Στους πολίτες της Θεσσαλονίκης παραδόθηκε το πρώην στρατόπεδο "Παύλου Μελά"
«Δεν είναι όλα κέρδη και ζημιές στη ζωή μας. Υπάρχει κάτι ανεκτίμητο, κάτι που δεν μπορεί να μετρηθεί ως κέρδος και ως ζημιά, το ανεκτίμητο της ποιότητας ζωής, το ότι εδώ τα παιδιά, τα παιδιά σας, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια βόλτα, να περπατήσουν ελεύθερα, να παίξουν, να τρέξουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην τελετή παραχώρησης του στρατοπέδου Παύλου Μελά από την Πολιτεία στην τοπική κοινωνία.
«Ο χώρος αυτός, που ήταν στρατόπεδο, θα είναι ένας χώρος που θα ανήκει στους πολίτες, σε όλο το λαό της δυτικής Θεσσαλονίκης, ελεύθερα προσβάσιμος, αλλά και χώρος όπου θα αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες για καλλιτεχνική δημιουργία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», πρόσθεσε και επισήμανε ότι «μια έκταση 336 στρεμμάτων παραχωρείται για 99 χρόνια στον δήμο Παύλου Μελά για ελεύθερη χρήση από την τοπική κοινωνία».
Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι προηγούμενα σχέδια -που και αυτά είχαν προκύψει από αγώνες και διεκδικήσεις- οδηγούσαν στη διάσπαση του ενιαίου χώρου του πρώην στρατοπέδου και την οικοδόμηση 52 στρεμμάτων. Ωστόσο, τόνισε ότι χάρη στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής και των κινημάτων των πολιτών, βρέθηκε λύση σε συνεργασία και με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έτσι, αποδίδεται στην κοινωνία το σύνολο του χώρου για να δημιουργηθεί ένα μητροπολιτικό πάρκο και ένας πνεύμονας πρασίνου, ψυχαγωγίας και αναψυχής και παράλληλα, αντί να οικοδομηθούν τα 52 στρέμματα, θα παραχωρήσει ο δήμος στο Ταμείο Εθνικής Αμυνας που κατέχει την ιδιοκτησία του χώρου, 83 έτοιμα διαμερίσματα που έχει στην κυριότητά του και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για τις ανάγκες της στέγασης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. «Πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Και θέλω να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συνεργασία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο ρόλο των κινημάτων των πολιτών, χαρακτηρίζοντάς τα, ως το "οξυγόνο της δημοκρατίας". Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τα κινήματα αυτά υπενθύμισαν στην Πολιτεία τις δεσμεύσεις της και πρόσθεσε: «Aυτό είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας, η διεκδίκηση και ο έλεγχος από τους ίδιους τους πολίτες. Είναι οξυγόνο τα κοινωνικά κινήματα, διότι τα προβλήματα υπάρχουν και εδώ παντού, συσσωρευμένα και άλλα που δημιουργούνται στις σύγχρονες νέες συνθήκες. Η προτεραιοποίηση της αξιοποίησης του χρόνου για τη λύση των προβλημάτων είναι ένα ζήτημα. Όταν, λοιπόν, υπάρχει πολιτική βούληση είναι χρήσιμο να υπάρχει και αυτή η διαρκής πίεση της τοπικής κοινωνίας, του λαϊκού παράγοντα, προκειμένου να ψάχνουμε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι τοπικές συλλογικότητες και τα κινήματα πολιτών συνέβαλαν θεσμικά καθοριστικά, ώστε το πρώην στρατόπεδο να μην μετατραπεί σε τσιμέντο, αλλά σε ζωτικής σημασίας χώρο αναψυχής για όλους τους πολίτες. «Η αντίληψη των κινημάτων πολιτών που διεκδικούν ελεύθερους χώρους είναι η ανάκτηση του δημόσιου χώρου από την κοινωνία, η επένδυση στην ποιότητα ζωής για τη δημιουργία εστιών ήπιας αναψυχής και πολιτισμού μέσα στον αστικό ιστό. Αυτή η αντίληψη συνάδει και με την αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης. Γι' αυτό, όπου μπορούμε, δίνουμε μάχες πρώτα και κύρια απέναντι στο τέρας της γραφειοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τα μουσεία που θα δημιουργηθούν στο χώρο του πρώην στρατοπέδου είπε: «Aυτός ο χώρος ήταν χώρος μαρτυρίου, εκτελέσεων, άρα ένα κομμάτι από τη σύγχρονη ιστορία μας. Γι' αυτό και πιστεύω ότι ο λόγος να ιδρυθεί εδώ μουσείο εθνικής αντίστασης είναι μια σωστή απόφαση. Επιπλέον, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι μετά τη μικρασιατική καταστροφή γύρω από το στρατόπεδο αναπτύχθηκαν προσφυγικοί καταυλισμοί. Γι' αυτό, λοιπόν, θεωρώ σημαντική την απόφαση και τη χαιρετίζω στο χώρο του στρατοπέδου να λειτουργήσει και ένα δεύτερο μουσείο, ένα μουσείο αφιερωμένο στον ποντιακό και μικρασιατικό ελληνισμό».
Μιλώντας για το επόμενο βήμα στην αξιοποίηση του χώρου επισήμανε ότι μετά την παραχώρηση του χώρου στο λαό της Θεσσαλονίκης, «ο δήμος μπορεί πλέον να αξιοποιήσει το πρώην στρατόπεδο προς όφελος των πολιτών, ενσωματώνοντας το χώρο αυτό στον αστικό ιστό και στην κοινωνική ζωή της πόλης, όπως ακριβώς το διεκδίκησαν τα κινήματα πολιτών και χιλιάδες πολίτες τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, μπορεί να δημιουργήσει κοινωνικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, κοινωφελείς χρήσεις, με ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του τόπου».
Για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο χωρίς καθυστερήσεις, όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρέπει να αξιοποιηθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία που προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα, πόροι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και οι δυνατότητες για χορηγίες από ίδιους πόρους. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι όπως με την πολιτική βούληση, αλλά και με την προσπάθειά μας, καταφέραμε να κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα, έτσι η κυβέρνηση αυτή θα είναι αρωγός στις προσπάθειες του δήμου για την αξιοποίηση του χώρου χωρίς καθυστερήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα και θα παράσχουμε όποια τεχνογνωσία ή βοήθεια μας ζητηθεί προς όφελος των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας. Άλλωστε, για το σκοπό αυτό έχουμε αποφασίσει και θα συσταθεί άμεσα φορέας διαχείρισης του έργου με συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, υπενθυμίζοντας την αιματηρή κινητοποίηση εργατριών γυναικών το 1887 για τη διεκδίκηση του δικαιώματος της ίσης μεταχείρισης στις εργασιακές σχέσεις.
Κλείνοντας την ομιλία του δεσμεύτηκε να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί σε μια ανοιχτή γιορτή για την απόδοση του έργου στην πόλη.
Νωρίτερα, ομάδα κατοίκων από τις λαϊκές επιτροπές βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης και το ΠΑΜΕ διαδήλωσαν έξω από την πύλη του στρατοπέδου, ενώ παρών ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.