Συνεδριάζουν τη Δευτέρα το πρωί οι τομεάρχες του κόμματος - Δε θα γίνουν ανεκτές "παραφωνίες" ως προς την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή, διαμηνύουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το πρωί το σχήμα των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρώτη του συνεδρίαση μετά την πανηγυρική συγκρότησή του, και ο πρόεδρος του κόμματος αναμένεται να δώσει το στίγμα της αντιπολιτευτικής του τακτικής και παράλληλα οδηγίες προς τους «σκιώδεις» υπουργούς του.
Η συνεδρίαση του οργάνου έρχεται σε μία στιγμή που η ηγεσία του κόμματος επικαιροποιεί την στρατηγική της, καθώς είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση. Το αίτημα για εκλογές παραμένει, αλλά αποσυνδέεται από την αξιολόγηση, για την οποία η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι «πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν με τον καλύτερο τρόπο και με το μικρότερο κόστος για την οικονομία και τους πολίτες».
Πάντως, η ηγεσία του κόμματος εκτιμά ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης δικαιώνει τις προβλέψεις της καθώς όπως λέει «η καθυστέρηση την οποία έκανε η κυβέρνηση για εσωκομματικούς λόγους, εξέθρεψε τις υπερβολικές σε πολλά σημεία απαιτήσεις των δανειστών».
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα ξεκαθαρίσει τη γραμμή του κόμματος και σε σχέση με τη στάση στη Βουλή όταν έλθει προς ψήφιση η συμφωνία ώστε να μην υπάρχουν παραφωνίες, όπως διαπιστώθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν στελέχη του κόμματος υποστήριξαν με διαρροές ότι η ΝΔ θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο να έχει πιο συναινετική στάση και να ψηφίσει τις ελαφρύνσεις που ενδεχομένως φέρει η κυβέρνηση. Η θέση της ηγεσίας, που θα καταστήσει σαφή ο κ. Μητσοτάκης, είναι ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο, αλλά θα εξετάσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και ενδεχομένως να ψηφίσει ορισμένες, ενώ θα κάνει επ΄ αυτών και τις δικές της βελτιωτικές προτάσεις.
Φυσικά, εάν η συμφωνία έλθει “πακέτο” σε ένα άρθρο, η ΝΔ θα την καταψηφίσει. Εάν έλθουν σε διαφορετικά άρθρα οι διαρθρωτικές αλλαγές, ενδεχομένως ψηφίσει κάποιες από αυτές. Άλλωστε στη συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στον ΑΝΤ1, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μόνο στα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ και στο παρελθόν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως ψηφίσει διαρθρωτικές αλλαγές.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε την περασμένη Παρασκευή με τις δηλώσεις του και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης. Αναμένεται δε ο κ. Μητσοτάκης να στείλει σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος ότι η ΝΔ είναι ενωμένη απέναντι στην «επικίνδυνη και διχαστική κυβέρνηση», και ότι το αίτημα για εκλογές είναι της ελληνικής κοινωνίας.
Στελέχη της Πειραιώς μετά την «παρεξήγηση» με τις δηλώσεις της Κατερίνας Παπακώστα στην εφημερίδα «Ειδήσεις», έλεγαν ότι οι παραφωνίες από στελέχη δεν θα γίνουν ανεκτές καθώς πληγώνουν τη βάση της γαλάζιας παράταξης και αποδυναμώνουν το μήνυμα του κόμματος. Άλλωστε και στην κ. Παπακώστα την Παρασκευή το βράδυ διεμηνύθη ότι αν δεν διευκρινίσει τι εννοούσε, την περίμενε διαγραφή. Η κ. Παπακώστα έκανε διευκρινιστική δήλωση στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Την επόμενη εβδομάδα, Τετάρτη και Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που εκ των πραγμάτων θα αναφερθεί στο Brexit και το μέλλον της Ευρώπης, σύμφωνα και με την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής. Στο περιθώριο ο κ. Μητσοτάκης όπως είθισται θα έχει συναντήσεις με ηγέτες και ομολόγους του των συντηρητικών κομμάτων. Όσον αφορά στα ελληνικά πράγματα ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει ότι η πρόταση της ΝΔ είναι σταθερή και προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% με δημοσιονομικά ρεαλιστικά πλεονάσματα 2% ώστε να εξασφαλιστεί στην επόμενη κυβέρνηση «δημοσιονομικός αέρας» να υλοποιήσει την μεταρρυθμιστική της πολιτική.
Στις Βρυξέλλες όμως ενδέχεται να συναντηθεί και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Επίσης με τον νέο πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και με την αρμόδια για τα εξωτερικά της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Ο πρόεδρος της ΝΔ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό όπως και την κατάσταση στην περιοχή, μετά και τις τελευταίες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Η θέση του προέδρου της ΝΔ είναι ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας σε μία ευρύτερη αποσταθεροποιημένη περιοχή και θα πρέπει να στηριχθεί από τους συμμάχους της, τόσο στο οικονομικό όσο και στο γεωπολιτικό πεδίο.