Η τελική συμφωνία μπορεί να κλείσει αμέσως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, εκτιμά κυβερνητική πηγή
Τα μέτρα θα ψηφιστούν εφόσον προηγουμένως συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δήλωναν κυβερνητικά στελέχη στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Άλλη κυβερνητική πηγή, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει αμέσως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, έως τις 22 Μαΐου, ή και νωρίτερα με έκτακτο Eurogroup.
Τσίπρας: Θα εφαρμόσουμε τα μέτρα μόνο αν μας δώσουν συμφωνία για το χρέος
Όπως είχε τονίσει εξάλλου νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,μόνο με λύση στο χρέος θα εφαρμοστούν τα μέτρα.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δύσκολη τη διαπραγμάτευση που οδήγησε στην πολιτική συμφωνία στη Μάλτα, λέγοντας ότι «κάποιοι είχαν σαφή στόχο να μην κλείσει η αξιολόγηση, είτε γιατί στο εσωτερικό επέμεναν σε καταδικασμένα από την ιστορία σενάρια Grexit είτε γιατί στο εσωτερικό δεν θέλουν με τίποτα να είμαστε εμείς αυτοί που θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».
Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, σχολίασε ότι «κάποιοι όταν διέκριναν την όποια εμπλοκή μάς φώναζαν “καθυστερείτε με την ιδεοληψία σας” και όταν έβλεπαν πρόοδο, φώναζαν “φορτώνετε με βάρη τον ελληνικό λαό”». Ακόμη, εκτίμησε ότι «η πρεμούρα να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση οφείλεται και στον φόβο που αισθάνονται κάποιοι ότι ο χρόνος μπροστά μας θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαλευκάνουμε υποθέσεις που βρίσκονται στα συρτάρια».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χαλάνε τα σχέδια όσων «επένδυσαν στο αδιέξοδο και στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων» και πρόσθεσε ότι τελικά υπάρχει μια συμφωνία με συμβιβασμούς, που «όμως μας φέρνει πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στην λήξη του προγράμματος και στην οριστική έξοδο από την επιτροπεία».
Για την προσυμφωνία της Μάλτας σημείωσε ότι «πετύχαμε να διασφαλίσουμε την επαναφορά της χώρας στην εργασιακή κανονικότητα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ αποκρούστηκαν οι πιέσεις για θεσμοθέτηση της εργοδοτικής ανταπεργίας και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων».
Παραδέχθηκε πάντως ότι «υπάρχουν μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος που ούτε αναγκαία είναι ούτε θα επιλέγαμε ποτέ εμείς να λάβουμε», πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνηση πέτυχε να υπάρξουν και ισοδύναμα αντίρροπα μέτρα που «θα αφορούν την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους, μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας».
Επίσης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι μετά τη Μάλτα «ανοίγει ο δρόμος επιτέλους και για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», γεγονός που «θα στείλει ένα μήνυμα στις αγορές ότι η αβεβαιότητα τελείωσε, ότι η κρίση είναι πλέον πίσω μας, τα καταστροφικά σενάρια αποτελούν παρελθόν και η οικονομία έχει κάθε εχέγγυο να αναπτυχθεί».
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη που «μετά από πάνω από 10 χρόνια σιωπής εμφανίστηκε στον δημόσιο βίο, δείχνοντας να μην έχει καταλάβει τι έγινε επί πρωθυπουργίας του, ούτε το σύστημα που εξέθρεψε». Αναφέρθηκε στους πρώην υπουργούς Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει, αλλά και σε στενούς συνεργάτες του κ. Σημίτη που «παραδέχονται ότι κουβάλαγαν σακούλες με μίζες».