“Έχουμε δρόμο μπροστά μας και η μάχη συνεχίζεται”, τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
“Αν το ΔΝΤ ζητά να φορολογήσουμε τους φτωχούς και να μειώσουμε τη φορολογία των πλουσίων, γιατί αυτό μας ζητάει, τότε θα έχουμε σύγκρουση, γιατί εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τα όσα αποφασίστηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κάνοντας μία αποτίμηση της χθεσινής συνεδρίασης της Ευρωομάδας, έκανε λόγο για μία “νέα αφετηρία” στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση, υποστηρίζοντας πως η θέση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις έχει βελτιωθεί, μετά την αναγνώριση από τους εταίρους για την πρόοδο που έχει συντελεστεί.
Στο Eurogroup “είχαμε μία απόφαση που δρομολογεί την τελική συμφωνία”, επεσήμανε ο κ. Δραγασάκης, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως “έχουμε δρόμο μπροστά μας και η μάχη συνεχίζεται”.
Ερωτηθείς σχετικά με το ύψος της μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων, ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως η συζήτηση είναι ανοιχτή και κάθε απόφαση θα ληφθεί κατόπιν διαπραγματεύσεων, ενώ απέδωσε την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας στις αποκλίνουσες θέσεις των δανειστών΄.
Όπως σημείωσε ο κ. Δραγασάλης, υπάρχουν τρεις τρόποι να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Ο πρώτος είναι οι μεταρρυθμίσεις, ανέφερε, εξηγώντας ότι “δεν είναι αυτές που θα μας βγάλουν, καθώς πολλές έχουν υφεσιακό αποτέλεσμα”. Ο δεύτερος είναι οι εξαγωγές, συνέχισε, σημειώνοντας πως δεν είδαμε αύξησή τους μετά τη μείωση των μισθών. Ο τρίτος, υπογράμμισε, είναι οι επενδύσεις και η απασχόληση. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα καταφέρει να βγει η χώρα από την κρίση, είπε ο κ. Δραγασάκης, συμπληρώνοντας πως στη νέα φάση, οι επενδύσεις και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση.
Χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι η χθεσινή απόφαση προβλέπει ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και παρατήρησε: "Γίνεται λόγος για ένα πρόγραμμα κάποιων δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης. Αυτό είναι σημαντικό για τον εξής λόγο. Είναι αυτό που ονομάζαμε κι εμείς επιταχυντές της ανάπτυξης. Δηλαδή, αυτό που έχουμε τώρα είναι μια ανάκαμψη της οικονομίας, για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε, θέλουμε επιταχυντές. Εάν μπορέσουμε, λοιπόν, να έχουμε ένα αναπτυξιακό δάνειο, το οποίο να μην εγγραφεί στο έλλειμμα και να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε αυτό θα είναι κάτι σημαντικό".