Τα κόμματα για την Εργατική Πρωτομαγιά

Πολιτικά μηνύματα με αφορμή την σημερινή αργία

"Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης, τιμής και αγώνα. Δεν είναι ούτε μουσειακό έκθεμα ούτε ημέρα κενή περιεχομένου. Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί μια ζωντανή υπενθύμιση ότι την ιστορία γράφουν οι συλλογικές διεκδικήσεις" δήλωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε δήλωσή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο για την Εργατική Πρωτομαγιά.

ΑΝΕΛ

«Το μήνυμα του φετινού εορτασμού της Πρωτομαγιάς δεν είναι άλλο από τον αγώνα για τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Αγώνα για την οριστική ρύθμιση του χρέους, ζήτημα που αποτελεί κομβική και αναγκαία προϋπόθεση για την προσέλκυση ζωτικών επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας και την επαναφορά στην ανάπτυξη. Αγώνα για την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Αγώνα για την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας», τονίζει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου. 

«Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες των εργαζομένων που είχαν στόχο την κατάκτηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους και την υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως αρμόζει σε μια ανεπτυγμένη και δημοκρατική κοινωνία», σημειώνει η κ. Παπαδοπούλου. 

Επισημαίνει ότι ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς συμπίπτει με την κορύφωση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και τονίζει: 

«Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με γνώμονα το πρόγραμμά μας δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα και για τη δραστική αντιμετώπιση της ανεργίας. Τώρα που η Ελλάδα δίνει την πιο κρίσιμη μάχη για να σταθεί στα πόδια της και να βγει από την κρίση, αυτό είναι το χρέος μας. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη, η πιο πιεστική πρόκληση που έχουμε όλοι μπροστά μας».

ΝΔ

«Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή. Τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων διασφαλίζονται μόνο μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν νέες δουλειές και ευκαιρίες, πρωτίστως για τη νέα γενιά. Χωρίς ανέξοδες υποσχέσεις και λαϊκισμό», τονίζει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της για την εργατική Πρωτομαγιά, ενώ επιτίθεται στην κυβέρνηση για «ανικανότητα» που «έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα ο φετινός εορτασμός να συμπέσει ουσιαστικά με το τέταρτο Μνημόνιο που έχει την υπογραφή των κ. Τσίπρα – Καμμένου».

«Η εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται φέτος σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της πατρίδας μας. Η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, από τότε που ανέλαβε την εξουσία, τους επιφυλάσσει διαρκώς δυσάρεστες εκπλήξεις. Είναι φανερό ότι αδυνατεί να διασφαλίσει μια υποτυπώδη κανονικότητα για τους ανθρώπους του μόχθου, αλλά και για ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Τους εμπαίζει διαρκώς με μόνο στόχο την παραμονή της στην εξουσία, χωρίς ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση», αναφέρει επίσης η ΝΔ, και χαιρετίζοντας τη σημερινή μέρα, καταλήγει:

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο με αλλαγή πορείας η χώρα θα επανέλθει στην κανονικότητα, θα διασφαλισθούν οι υπάρχουσες και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Είμαστε αποφασισμένοι με σχέδιο και με διαρθρωτικές αλλαγές να υψώσουμε ένα τείχος προστασίας για τα πραγματικά συμφέροντα όλων των εργαζομένων.

Ο καθημερινός αγώνας για την προστασία των δικαιωμάτων τους γίνεται ακόμα πιο ουσιαστικός όταν βασίζεται στην αλήθεια».

Φώφη Γεννηματά 

«Η σημερινή μέρα είναι σταθμός και αφετηρία μνήμης για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, τους αγώνες και τις κατακτήσεις τους. Κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις που αμφισβητούνται και συνθλίβονται από νεοφιλελεύθερες, νεοσυντηρητικές αντιλήψεις», αναφέρει σε δήλωσή της για την εργατική Πρωτομαγιά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.  

Η Φώφη Γεννηματά απευθύνεται σε όσους θεωρούν ότι η επιμονή στη λιτότητα είναι η μόνη απάντηση στο δημοσιονομικό αδιέξοδο, λέγοντας ότι «οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σχετίζονται πρωτίστως με πολιτικές επιλογές» και σημειώνει:«Εμείς οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αγωνιστούμε ξανά για την πλήρη εργασία, τους αξιοπρεπείς μισθούς, τη ριζική αντιμετώπιση της ανεργίας, την κοινωνική προστασία. Μόνο έτσι θα ανακόψουμε τον λαϊκισμό και τις ακροδεξιές φωνές που τρέφονται από την ανασφάλεια και τρέφουν με τη σειρά τους τον διχασμό.   

Οφείλουμε να ανοίξουμε δρόμους ελπίδας και προοπτικής για τις γενιές που έρχονται. Να χαράξουμε τη διαδρομή της επιστροφής για όσους έφυγαν. Να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας ότι ένα καλύτερο μέλλον είναι εφικτό στην δική τους πατρίδα».

Ένωση Κεντρώων

«Κορυφαία και συμβολική ημέρα», που «αντικατοπτρίζει την στήριξη όλων μας στον εργαζόμενο και μοχθούντα βιοπαλαιστή» χαρακτηρίζει η ένωση Κεντρώνων την εργατική Πρωτομαγιά. «Η Πρωτομαγιά σημαίνει κάτι πολύ παραπάνω, σημαίνει πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους για να μπει η χώρα σε πορεία ανάπτυξης και να βγει από τα μνημόνια και την κρίση», προσθέτει η ΕΚ σε ανακοίνωσή της. 

Κατηγορεί ότι «ζημιώνουν τη χώρα και ναρκοθετούν το μέλλον της» όσοι υπόσχονται βολέματα, ρουσφέτια και συνεργούν σε κράτος βαθύ και αναποτελεσματικό και καλεί τους εργαζόμενους να «μην εμπιστεύονται πια τους εργατοπατέρες, να «ξεχωρίσουν ποιοι τους αγαπούν και ποιοι καπηλεύονται τους αγώνες τους».

ΔΗΜΑΡ

«Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο που κυριαρχεί η δογματική λιτότητα, η συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και η αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι «οι συνεχείς βίαιες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών καθιστούν αναγκαίο τον αγώνα για την διεκδίκηση αυτονόητων κεκτημένων κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων». 

Αναφέρεται στην αντιμετώπιση της ανεργίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης ως πρώτη προτεραιότητα, ώστε «να μην υπάρξουν "χαμένες γενιές"» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αντί για πολιτικές μείωσης της ανεργίας και βελτίωσης των εργασιακών σχέσεων πράττει το ακριβώς αντίθετο». 

«Η αντιμετώπιση της ανεργίας όμως δεν είναι απλά μια κοινωνική αναγκαιότητα αλλά μια εθνική πολιτική προτεραιότητα. Για αυτό η μόνη λύση είναι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε να ασκηθούν προοδευτικές πολιτικές χωρίς λαϊκισμούς, υπέρ των εργαζομένων και της κοινωνίας» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

ΚΚΕ

«Η Πρωτομαγιά του 2017 να αποτελέσει πραγματική αφετηρία νέων μεγάλων δυναμικών εργατικών λαϊκών αγώνων, ανασύνταξης του κινήματος για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν την περίοδο της κρίσης, για να καταργήσουμε όλους τους αντεργατικούς αντιλαϊκούς νόμους, για να αποδεσμεύσουμε τη χώρα μας από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για να διαγράψουμε μονομερώς αυτό το χρέος και βεβαίως για να ανοίξουμε τον δρόμο της κοινωνκοποίησης της οργάνωσης της παραγωγής, των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας με κεντρικά επεξεργασμένο επιστημονικό σχέδιο έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ευημερία του λαού μας πραγματικά, ενάντια σε πολέμους, με ειρήνη, με την εργατική τάξη, τον λαό στην εξουσία. Αυτός ο δρόμος και μπορεί και πρέπει να ανοίξει από σήμερα, από εδώ και πέρα, κάθε μέρα, κάθε ώρα. Αυτό είναι το κάλεσμα του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό» δήλωσε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Ποτάμι

"Να 'μουνα λέει, με τον σύντεκνο Καλλέργη στην πρώτη εργατική πρωτομαγιά (που δεν γιορτάστηκε πρωτομαγιά αλλά την Κυριακή 2 Μαΐου του 1893). Να διαδηλώναμε «εις το αρχαίον στάδιον». Αιτήματα; «1)Την Κυριακήν καθ’όλην την ημέραν να κλείνουν τα καταστήματα 2)Να περιορισθή η εργασία των εργατών εις 8 ώρας...». Απλά πράγματα.

Σήμερα, 124 χρόνια από τότε, ψάχνω τον λόγο για τον οποία θα διαδήλωνα. Δεν θα καταλήξω στις κονσέρβες που ανοίγουν οι περισσότεροι πολιτικοί: «οι αγώνες της εργατικής τάξης - οι θυσίες – το Σικάγο…». Υποκρισία. Όταν μάλιστα γνωρίζουμε ότι αρκετοί που θα τα πουν αυτά, αν τύχει και δώσουν το χέρι τους σε κάποιον εργάτη, μετά θα το σκουπίσουν διπλά. Όμως να μην ξεφύγω. Γιατί θα διαδήλωνα; Γιατί θα διαδηλώνατε;

Οι Συριζαίοι, διαβάζω, θα διαδηλώσουν «ενάντια στην κυριαρχία των αγορών και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές»! (Η ανία των υπουργείων γεννά κορώνες). Απέναντί τους οι «άλλοι» θα διαδηλώσουν για τους εργάτες που θέλουν να ξανακερδίσουν και κάποιοι άλλοι για τους συνδικαλιστές που θέλουν να επαναπατρίσουν.

Εμείς όμως – θα επιμείνω – γιατί διαδηλώνουμε; Ένα θα έπρεπε να είναι το αίτημα: Ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα απεγκλωβίσει την Ελλάδα από την κρίση. Ένα σύστημα συντάξεων, πρωτίστως για τις νέες γενιές. Το Ποτάμι έχει τολμήσει να κάνει πρόταση – το σύστημα πολλαπλών πυλώνων. Οι άλλοι όχι. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αρκούνται στο να ρημάζουν τις παραγωγικές τάξεις προς όφελος των πελατών τους. Τα παλιά κόμματα, που στα χέρια τους κατέρρευσε το ασφαλιστικό, μοιράζουν ξανά υποσχέσεις προς όλους. «Να ξαναβρεθούμε στην εξουσία και μετά βλέπουμε». Άλλωστε, το κοινό γνώρισμα των σημερινών υπουργών με πολλούς από τους προηγούμενους, είναι ότι μαζί διαδήλωναν για να μην περάσει ο νόμος Γιαννίτση.

Γι αυτό σας λέω. Καλύτερα στο 1893. Εκτός αν βάλουμε τις σωστές προτεραιότητες.

Καλό μήνα. 

Στη φωτογραφία, πορτρέτο του Καλλέργη το 1893 στον Σοσιαλιστή, την εφημερίδα που εξέδιδε ο ίδιος. "