Επιτροπή». Επίσης, συμφωνήθηκε από όλους να μην χρησιμοποιηθεί η εν λόγω Εξεταστική Επιτροπή για λόγους κομματικών σκοπιμοτήτων.
«Το πεδίο στο οποίο δυνητικά μπορεί ν’ απλωθεί η έρευνά είναι τεράστιο», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης και προσδιόρισε ότι «κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι να αξιολογούμε και να ιεραρχούμε ενέργειες και προτεραιότητες, εξαντλώντας σε κάθε περίπτωση τα περιθώρια εξέτασης».
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Νότης Μηταράκης εξέφρασε την αισιοδοξία να λάμψει η αλήθεια και να προταθούν λύσεις για τα μείζον θέμα των οικονομικών στο χώρο της υγείας, ενώ επανέλαβε ότι θα γίνει Εξεταστική στο χώρο της υγείας για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση.
Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με τη σειρά της εξέφρασε την αισιοδοξία η εν λόγω επιτροπή να γίνει για την ουσία και όχι για αντιπερισπασμό και να βγουν όλα στο φως, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος είπε χαρακτηριστικά, ότι «για τα 85 δισ. που φαγώθηκαν στο χώρο της υγείας πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα όπως έγινε και με την εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και ΜΜΕ».
Στην πρώτη συνεδρίαση καθορίστηκαν τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η Επιτροπή, μετά από εισήγηση του κ. Μπαλωμενάκη, η οποία και έγινε δεκτή. Αυτοί είναι:
- Η εκτίναξη φαρμακευτικής δαπάνης και των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων. Υπερτιμολόγηση των φαρμάκων, και των ιατροτεχνολογικών υλικών. Μηχανισμοί και διαδικασίες με τις οποίες γίνονταν η τιμολόγηση, η διαπραγμάτευση αποδεκτών τιμών ,η αποζημίωση των ακριβών φαρμάκων και των υπολοίπων υλικών, οι επιζήμιες συμβάσεις, οι διοικητικές ενέργειες και οι κανονιστικές πράξεις Υπουργών και εμπλεκομένων φορέων εποπτείας τους.
- Ο τρόπος διαχείρισης στα ΝΠΔΔ και εποπτευόμενα ΝΠΙΔ του χώρου της υγείας και προεχόντως στο ΚΕΕΛΠΝΟ: Προμήθειες, συμβάσεις παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών, χρεώσεις υλικών και εργασιών, προσλήψεις προσωπικού, σύναψη τριγωνικού τύπου συναλλαγών με εταιρίες και προμηθευτές, διαφημιστική δαπάνη.
- Η περίπτωση του «Ερρίκος Ντυνάν» : Διοίκηση, διαχείριση, αιτίες υπερχρέωσης, δάνεια και συνέπειές τους, η εκποίησή του μέσω πλειστηριασμού με μοναδικό πλειοδότη σε ιδιωτικά συμφέροντα, ενδεχόμενη ζημία σε περιουσιακά στοιχεία του ΕΕΣ, αδιαφανείς επιζήμιες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων του.
Ο κ. Μπαλωμενάκης πρότεινε να αρχίσει το έργο της η Επιτροπή από την υπόθεση του «Ερ. Ντυνάν», να συνεχίσει με τον τρόπο διαχείρισης στα ΝΠΔΔ και εποπτευόμενα ΝΠΙΔ και να ολοκληρωθεί με τα θέματα του φαρμάκου. Ο λόγος, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής για να ακολουθηθεί αυτή η σειρά είναι το γεγονός ότι «από την Εισαγγελία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή ποινική δικογραφία , καθώς από προηγηθείσα δικαστική διαδικασία έχουν προκύψει ενδείξεις ότι πολιτικά πρόσωπα και δη υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις».
Αναφορικά με το φάρμακο, ο κ. Μπαλωμενάκης, πρότεινε «να πάει τρίτο στη σειρά για δύο κυρίως μείζονες λόγους: Επειδή υπάρχει ανάγκη στους περισσότερους να ενημερωθούν για την καθόλου απλή νομοθεσία και πρακτική τιμολόγησης των φαρμάκων, διαχρονικά, να συλλέξουν και να συγκρίνουν στοιχεία, διαδικασία που μπορεί να γίνεται παράλληλα με τις εργασίες και για να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για την πρόοδο των ερευνών που διεξάγονται από εγχώριες και ξένες διωκτικές αρχές στο θέμα της NOVARTIS, ώστε, όταν θα καταπιαστούν με τον τομέα αυτόν να διαθέτουν πληρέστερη εικόνα»
Τέλος, στην πορεία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής θα καταρτιστεί από κοινού ο κατάλογος των μαρτύρων που θα κληθούν, όπως δήλωσε ο κ. Μπαλωμενάκης. Η βάση του καταλόγου θα προκύψει από τη μελέτη των εγγράφων που θα έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή και η ιδιαίτερη πληροφόρηση που θα προκύπτει ότι διαθέτουν συγκεκριμένα πρόσωπα Π.χ οι επιθεωρητές Υγείας, η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης , κρατικοί λειτουργοί που σχετίζονται με το χώρο της φαρμακευτικής δαπάνης , ερευνητές καθώς μέλη ΔΣ νοσηλευτικών ιδρυμάτων.