"Η συνολική συμφωνία που θα γίνει θα δίνει πολλές δυνατότητες", προβλέπει ο πρόεδρος της Βουλής
Αισιόδοξος ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, η οποία θα δίνει πολλές δυνατότητες, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε δηλώσεις του λίγο πριν την ομιλία του σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.
"Πιστεύω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά, όπως λένε όλες οι εκτιμήσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι η συνολική συμφωνία που θα γίνει θα δίνει πολλές δυνατότητες, πολλές ευχέρειες και τη δυνατότητα για την ανάπτυξη ενός ικανού κοινωνικού πακέτου", επισήμανε ο κ. Βούτσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Για την καθυστέρηση δεν φταίνε ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, ούτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά το ΔΝΤ που επανέφερε όλη την ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης στη δεύτερη αξιολόγηση, είπε ο κ. Βούτσης και έφερε ως παράδειγμα τις συντάξεις που τώρα γίνεται προσπάθεια το μάξιμουμ να είναι 20% στις υψηλές προσωπικές διαφορές και να μην θιγούν οι μικρές προσωπικές διαφορές.
"Θέλουμε να είμαστε συνεπείς στην εντολή που δόθηκε από τον ελληνικό λαό να βγει η χώρα στα μέσα του 2018 από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, τους περιορισμούς και τις επιτηρήσεις με την κοινωνία όρθια, ούτε το ένα μόνο του, ούτε το άλλο", τόνισε και σημείωσε ότι τα αντίμετρα θα είναι ένα κοινωνικό πακέτο, το οποίο θα αφορά την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ, την ένταξη 130.000 παιδιών αντί 86.000 σήμερα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, για την κάλυψη όλης της ζήτησης, την κάλυψη για τα φάρμακα από ένα σημείο και ύστερα για το 100% κ.α.
"Δεν εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση μόνο το Μνημόνιο, γι' αυτό δεν είναι ίδια με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι άδικο και γι αυτό δεν δεχόμαστε ότι είμαστε ίδιοι με αυτούς που είχαν κάνει δικά τους, είχαν την ιδιοκτησία, όπως λέγανε , αυτών των προγραμμάτων. Διότι σε κάθε δυνατότητα που παρουσιάζεται, σε κάθε δυνατότητα που δημιουργούμε είναι εμφανές το κοινωνικό πρόσημο", τόνισε ο κ. Βούτσης.
Ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για "προστυχιά όσων θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί ή πρέπει να γίνει ένα πειραματόζωο έτσι ώστε να διαμορφωθούν ειδικές οικονομικές ζώνες με χαμηλές αμοιβές και χαμηλό επίπεδο εργασιακών σχέσεων στην Ευρώπη". Η συμπεριφορά των δανειστών απέναντι στη χώρα μας είναι το "ανομολόγητο όραμα" τους για μια Ευρώπη γερμανική ή κεντροευρωπαϊκή. Όσο για την επιμονή να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα υπογράμμισε ότι δεν είναι τυχαία και έχει να κάνει με το γεγονός ότι μπορεί να βάζει στο τραπέζι ζητήματα που αφορούν το κοινωνικό πεδίο (εργασιακά, ασφαλιστικό) που δεν μπορούν να βάλουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Το ΔΝΤ είναι "εμβρυουλκός" για να αλλάξει κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά η Ευρώπη.
Τόνισε πως έχει σημασία να κερδίζει χρόνο η σημερινή κυβέρνηση για να κάνει τομές, να κάνει πράξη την κάθαρση και να βάλει στις ράγες την οικονομία.
Παρατήρησε ότι κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν μίσος απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ιδιαίτερα για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ τους καταλόγισε "πολιτικό θράσος υψηλής βαθμίδας", διότι ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια εκατομμυρίων που έχουν πάρει, όσες οικονομίες κι αν κάνουν, παρόλα αυτά εμφανίζονται ως σωτήρες και συμφωνούν, όπως προέκυψε και από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά, ότι θα πρέπει η παρούσα κυβέρνηση να αποχωρήσει γρήγορα γιατί "καταστρέφεται" η Ελλάδα.
Πρόσθεσε πως δεν τον επηρέασε αρνητικά η συμφωνία Κυριάκου Μητσοτάκη-Φώφης Γεννηματά στην ανάγκη να φύγει η σημερινή κυβέρνηση, επειδή όπως είναι το παιγνίδι των πολιτικών παρενθέσεων έχει αποτύχει.
Για το ΚΚΕ, καθώς παρακολούθησε την ομιλία του γενικού γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα στην έναρξη του 20ου συνεδρίου ο κ. Βούτσης είπε ότι κάνει σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά "άδικη".
Ως προς τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα υπενθύμισε ότι ήταν υπουργός σε μνημονιακές κυβερνήσεις και σημείωσε: "Την ώρα που μπαίνει το εμπόδιο ακριβώς για τις συντάξεις από το ΔΝΤ αντί να βγαίνει και να λέει μας υπερβαίνει, ακόμα έχει πολύ λίπος, είναι πολύ πλούσιο το συνταξιοδοτικό σύστημα, θα τον ήθελα να ανοίξει το θέμα για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αντί να είναι στο 3,5% να είναι στο 2%. Είχε πάει και το είχε πει και στον Ντράγκι, αλλά δεν επανήλθε. Σε αυτό το μετερίζι τον θέλουμε, σε αυτό το μετερίζι είναι υποχρεωμένος να είναι. Κι αυτό δεν είναι πολιτική ΣΥΡΙΖΑ ή καμιά αριστερή ή σοσιαλιστική πολιτική. Είναι η ελάχιστη πολιτική για να μπορέσει η χώρα να βγει επιτέλους από αυτό τον πόλεμο που θα κρατήσει δυο φορές όσο ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος. Εκεί τον θέλουμε τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας να μην τον αισθανόμαστε πως είναι απέναντι μας σε κρίσιμες στιγμές".