"Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, έχει καταφέρει να δείξει σημάδια ανάκαμψης και σοβαρότητας και έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια"
"Η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου, είναι απολύτως εφικτή", είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
"Βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης", υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, και τόνισε ότι "με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα, ότι στη χώρα που εφαρμόστηκε η πιο ισχυρή λιτότητα, ξεκινάει η αρχή του τέλους αυτής της πολιτικής".
Απευθυνόμενος στον Γάλλο ομόλογό του, ο πρωθυπουργός εξήρε τις σχέσεις των δυο χωρών, καθώς "βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς πολιτικούς δεσμούς σε κοινές αξίες και αρχές και σε μια σταθερή ουσιαστική συνεργασία για την αντιμετώπιση των σύγχρονων ευρωπαϊκών και διεθνών προβλημάτων", όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. "Οι σχέσεις αυτές", πρόσθεσε, "είναι ακόμη πιο ισχυρές, γιατί δοκιμάστηκαν το τελευταίο διάστημα σε δύσκολες στιγμές, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το σύνολο της Ευρώπης, όσο κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης".
Είπε επίσης πως συμφώνησαν με τον κ. Καζνέβ ότι το ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο πρέπει να αποκατασταθεί και στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. "Θέτουμε ως σημαντική προτεραιότητα την κοινωνική Ευρώπη, γιατί χωρίς αυτή το συνολικό ευρωπαϊκό εγχείρημα θα βρίσκεται σε διαρκή αμφισβήτηση. Θέλουμε ισχυρό και δεσμευτικό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων», επεσήμανε.
Πέραν των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα από το 2019 και μετά, είναι κρίσιμο και το ζήτημα της ανάπτυξης που πρέπει να το δούμε, όπως είπε, τώρα και όχι από το 2019. "Διαπραγματευόμαστε τις αναγκαίες συνθήκες της ανάπτυξης, την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, τη συμμετοχή και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το συντομότερο δυνατόν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές", σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις διαφωνίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν όψει της συνόδου της Ρώμης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει τεθεί στην ατζέντα της συζήτησης το θέμα της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων" και υπογράμμισε ότι, η Ελλάδα είναι αντίθετη, στη συντηρητική, όπως τη χαρακτήρισε, αντίληψη της Ευρώπης του σκληρού πυρήνα, μιας διαιρεμένης Ευρώπης σε ηγέτες και ουραγούς. "Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συζητήσουμε όχι για μια Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων αλλά για μια Ευρώπη των πολλών επιλογών και των ενισχυμένων συνεργασιών", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε, ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μελλοντικά βήματα προς περαιτέρω ολοκλήρωση πρέπει να είναι και να παραμένει ανοικτή σε όλα τα κράτη μέλη.
"Οι διαφοροποιημένες ταχύτητες θα ενισχύουν την ΕΕ, αν είναι ανοικτές σε όλους, αλλά θα την αποδυναμώνουν, εάν γίνονται με όρους αποκλεισμών. Με αυτή την έννοια πιστεύω ότι πρέπει να φύγουμε από τους όρους της τιμωρίας και των αποκλεισμών, όπως το προηγούμενο διάστημα όταν πολλοί συζητούσαν για την έξοδο κάποιων χωρών από τον σκληρό πυρήνα και να ανοίξουμε τη συζήτηση για την εθελοντική συμμετοχή, όσων το επιθυμούν, σε ένα ανώτερο στάδιο ενισχυμένης συνεργασίας", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στην προσφυγική κρίση, ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό του και τη γαλλική κυβέρνηση "διότι δίνει", όπως είπε, "το παράδειγμα" στο θέμα της μετεγκατάστασης των προσφύγων και πρόσθεσε πως η Γαλλία είναι από τις χώρες που πήρε χιλιάδες πρόσφυγες για να μετεγκατασταθούν στη Γαλλία. "Δεν μπορώ να πω ότι είμαι το ίδιο ευχαριστημένος από τη στάση άλλων χωρών", υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Συνεχίζοντας, είπε ότι συζήτησαν με το Γάλλο πρωθυπουργό για την ανάγκη να διατηρηθεί η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και για την ανάγκη να ενισχυθεί ο διεθνής και περιφερειακός ρόλος της Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ αποτελεί κρίσιμο διακύβευμα για την Ευρώπη συνολικά". Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν οι συνεχιζόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο και επισήμανε, ότι ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο πρέπει να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών στην περιοχή.
"Οι προκλήσεις και οι αμφισβητήσεις στο Αιγαίο δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για ειρήνη σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή", σημείωσε ο πρωθυπουργός και κατέληξε. "Η Ελλάδα προασπίζει και θα προασπίζει σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα, διατηρώντας παράλληλα συνεχώς ανοικτούς τους διαύλους του διαλόγου και της επικοινωνίας".
Καζνέβ: Η Γαλλία θα είναι πάντα στο πλευρό σας
“Η Γαλλία θα είναι πάντα στο πλευρό της Ελλάδας, πράγμα που κάνουμε και τώρα, συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης”, τόνισε από την πλευρά του ο Μπερνάρ Καζνέβ, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει η σχετική βούληση εκ μέρους της Ελλάδας και των εταίρων της και ότι η διαπραγμάτευση “θα έχει καλά αποτελέσματα και καλούς συμβιβασμούς”.
“Η επίσκεψή μου αποδεικνύει πόσο κοντά είναι Ελλάδα και Γαλλία”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας τόνισε ότι το θέμα του ελληνικού χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί με ρεαλισμό και σοβαρότητα και σημείωσε ότι στο ζήτημα αυτό υπάρχουν απτά αποτελέσματα και αισιοδοξία για το μέλλον. “Επιθυμούμε το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους να αντιμετωπιστεί με τρόπο αποτελεσματικό, πραγματιστικό και άμεσο”, είπε ο κ. Καζνέβ, ενώ τόνισε ότι “υπάρχουν πολιτικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλοι για το θέμα αυτό και οι οποίες πρέπει να τηρούνται και τηρούνται σε μεγάλο βαθμό”.
Συνεχίζοντας, ο Γάλλος πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα εμπιστοσύνης της Γαλλίας προς την Ελλάδα και το μέλλον της και αναφέρθηκε στην ικανότητα της χώρας μας να συμμετέχει αποφασιστικά και χρήσιμα στην οικοδόμηση της Ευρώπης. “Οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν και η Ελλάδα έχει προοπτική ανάπτυξης, και επενδύσεων”, υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι “υπάρχουν Γάλλοι επενδυτές που επένδυσαν και επιμένουν να επενδύουν στην Ελλάδα”.
Αναφερόμενος στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, τόνισε ότι η χώρα του έχει τη βούληση για αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του προβλήματος και πρόσθεσε ότι η βούληση αυτή θα αποτυπωθεί με ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών κατά τους επόμενους μήνες, “γιατί μοιραζόμαστε κοινές αξίες”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Θέλουμε”, είπε, “να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη αποτελεί μια προστασία, ακόμα και για το ζήτημα της μετανάστευσης. Μοιραζόμαστε την ίδια φιλοδοξία για την Ευρώπη.
Θέλουμε να την προστατεύσουμε από την άκρα δεξιά και το λαϊκισμό”, επισημαίνοντας ότι συμμερίζεται την ίδια φιλοδοξία με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το μέλλον της ΕΕ. “Έχουμε κοινό συμφέρον, κοινούς σκοπούς και κοινές αξίες”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής προστασίας στην Ευρώπη.