"Δεν μπορεί να υπάρξει μια Ένωση ασφάλειας χωρίς μια κοινωνική Ευρώπη, δεν θα είναι παρά ένα ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ", επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Στη συνείδηση πολλών, η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης έχει ταυτιστεί με αέναη λιτότητα, με μεταρρυθμίσεις που διευρύνουν τις ανισότητες, με αδυναμία συλλογικής και αλληλέγγυας απάντησης σε νέες προκλήσεις όπως το προσφυγικό» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «60 χρόνια Ευρωπαϊκή Ένωση (1957-2017)».
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, οργανώθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την ευκαιρία της έκδοσης του συλλογικού βιβλίου, «Ευρωπαϊκή Ένωση: Δημιουργία, εξέλιξη, προοπτικές» με επιμέλεια του καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια.
Ο κ. Δραγασάκης, αναφερόμενος στο σενάριο της Ευρώπης πολλών ταχυτήτων στο οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας στη συνάντησή τους στις Βερσαλλίες, υπογράμμισε ότι «ακόμα πιο σημαντική από την ταχύτητα είναι η κατεύθυνση προς την οποία κινούμαστε» και μίλησε για τα απαραίτητα στοιχεία που θα πρέπει να έχει ένα σχέδιο για την Ευρώπη του μέλλοντος. «Ένα σχέδιο για την έξοδο της Ε.Ε. από την κρίση, δεν πρέπει να παραβλέπει τις ιδρυτικές αρχές που αναγνωρίζουν την ισοτιμία και τα ίδια δικαιώματα των κρατών-μελών», «πρέπει να αποτρέπει τη μονιμοποίηση και τη θεσμοποίηση των υφιστάμενων διαφορών», «πρέπει να προβλέπει πολιτικές διαμοιρασμού του ρίσκου και ευρωπαϊκής εμβέλειας μηχανισμούς αντιμετώπισης του προβλήματος της υπερχρέωσης, της χρηματοδότησης των επενδύσεων σε υποδομές και εγγύησης των καταθέσεων» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
«Δεν μπορεί να υπάρξει μια Ένωση ασφάλειας χωρίς μια κοινωνική Ευρώπη. Mία Ένωση ασφάλειας χωρίς κοινωνική Ευρώπη, δεν θα είναι παρά ένα ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης και υπογράμμισε ότι το σχέδιο για την έξοδο της Ε.Ε. από την κρίση, πρέπει «να διαθέτει όραμα και να δίνει μια αξιόπιστη προοπτική στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, και να στηρίζεται σε μια προοδευτική κοινωνική ατζέντα που θα δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα των ευρωπαίων πολιτών».
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε τέλος ότι «η θέση της χώρας μας στο ευρώ είναι δεδομένη. Όμως δεν αρκεί να λέμε μόνο ότι θέλουμε να είμαστε στο ευρώ. Το ερώτημα στο οποίο οφείλουμε να απαντήσουμε, είναι ποια Ελλάδα σε ποια Ευρώπη μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την κρίσιμη ιστορική συγκυρία στις ανάγκες της χώρας, της νεολαίας και του λαού […] Η θέση της Ελλάδας στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και για το μετασχηματισμό της, μπορεί και πρέπει να είναι ουσιαστική».
Παρών στην εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα και στις κατακτήσεις της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι «όσο δογματικό είναι να πούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προσφέρει τίποτα, άλλο τόσο δογματικό είναι να πούμε ότι τα έχει κάνει όλα ιδανικά. Σίγουρα έχουν γίνει σημαντικά λάθη. Η ΕΕ δεν μπόρεσε να αντιδράσει αποτελεσματικά σε μια σειρά από προκλήσεις που κινδυνεύουν να την καταστήσουν τον ασθενή κρίκο της παγκόσμιας οικονομίας» επισήμανε.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην «παγκοσμιοποίηση που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη της ανταγωνιστικότητας», στη γήρανση της Ευρώπης που δημιουργεί μεγαλύτερες πιέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, στη μετανάστευση και την κρίση της Ευρωζώνης, η οποία δημιούργησε σημαντικά ρήγματα μεταξύ Βορρά και Νότου. «Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αλλάξει αν θέλει να επιβιώσει. Έχει μάθει άλλωστε, τα τελευταία χρόνια με σκληρό τρόπο το μάθημα, ότι η αδράνεια συνήθως επιδεινώνει κρίσεις, δεν τις λύνει» τόνισε. «Το 2015 φρενάραμε ένα βήμα από τον γκρεμό, παρά την επιθυμία αρκετών στελεχών της τότε κυβέρνησης να συνεχίσουμε προς ολοταχώς και να κάνουμε το άλμα στο κενό. Το τεράστιο κόστος της επιστροφής στην ύφεση το πληρώσαμε - και συνεχίζουμε να το πληρώνουμε - σε οδυνηρά μέτρα, αλλά και στην απώλεια εμπιστοσύνης, που κρατά σε κατάσταση παράλυσης την οικονομία» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
«Η μόνη πραγματική λύση για τη χώρα είναι η στροφή στην επιχειρηματικότητα και στις ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτή είναι η πραγματική κοινωνική και φιλεργατική πολιτική. Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε, ούτε επενδύσεις χωρίς επενδυτές, ούτε εργαζομένους χωρίς εργοδότες, ούτε ασφαλιστικό σύστημα χωρίς εισφορές» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο καθηγητής Παναγιώτης Καζάκος, διαπίστωσε ότι το ευρωπαϊκό εκκρεμές επιστρέφει στον εθνικισμό, παρά το ότι τα έχει καταφέρνει οικονομικά. Αφού δε αναφέρθηκε στις αδυναμίες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, υποστήριξε ότι η διάλυση της ευρωζώνης θα επιτείνει τους εθνικούς ανταγωνισμούς και έτσι οι αγορές θα επιβάλλουν πιο εύκολα τους δικούς τους όρους.
Ο αναπληρωτής πρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων του ΕΚΠΑ, καθ. Ναπολέων Μαραβέγιας, είπε ότι «η ΕΕ εμφανίζεται αμήχανη να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών με αλληλεγγύη από την πλευρά των πλουσιότερων χωρών έναντι των φτωχότερων, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα. Η πολιτική που ασκεί, έχει απογυμνωθεί από κάθε πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο και περιορίζεται σε μια τεχνοκρατική διαχείριση, που δεν υπολογίζει τις ανάγκες των λιγότερο ευνοημένων χωρών, περιοχών και πολιτών και προτάσσει σχεδόν αποκλειστικά την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, o βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης, ο Φώτης Κουβέλης, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες και πολλοί φοιτητές.