Μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος δεν θα εφαρμοστούν, εφόσον δεν προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, διαμηνύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Καθησυχαστικός ως προς την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτιμώντας πως οι “συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες” είναι ότι έως την Κυριακή θα υπάρχει σύγκλιση όσον αφορά στα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας, και μετά τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Όπως επεσήμανε, για να επιτευχθεί συμφωνία έγιναν υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, και από το ΔΝΤ, και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και διευκρίνισε: “Η ελληνική πλευρά δέχθηκε αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος και από την άλλη πλευρά υπήρξε η αποδοχή του γεγονότος ότι εκτός από τα αρνητικά θα υπάρξουν και θετικά μέτρα. Ούτε η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το πνεύμα της λιτότητας που υποστηρίζουν οι συντηρητικές δυνάμεις, ούτε οι συντηρητικές το δικό μας πολιτικό πλαίσιο. Το δικό μας σχέδιο, είναι να οδηγήσουμε τη χώρα έξω από την επιτροπεία και να ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία”.
Όπως σημείωσε,μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας θα αρχίσει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ έως το τέλος του Μαΐου θα ανοίξει ο δρόμος για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επανέλαβε ακόμα αυτό που ανέφερε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ότι “μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος το 2019 δεν θα εφαρμοστούν, εφόσον δεν προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε πως θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες από μέτρα όπως η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και η μείωση του αφορολόγητου, όμως εξήγησε πως με τα αντίμετρα, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής και η αύξηση κοινωνικών δαπανών σε υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται από τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, θα επέλθει μία ισορροπία , ενώ υπενθύμισε πως “η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς κοινωνικής επιτροπείας, για την οποία υπάρχουν ευθύνες”.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο συνεννόησης της κυβέρνησης με κόμματα της αντιπολίτευσης, σχολίασε ότι με τη Νέα Δημοκρατία “μας χωρίζει χάος”, ενώ για το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι “συνεχίζει να υπερασπίζεται την περίοδο 2010-14” και ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποια είναι η στρατηγική του κατεύθυνση, και μόνο τότε μπορεί να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για συνεργασία, όμως “τη στιγμή αυτή κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό”.