Έπειτα από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι αδυνατεί να καθορίσει τον ετήσιο συντελεστή μεταβολής μισθών, βάσει του οποίου θα υπολογίζονταν τα όσα θα λάμβαναν οι συνταξιούχοι.
Κατατέθηκε την Τετάρτη το βράδυ στη Βουλή η τροπολογία των υπ. Οικονομικών και Εργασίας για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, η οποία περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, έπειτα από την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι αδυνατεί να καθορίσει τον ετήσιο συντελεστή μεταβολής μισθών, βάσει του οποίου θα υπολογίζονταν τα όσα θα λάμβαναν οι συνταξιούχοι.
Με την τροπολογία αυτή εξειδικεύεται ο τρόπος αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης και έτσι το υπουργείο Εργασίας ελπίζει ότι θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία για τον υπολογισμό και την έκδοση 130.000 νέων συντάξεων.
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία:
*Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής, διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.
*Επίσης με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών "καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες και η διαδικασία της εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών».
Παράλληλα, κατατέθηκε απόψε στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά και άλλες διατάξεις».
Στόχος της συγκεκριμένης Οδηγίας είναι η θέσπιση κανόνων σχετικά με τη διαφάνεια και τη συγκρισιμότητα των τελών που χρεώνονται στους καταναλωτές για τους λογαριασμούς πληρωμών τους, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών εντός Ελλάδας και τη διευκόλυνση του διασυνοριακού ανοίγματος λογαριασμού πληρωμών για τους καταναλωτές εντός ΕΕ. Επίσης θεσπίζεται πλαίσιο κανόνων και όρων σύμφωνα με τους οποίους διασφαλίζεται το δικαίωμα των καταναλωτών για άνοιγμα και χρήση λογαριασμών πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και ένα δεύτερο μέρος με «λοιπές διατάξεις».