"Η μείωση των φόρων είναι κεντρική πολιτική επιλογή" της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει ο πρόεδρος του κόμματος
Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τα στοιχεία που αφορούν το τελευταίο τρίμηνο του 2016, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ηλεκτρικών Συσκευών (ΣΒΕΗΣ), ανέφερε: «Την ώρα που ο πρωθυπουργός έβγαζε διάγγελμα για τη δήθεν επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα στοιχεία τον διέψευδαν. Αποδεικνύοντας έτσι ότι οι τοποθετήσεις της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι καταστροφολογία. Είναι μια ακριβής αποτύπωση της εικόνας της αγοράς… Η οικονομία επέστρεψε σε ύφεση το 2015 και δυστυχώς παρέμεινε και το 2016. Η τραγική κατάσταση στην πραγματική οικονομία, που βιώνουν εδώ και καιρό όλοι οι Έλληνες, αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία. Και όσο η αβεβαιότητα παραμένει, η οικονομία θα αποσταθεροποιείται ακόμα περισσότερο».
«Είμαστε μια χώρα που υπό προϋποθέσεις μπορεί να μεγαλουργήσει», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και ανέπτυξε τι χρειάζεται η χώρα: "Λιγότερους φόρους χρειάζεται. Σταθερό φορολογικό σύστημα. Όχι διαρκείς αιφνιδιασμούς... Μικρότερο και καλύτερο Κράτος. Εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και πρόσβαση σε πραγματική ρευστότητα… Και μια αίσθηση ασφάλειας προς όλους. Ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή που είναι απαραίτητη για την πολιτική σταθερότητα".
Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε την πρότασή του για το φορολογικό σύστημα: "Η μείωση των φόρων είναι κεντρική πολιτική επιλογή. Για να αναπνεύσει η οικονομία και να ανασάνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά... Δεσμευτήκαμε ότι θα μειώσουμε 30% τον ΕΝΦΙΑ μέσα σε 2 χρόνια. Τον φόρο επιχειρήσεων από 29% σε 20%. Τη φορολόγηση μερισμάτων από το 15% στο 5%... Και δεσμευόμαστε, μόλις έχουμε εικόνα, να δούμε το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών στην κατεύθυνση της μείωσής τους, ώστε να δοθούν κίνητρα για προσλήψεις… Το ζήτημα της ρευστότητας είναι κομβικής σημασίας. Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, την οποία ονομάζουμε "δεύτερη ευκαιρία", ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά και όσοι έπεσαν τα χρόνια της κρίσης να μπορέσουν να σηκωθούν. Χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα που θα μπορεί να υποστηρίξει επιχειρήσεις και καταναλωτές καμία οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί».
Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στη κυβέρνηση, αλλά έστειλε και αισιόδοξο μήνυμα: «Ο λαϊκισμός δοκιμάστηκε και ηττήθηκε στην πράξη… Η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει. Το πιστεύω βαθύτατα αυτό. Και πιστεύω ότι αυτό δημιουργεί μια βασική προϋπόθεση για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Δεν είναι η πρώτη φορά στην πορεία του Έθνους μας, που μια εποχή θριάμβων διαδέχεται μια περίοδο καταστροφής. Έχουμε δίδαγμα από τις παλαιότερες γενεές, το πως μπόρεσαν να ξεπεράσουν κρίσεις μεγαλύτερες από τη σημερινή... Πρέπει να πιστέψουμε στις δικές μας δυνατότητες… Θα την κερδίσουμε τη μάχη. Με τη δύναμη της αλήθειας, με τη δύναμη της ελευθερίας και με τις παραγωγικές δυνάμεις, όπως εσείς, στην πρώτη γραμμή».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν έχουμε πλέον χώρο ούτε για αυταπάτες, ούτε για πολιτικές απάτες. Κατήγγειλε την κυβέρνηση για τις πολιτικές που ακολουθεί και σημείωσε ότι λάθη έκαναν και οι δανειστές μας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πολλές φορές ήταν «ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι». Όπως ξεκαθάρισε: «Η Ελλάδα σήμερα είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι δύο χρόνια πριν. Και αυτό, επειδή επιτρέψαμε σε πολιτικές απάτες, που βαφτίστηκαν αυταπάτες, να εκτροχιάσουν τη χώρα. Δεν χάσαμε μόνο δυο χρόνια. Χάσαμε πολύ περισσότερα. Γιατί ανακόπηκε η όποια δυναμική υπήρχε το 2014... Τα λάθη είναι πάνω κάτω γνωστά. Και η αλήθεια είναι ότι, τα τελευταία χρόνια, έγιναν αρκετά λάθη. Από όλες τις μεριές, όχι μόνο από την ελληνική πλευρά. Λάθη έκαναν και οι δανειστές μας. Πολλές φορές ήταν "ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι". Εάν δεν υπέδειξαν, ανέχτηκαν με σχετική άνεση το γεγονός ότι σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης Κυβέρνησης ανετράπησαν από την σημερινή».
Ο κ. Μητσοτάκης, αφού συνεχάρη τον επιχειρηματικό κόσμο που δραστηριοποιείται στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον, συμπλήρωσε: «Ξέρω καλά πόσο δύσκολο είναι να δραστηριοποιείσαι στην Ελλάδα του σήμερα. Την Ελλάδα της γραφειοκρατίας, της εξαντλητικής φορολογίας, των εξοντωτικών εισφορών. Σε μια Ελλάδα που ακόμα δεν έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά που κυρίως έχει χάσει την εμπιστοσύνη των ίδιων των πολιτών της... Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σήμερα, είναι η απαισιοδοξία που έχει κυριεύσει τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας… Η αίσθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Μια συλλογική κατάθλιψη που οδηγεί στην παραίτηση από κάθε φιλοδοξία. Και που αποστερεί από την ελληνική κοινωνία το σφρίγος και τη δημιουργικότητα των πολιτών της. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να αλλάξουμε. Την ψυχολογία των συμπολιτών μας... Να δείξουμε και να πείσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια της, η οικονομία να πάρει πάλι μπρος, οι Έλληνες να κοιτάζουν ξανά το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση».