Στοι επίκεντρο οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των περιφερειών και της χώρας
Οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των περιφερειών και της χώρας, καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Περιφερειακές Αρχές στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της βιώσιμης ανάπτυξης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας.
Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, εν όψει και της Συνταγματικής Αναθεώρησης, συζητήθηκαν και οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του ρόλου και των ικανοτήτων των Περιφερειών να σχεδιάζουν και να υλοποιούν αποτελεσματικά αναπτυξιακές πολιτικές.
Κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός “αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά και τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης: τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, την επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, τη δίκαιη διανομή του οφέλους στο σύνολο της κοινωνίας, ιδιαίτερα σε όσους επλήγησαν περισσότερο κατά τα χρόνια της κρίσης. Το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο οφείλει να θέτει σαφείς στόχους με κοινωνικά κριτήρια, θα εκπονηθεί μέσα από ένα διευρυμένο και διαφανή διάλογο που θα πραγματοποιηθεί σε περιφερειακό επίπεδο, χωρίς αποκλεισμούς. Στο διάλογο αυτό θα συμμετέχουν περιφερειακοί θεσμοί, κοινωνικοί φορείς και οι παραγωγικές δυνάμεις προκειμένου να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο-προϊόν ευρύτερων συναινέσεων”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Για την επιτυχία του διαλόγου αυτού, καταλήγει το Μαξίμου, “αποκτά κρίσιμη σημασία ο ρόλος των Περιφερειών, και των Περιφερειαρχών προσωπικά, οι οποίοι καλούνται να συμβάλλουν με την ειδική τους γνώση επί των προβλημάτων, των αναγκών και των δυνατοτήτων της κάθε περιφέρειας. Η επιτυχής διεξαγωγή του διαλόγου για το εθνικό καθώς και τα επιμέρους περιφερειακά αναπτυξιακά σχέδια θα αποτελέσει παράδειγμα για τον πολιτικό διάλογο και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό στη χώρα μας”.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν:
· Ο κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ
· Η κα. Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής
· Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
· Ο κ. Χρήστος Μέτιος, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
· Ο κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
· Ο κ. Αλέξανδρος Καρχιμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου
· Ο κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
· Ο κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
· Ο κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος
· Ο κ. Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
· Η κα. Χριστίνα Καλογήρου, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
· Ο κ. Γιώργιος Χατζημάρκος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
· Ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης
Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν στη σύσκεψη:
· Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, Υπουργός Εσωτερικών
· Ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης
· Ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης
· Ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης
Δούρου: Αναγνωρίζεται ο καταστατικός ρόλος του αιρετού
“Σήμερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός με μέλη του υπουργικού συμβουλίου αναγνώρισε τον ρόλο που μπορεί να έχει ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης. Ένας, ουσιαστικά, κρίσιμος παράγοντας για το μεγάλο στοίχημα της ανάτασης της εθνικής οικονομίας", δήλωσε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου.
Κατά τη συζήτηση, υπογράμμισε η περιφερειάρχης, επισημάνθηκε ότι το ελληνικό κράτος, η κεντρική κυβέρνηση, καθυστερημένα, και «ουσιαστικά για πρώτη φορά, αντιλαμβάνεται ότι χρειαζόμαστε μία σύζευξη μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των Περιφερειών, μέσω του επιτελικού συντονιστικού ρόλου που παίζουν, καθώς λόγω της θέσης τους, γνωρίζουν καλά την κοινωνική πραγματικότητα, διαχειρίζονται ευρωπαϊκά προγράμματα και βάζουν στόχους αναπτυξιακούς για την τοπική κοινωνία».
Βεβαίως, πρόσθεσε, αυτή η σύζευξη δεν θα οδηγήσει πουθενά εάν, εν τω μεταξύ, δεν προχωρήσουμε στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και στην αναθεώρηση του Συντάγματος, έτσι ώστε να δοθεί στις Περιφέρειες και στην τοπική αυτοδιοίκηση εκείνος ο ρόλος που θα είναι επ' ωφελεία των τοπικών κοινωνιών, των Ελλήνων και των Ελληνίδων που δοκιμάζονται και από την κρίση χρέους και από την κρίση πολιτικής.
Ερωτηθείσα εάν η συζήτηση επεκτάθηκε στο ζήτημα της «κανονιστικής αρμοδιότητας», η περιφερειάρχης τόνισε: «Μιλήσαμε για μία μεγάλη γκάμα θεμάτων, μιας και που ορθά επισημάνθηκε, η τελευταία φορά που είχαμε δει τον πρωθυπουργό ήταν πριν ένα χρόνο. Κι έτσι είχαμε τη δυνατότητα να μη σταθούμε μόνο στα πενταετή επιχειρησιακά προγράμματα που έχουν ψηφίσει οι 13 Περιφέρειες της χώρας, αλλά και να δούμε τον καταστατικό ρόλο του αιρετού, που όλα δείχνουν, και με την παρουσία του αρμόδιου υπουργού, του κ. Σκουρλέτη, ότι έχει γίνει αντιληπτός και κατανοητός».
Σγουρός: Το πρόβλημα της αυτοδιοίκησης δεν είναι το εκλογικό σύστημα
Το πρόβλημα της αυτοδιοίκησης δεν είναι το εκλογικό σύστημα αλλά το δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο, η γραφειοκρατία, η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έλλειψη πόρων και προσωπικού, για τα οποία «το πόρισμα του υπουργείου εξαντλείται σε ευχολόγια, σημειώνει ο Γιάννης Σγουρός, σε ανακοίνωσή του, βάσει της τοποθέτησης που έκανε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις αλλαγές στον Καλλικράτη.
Εκτιμά ότι οι λιγοστές προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι οδηγούν σε απορρύθμιση και σε διάλυση Δήμους και Περιφέρειες, «όπως επί παραδείγματι, η κατάργηση των οικονομικών επιτροπών και η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους στην εκτελεστική επιτροπή και στο Περιφερειακό Συμβούλιο».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική» επισήμανε ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει για την ουσία, την αποκέντρωση δηλαδή πόρων και αρμοδιοτήτων και «όχι με το βλέμμα στους μετεκλογικούς συσχετισμούς». Αναφερόμενος στην πρόταση του υπουργείου περί απλής αναλογικής, σημείωσε ότι η συνεργασία «δεν επιβάλλεται δια νόμου».
Επεσήμανε ότι η παράταξή του πιστεύει στην απλή αναλογική, καθώς «συνιστά μια δημοκρατική πρόκληση». Ωστόσο, συμπλήρωσε: «Η συγκεκριμένη παραλλαγή της, που περιλαμβάνει αποσύνδεση της εκλογής του περιφερειάρχη ή δημάρχου από την ανθρωπογεωγραφία των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων, μπορεί να προκαλέσει παραλυτικά φαινόμενα, πλήττοντας τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσμών».
Αγοραστός: Όλη η Ελλάδα ήταν εδώ
«Όλη η Ελλάδα ήταν εδώ. Και ο πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα να ακούσει με τη φωνή των περιφερειαρχών κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από την τρίωρη συνάντηση, ο κ. Αγοραστός έκανε λόγο για την ανάγκη μιας «παραγωγικής επανάστασης», προκειμένου να αφήσουμε πίσω «τον δρόμο της αναδιανομής της φτώχειας και της ανέχειας». Ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση «δόθηκε το μήνυμα της τόλμης να ξεφύγουμε πλέον οριστικά από τη μετρολογία των μνημονίων και να μπούμε στις πραγματικές ανάγκες και στο εθνικό παραγωγικό μοντέλο και στην πραγματική οικονομία».