Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Και ο Κοραής έλεγε πως το Άγιο Φως είναι απάτη

Το μέρος του Μάκη Μπαλαούρα παίρνει η Φωτεινή Βάκη

Το μέρος του συναδέλφου της Μάκη Μπαλαούρα, που χαρακτήρισε “παγανιστικό” και “οπισθοδρομικό” το έθιμο του Αγίου Φωτός, πήρε με δηλώσεις της στην εφημερίδα “Ημερησία” η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, επικαλούμενη τον Αδαμάντιο Κοραή.

Ερωτηθείσα αν συμφωνεί με τη θέση του Μάκη Μπαλαούρα ότι η μεταφορά του Αγίου Φωτός αποτελεί οπισθοδρομικό έθιμο και περιττή δαπάνη, με δεδομένο ότι και στο παρελθόν είχε καταθέσει από κοινού μαζί του σχετική ερώτηση στη Βουλή, η κ. Βάκη απάντησε: “Yιοθετώντας τη θεωρητική παρακαταθήκη της νεωτερικότητας και τη σκευή του Διαφωτισμού, θα σας απαντούσα ευθέως ναι. Η ερώτηση που κατατέθηκε τον Μάιο του 2015 εντάσσεται στον γενικότερο προβληματισμό, ως προς το θέμα των σχέσεων της Εκκλησίας με το Κράτος. Στην κοινοβουλευτική ερώτηση εκφράζονται επιφυλάξεις ως προς τη σκοπιμότητα, ενώ ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί και ως προς τις οικονομικές διαστάσεις της συμμετοχής του Κράτους σε αυτή τη διαδικασία. Αυτά τα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, και ευτυχώς θα έλεγα, διαρκώς στον κοινωνικό προβληματισμό. Μας απασχολούν επίσης και στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή”.

Η ίδια επεσήμανε πως το θέμα καλώς τίθεται στον δημόσιο διάλογο, σχολιάζοντας πως μπορεί η συζήτηση να είναι επίπονη, είναι όμως απαραίτητο κάποια στιγμή, ο προβληματισμός στο ζήτημα του διαχωρισμού της Εκκλησίας από το Κράτος να εμβαθύνει.

“Όσοι δε, λοιδορούν τον κ. Μπαλαούρα διότι απεκάλεσε παγανιστικό το έθιμο του Αγ. Φωτός, ας ανατρέξουν στον Κοραή ο οποίος στα Άτακτα, το αποκαλεί «ψευδόθαυμα» που πιστεύουν «ολίγοι, ίσως τινές δια μωρίαν και άλλοι δι' αισχροκέρδειαν»”, κατέληξε.