"Oι δανειστές και η Αθήνα κατέληξαν σε συμφωνία για σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις και μειώσεις συντάξεων στις συνομιλίες για την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης"
Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως σχολίαζε κυβερνητική πηγή, με αφορμή δημοσίευμα του Ρόιτερς, σύμφωνα με το οποίο "οι δανειστές και η Αθήνα κατέληξαν σε συμφωνία για σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις και μειώσεις συντάξεων στις συνομιλίες για την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης".
Συγκεκριμένα, η ίδια πηγή σημείωνε: "Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή ".
Το δημοσίευμα του Ρόιτερ δεν επιβεβαίωνε ούτε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, ερωτηθείσα σχετικώς κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. Πηγή της Κομισιόν ωστόσο σημειώνει ότι "... έχει γίνει πρόοδος, αλλά δεν έχει κλείσει προς το παρόν η συμφωνία".
"Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα" τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,
"Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει αν δεν υπάρξει πρώτα συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους" δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη «βαθιά πεποίθηση» ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.
Διαβάστε: Reuters: Έκλεισε η συμφωνία για την β' αξιολόγηση με αυτά τα νέα μέτρα
Σύμφωνα με το Ρόιτερ "Η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές της σχετικά με σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις, περικοπές δαπανών και ενεργειακά ζητήματα και πλησιάζει στην επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου, έκαναν σήμερα γνωστό πηγές κοντά στις συνομιλίες.
Η Ελλάδα θα μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη μέχρι 1% του ΑΕΠ το 2019, δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομασθούν. Συμφωνήθηκε επίσης η μείωση του αφορολόγητου στα περίπου 6.000 ευρώ ώστε να εξοικονομηθεί άλλο 1% του ΑΕΠ, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.
Όσον αφορά τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν θα εξαναγκασθεί να απελευθερώσει περαιτέρω τις μαζικές απολύσεις, όπως ζητούσε αρχικά το ΔΝΤ, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες εξασθένησαν στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για το πακέτο στήριξης το 2012, αναμένεται να επανέλθουν μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της χώρας το 2018".