"Δεν είμαστε το ίδιο κουμπάρε", διαμηνύει στον αντιπρόεδρο της ΝΔ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας - "Αν έχετε τα κότσια να κάνετε προανακριτική και να με πάτε στο Ειδικό Δικαστήριο", τον προκαλεί ο Αδ. Γεωργιάδης
Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, μια κυβέρνηση φέρνει εξεταστική για την Υγεία και την φέρνει γιατί εμείς δεν είμαστε ούτε μέσα στο σύστημα της σαπίλας και διαφθοράς, ούτε μας έχουν στο χέρι, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας.
Το μαύρο χρήμα, είπε ο κ. Πολάκης, ανέρχεται σε 85 δισ. ευρώ, το ένα τέταρτο του δημόσιου χρέους και έφερε παραδείγματα υπερτιμολογήσεων φαρμάκων, αναλώσιμων και ορθοπεδικών υλικών, που έγιναν, όπως είπε, με τις ευλογίες ενός κατεστημένου που κυβέρνησε την Ελλάδα 40 χρόνια. Από το 1991-2010 δόθηκαν για δημόσια και ιδιωτική δαπάνη στον χώρο της υγείας, περίπου 265 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 60% δημόσια και 40% ιδιωτική. Τα 45 δισ. από την δημόσια δαπάνη και τα 40 δισ. από την ιδιωτική, ήταν «μαύρο χρήμα», υποστήριξε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σχετικά με την φαρμακευτική δαπάνη, ανέφερε ότι από 1,9 δισ. ευρώ το 2001, έφτασε τα 5,4 δισ. το 2009. «Τόσο πολύ αρρωστήσαμε, τόσο πολύ αυξήθηκαν οι τιμές;» αναρωτήθηκε, υποστηρίζοντας ότι «παραπάνω από τα μισά κάθε χρονιάς είναι μαύρο χρήμα και αυτό έγινε επί συγκεκριμένων κυβερνήσεων».
Απαντώντας στο επιχείρημα της αντιπολίτευσης, γιατί στην εξεταστική δεν περιλαμβάνονται και τα δύο τελευταία χρόνια, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μοιάζουμε κουμπάρε. Δεν είμαστε το ίδιο. Όταν ο ελληνικός λαός, μετά από 20 χρόνια σας εμπιστευθεί ξανά, να μας ελέγξετε εσείς».
Για πρώτη φορά, κατέληξε ο κ. Πολάκης, υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν την έχουν στο χέρι, που δεν μπορούν να την απειλήσουν και θα δοθεί η δυνατότητα να βρεθεί η διαδρομή του μαύρου χρήματος και «κάποιοι να κοιμούνται ανήσυχοι».
Γεωργιάδης: Αν έχετε τα κότσια να κάνετε προανακριτική και να με πάτε στο Ειδικό Δικαστήριο
Για λάσπη έκανε λόγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, απορρίπτοντας όλες τις κατηγορίες εναντίον του για την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας. Ταυτόχρονα, δήλωσε αποφασισμένος να αρνηθεί την παραγραφή αδικημάτων για να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή, καλώντας όμως ταυτόχρονα να κάνει το ίδιο και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
«Στη πολιτική μπορεί να έχουμε τεράστιες διαφωνίες, αλλά το να διοργανώνουμε και να ρίχνουμε λάσπη δείχνει το πραγματικό ήθος του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε: «Κάνω δήλωση αμετάκλητη. Παραιτούμαι πάσης διαγραφής αδικημάτων, και αν έχετε τα κότσια να κάνετε προανακριτική και να με πάτε στο Ειδικό Δικαστήριο. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό, να κάνετε και εσείς το ίδιο και να πάμε σε Προανακριτική».
Παράλληλα επιτέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, λέγοντας ότι «τον κατηγόρησε για 23 δήθεν παράνομους διορισμούς στο ΚΕΕΛΠΝΟ, μπλέκοντας και τη σύζυγο του, ενώ από την έρευνα που ζήτησε ο κ. Πολάκης και έγινε από τη Δικαιοσύνη, δεν του ασκήθηκε καμία δίωξη». Προσέθεσε δε ότι σε αντίθεση με τον ίδιο που δεν του ασκήθηκε καμία δίωξη από την Δικαιοσύνη μετά τη μήνυση τη δική του, τρεις υπάλληλοι στους οποίους ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έδωσε εντολή, διώκονται για κακουργήματα.
«Η αναφορά ότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ποτέ έλεγχος είναι αστεία. Έγιναν σειρά έλεγχοι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Από το ΣΔΟΕ, το υπουργείο Οικονομικών, το σώμα ελεγκτών. Η διαφορά είναι ότι εσείς με κατηγορείτε για παράνομες προσλήψεις και όχι η Δικαιοσύνη, ενώ εσάς σας διώκει η Δικαιοσύνη», τόνισε.
Ο κ. Γεωργιάδης αντέκρουσε και τις κατηγορίες που βασίζονται στα όσα κατέθεσε από τις φυλακές, ο πρώην πρόεδρος του "Ερρίκος Ντυνάν" Ανδρέας Μαρτίνης, τονίζοντας ότι ο ίδιος τον είχε απομακρύνει γιατί έφτασε το νοσοκομείο να χρωστά 200 εκατ. ευρώ και διόρισε νέα διοίκηση. «Ισχυρίστηκε ο κ. Μαρτίνης στο δικαστήριο ότι δεν είχα δικαίωμα να διορίσω νέα διοίκηση και το δικαστήριο έκρινε ότι είχα δικαίωμα», ανέφερε. Ακόμα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι οι κατηγορίες του κ. Μαρτίνη εναντίον τόσο του Νότη Μηταράκη όσο και του Ανδρέα Λυκουρέντζου αλλά και του Κώστα Χατζηδάκη, είναι επειδή αρνήθηκαν να τον δουν.
Απευθυνόμενος προσωπικά στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, τον κάλεσε να καταθέσει την απάντηση της υπηρεσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ για τους «δήθεν» -όπως είπε- 23 διορισμούς που έκανε. Ταυτόχρονα τόνισε ότι πρέπει να ελεγχθεί η καταγγελία των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι ο πρόεδρος του προσπάθησε να αλλοιώσει το πρωτόκολλο και πήγε η αστυνομία. Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να ελεγχθεί και το ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε 700.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία για την φύλαξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
«Ο τροχός γυρίζει και η πλειοψηφία της Βουλής θα αλλάξει. Γι΄ αυτό, καλύτερα για εσάς να ερευνηθούν τώρα παρά μετά», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Έντονη αντίδραση Βούτση για τη “βεντέτα”
Έντονα αντέδρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για την αντιπαράθεση που είχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.
Η κόντρα των δύο ανδρών ξεκίνησε όταν ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε και πήρε το λόγο επί προσωπικού ζητήματος, για να απαντήσει στις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του ο κ. Πολάκης.
«Προφανώς δεν μοιάζουμε. Δεν ήξερα ότι για να ελεγχθεί η περίοδος του κ. Πολάκη πρέπει να έχω μούσια και να βγάλω τη γραβάτα», είπε ο κ. Γεωργιάδης προκαλώντας την ενόχληση και τα σχόλια του κ. Πολάκη.
Οι προσπάθειες του κ. Βούτση να μην συνεχιστεί άλλο η αντιπαράθεση τους, προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση του.
«Η βεντέτα που έχει στηθεί σε άλλες διαδικασίες μεταξύ σας δεν θα αναπαραχθεί σε αυτήν εδώ την αίθουσα… Δεν είναι τηλεοπτικό πάνελ η Ολομέλεια», τόνισε ο κ. Βούτσης.
Έντονη όμως ήταν και η ενόχληση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος φώναζε «έλεος» όση ώρα ο κ. Γεωργιάδης εκτόξευε αιχμές εναντίον του.
«Είναι αδιανόητο να μιλάτε στον ενικό και σ' αυτό το επίπεδο. Δεν τιμά κανέναν μας αυτό το επίπεδο», τόνισε ο κ. Βούτσης βάζοντας τέλος στο «θερμό επεισόδιο».