"Το παραμύθι των αντίμετρων δεν πείθει ούτε καν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ", σχολιάζει ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ
Στη συμφωνία με τους δανειστές αναφέρθηκε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επισημαίνοντας ότι όσα ακούστηκαν γι' αυτήν «προκαλούν την νοημοσύνη του ελληνικού λαού», ο οποίος «έχει γονατίσει εδώ και 8 χρόνια -μπαίνουμε στον ένατο- από την κρίση, τα μέτρα, τα μνημόνια σας, και τώρα έρχεται αντιμέτωπος με ένα αβάσταχτο πακέτο, με μείωση του αφορολόγητου, με περικοπές στις συντάξεις, με επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, που ουσιαστικά αφορούν ένα νέο πρόγραμμα, ανεξάρτητα αν θα ονομαστεί μνημόνιο ή κάπως αλλιώς».
Είπε ότι «το παραμύθι των αντίμετρων δεν πείθει ούτε τον ελληνικό λαό, ούτε καν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» και επισήμανε ότι όσον αφορά τα λαϊκά στρώματα «τα λεγόμενα αντίμετρα το πολύ- πολύ να οδηγήσουν σε μια νέα αφαίμαξη μισθωτών κι αυτοαπασχολουμένων, προκειμένου να δοθούν κάποια ψίχουλα στην πιο ακραία φτώχεια, που θα αυξηθεί» εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς «η μείωση του αφορολόγητου, η περικοπή των συντάξεων θα πλήξει και τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους».
Αναφέρθηκε και στα εργασιακά, λέγοντας πως παρά τα λεγόμενα της κυβέρνησης για «μεγάλη επιτυχία της διαπραγμάτευσης», δεν γίνεται καμία συζήτηση για επαναφορά του κατώτατου μισθού, ούτε για κατάργηση της διάκρισης εις βάρος των νέων εργαζομένων, ενώ ομοίως δεν γίνεται συζήτηση για την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που έπληξε τη δυνατότητα των εργαζομένων να διεκδικούν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, ούτε για την επαναφορά της υποχρεωτικότητας των συμβάσεων.
«Το πιο εξοργιστικό όμως είναι όλη αυτή η προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ, που έκανε και κάνει η κυβέρνηση, με αφορμή τα εργασιακά» είπε ο κ. Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ εδώ και 30 χρόνια ξηλώνει βήμα- βήμα κάθε εργασιακό δικαίωμα, ενώ ό,τι διαφυλάχθηκε σε κατακτήσεις διαφυλάχθηκε χάρη στη σύγκρουση με αυτές τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Επέκρινε την κυβέρνηση ότι «έχετε γίνει πιο ευρωλάγνοι κι από τους πιο ευρωλάγνους» και ότι προσφέρει κάλυψη στην ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ στην Συρία.
Ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έθεσε το ερώτημα τι αμυντικές ανάγκες της χώρας υπηρετεί η παρουσία ελληνικού στρατού στο Κόσσοβο για την οποία επαίρεται ο Πάνος Καμμένος.
Είπε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στο σύστημα διότι με την ταμπέλα της δήθεν προόδου πέτυχε να περάσει σκληρά μέτρα και κυρίως «αντιλήψεις και ιδέες βαθιά αντιδραστικές, και μέσα σε κόσμο που σας ακολουθούσε αντιλήψεις κατάφωρα εχθρικές για τον λαό».
«Και εδώ βρίσκεται και η δύσκολη θέση της ΝΔ. Γιατί πρέπει να αντιπολιτευτεί μια κυβέρνηση που αποδείχτηκε πιο ικανή να περνάει πολιτικές, για τις οποίες η ΝΔ θεωρεί ότι έχει το "know how"» προσέθεσε.
Ως προς την Εξεταστική για την Υγεία είπε ότι τόσο το χρονικό διάστημα της έρευνας και κυρίως η θεματολογία προσφέρεται για μια βολική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφού συσκοτίζεται, μεταξύ άλλων, και η άθλια κατάσταση του συστήματος Υγείας. σε σχέση με τις πραγματικές και αυξημένες λαϊκές ανάγκες.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις με το προπαγανδιστικό περιτύλιγμα του "νοικοκυρέματος" και του "εξορθολογισμού των δαπανών για την Υγεία" προώθησαν και προωθούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα στον χώρο της Υγείας, όπου «με νόμιμο τρόπο γίνεται η τεράστια κλοπή με την αφαίρεση ακόμα και αυτών των ελάχιστων και ανεπαρκών λαϊκών δικαιωμάτων στην Υγεία».
Είπε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ αξιοποιείται κατά κόρον από την κυβέρνηση για να τροφοδοτεί τις δημόσιες μονάδες Υγείας με "πάμφθηνο" προσωπικό, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη νομοθέτηση που προβλέπει την μεταφορά σοβαρών τομέων του δημόσιου συστήματος Υγείας από το κράτος στην τοπική διοίκηση, που «ανοίγει παραπέρα το δρόμο της επιπλέον επιβάρυνσης του λαού με δημοτικά τέλη και φορολογία προκειμένου να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα».
Πρόσθεσε ότι με την καθιέρωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας η κυβέρνηση έβαλε τη σφραγίδα στην τυπική διάλυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς επέκτεινε επάξια το σχέδιο που ξεκίνησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για την αναδιάρθρωση της ΠΦΥ με υποδομές και προσωπικό που δε θα επιβαρύνουν το κράτος και με παροχές του ελάχιστου "στοιχειώδους πακέτου" στους ασθενείς που επίσης να "κοστίζουν" ελάχιστα σε κράτος και ασφαλιστικά ταμεία».
Σχετικά με τα θέματα της διαφθοράς στον χώρο της Υγείας, είπε ότι παρά τις προφάσεις όλων των κυβερνήσεων για λήψη μέτρων αντιμετώπισής της, όταν και ο τομέας της Υγείας αναπτύσσεται στην βάση του "κόστους-οφέλους" και όταν οι δημόσιες μονάδες Υγείας εξαρτούν την λειτουργία τους από τους επιχειρηματικούς ομίλους, τότε αυτό δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει καμία Εξεταστικής Επιτροπή, όπως και δεν το αντιμετώπισε.
Ενέταξε και την υπόθεση Novartis, «ούτε η πρώτη είναι, ούτε η τελευταία», στο πλαίσιο του πολέμου μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών που θα οξυνθεί για τη διεκδίκηση μεγαλύτερης πίτας στην αγορά, λόγω του "κλειστού προϋπολογισμού" στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν φύγει από τη μέση το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους, του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, θα συνεχίζει να υπάρχει η διαφθορά (παράνομη και πολύ περισσότερο η νόμιμη), θα συνεχίσει να υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα για τη λαϊκή υγεία, θα συνεχίσουν να γίνονται Εξεταστικές Επιτροπές».
Αναφερόμενος στο "Ερρίκος Ντυνάν" είπε ότι ο έλεγχος για παρανομίες και ατασθαλίες πρέπει να γίνει, όμως από μόνος του «δεν μπορεί να απαντήσει στο κύριο, δηλαδή, ότι η όλη εξέλιξη και αυτού του νοσοκομείου έγινε στο έδαφος του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας».
«Όταν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις εκθείαζαν το πρότυπο της "μεικτής οικονομίας" στο παράδειγμα του "Ερρίκος Ντυνάν", που έπρεπε να ακολουθήσουν και τα κρατικά νοσοκομεία, όπως έλεγαν, ήμασταν το μοναδικό κόμμα που τονίζαμε ότι η επιχειρηματική δράση και με αυτήν τη μορφή, τίποτα καλό δεν προοιώνιζε ούτε για τους ασθενείς ούτε και για τους εργαζόμενους», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «και στον τομέα της Υγείας φαίνεται η φιλολαϊκή κοινωνική, πολιτική, οικονομική, συνολική πρόταση ανατροπής, του ΚΚΕ».
«Η μοναδική λύση από την σκοπιά της υπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων είναι το νοσοκομείο αυτό να περάσει στην πλήρη ιδιοκτησία, χρηματοδότηση και λειτουργία από το κράτος», είπε αναφερόμενος στο "Ερρίκος Ντυνάν".
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, ενώ «δεν βλέπει τον λόγο γιατί να μην επεκταθεί μέχρι σήμερα ή να μην συμπεριλάβει και ένα χρόνο πριν η και περισσότερο αν χρειάζεται. Δηλαδή η εξεταστική επιτροπή να ερευνήσει από το 1996 έως το 2017».
«Έτσι θα ξεκαθαριστεί και ότι δεν έχετε κάτι να κρύψετε, ούτε κάποιον να καλύψετε, από σημερινούς ή πρώην υπουργούς σας και γενικούς γραμματείς υπουργείων. Στα πολιτικά παιχνίδια που παίζετε όλοι σας εμείς δεν συμμετέχουμε», κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.