“Ούτε τον Βενιζέλο θα βάζαμε στην πρότασή μας αν μπορούσαμε”

Χαμηλώνουν τους τόνους της κριτικής τους στην Κουμουνδούρου ακόμη και απέναντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγ. Βενιζέλο, με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος να παραδέχεται σε κατ΄ ιδίαν συζήτηση ότι αν μπορούσαν στην πρότασή τους για προκαταρκτική δεν θα υπήρχε ούτε το όνομα του κ. Βενιζέλου καθώς θεωρούν ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν αναζητούν ποινικές ευθύνες πρώην Πρωθυπουργών και υπουργών. Όμως, οι χειρισμοί του κ. Βενιζέλου στο θέμα δεν αφήνουν περιθώρια διαφορετικών ελιγμών.

Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι αν το κόμμα στην παρούσα φάση συμπεριλάβει και άλλα πρόσωπα στην πρόταση του για προκαταρκτική θα έπεφτε στην παγίδα που του είχαν στήσει. Δεν είναι λίγοι, λένε, εκείνοι που μας την είχαν στημένη και θα μας κατηγορούσαν για “έλλειψη σοβαρότητας”, για “ερασιτεχνισμούς” και όλα αυτά που ακούμε καθημερινά για άλλα θέματα. Αντ’ αυτού η σοβαρότητα που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά πολλούς θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Άλλωστε, ουδείς δεν αποκλείει την πιθανότητα να κατατεθεί πρόταση για εξεταστική ώστε να αναζητηθούν και να καταλογιστούν οι όποιες πολιτικές ευθύνες υπάρχουν. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία θα έρθουν και νέα στοιχεία στο φως. Αυτό που διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει να βγουν κάποιοι λάδι ρίχνοντας όλες τις ευθύνες στον Γ. Παπακωνσταντίνου και ότι θα πράξει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να έρθουν όλα στο φως.

Ο κίνδυνος βέβαια για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισημαίνουν ορισμένα στελέχη του είναι στην πορεία να προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία και για τον Γ. Παπανδρέου ή στενούς συνεργάτες του, όποτε όπως λένε, “θα πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο γιατί επικεντρώνουμε την πρότασή μας μόνο στους Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο”. “Τότε”, συνεχίζουν τα ίδια στελέχη, “τα περί σοβαρότητας και προσεκτικών χειρισμών δεν θα πείσουν κανέναν”.