"Δεν είμαστε δογματικοί, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε για κακούς και σκάρτους συμβιβασμούς στο Κυπριακό"
«Κάθε υπουργείο έχει ένα μέσο με το οποίο δρα, το δικό μας μέσο λέγεται διπλωματία και διαπραγμάτευση. Η χώρα είναι καλά όταν το δικό μας το μέσο, η διπλωματία και η διαπραγμάτευση, είναι το μέσο με το οποίο αναπτύσσονται οι σχέσεις με τη γείτονα χώρα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ ΑΛΦΑ αναφερόμενος στην Τουρκία και την ένταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στις σχέσεις των δύο χωρών.
«Η δική μας φροντίδα είναι οι γείτονές μας να καταλάβουν ότι χρειάζονται σχέσεις καλής γειτνίασης στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και ότι δεν πρέπει να βγάζουν την εσωτερική τους κρίση προς τα έξω» είπε, προσθέτοντας σχετικά με τις προκλήσεις ότι οι Τούρκοι αντιδρούν κατ΄ αυτό τον τρόπο λόγω εσωτερικών αναγκών, «να κατηγορούν κάποιους γείτονές τους, αλλά δεν είναι η καλύτερη συμπεριφορά».
Ερωτηθείς σχετικά με την αποκλιμάκωση της έντασης ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε ότι η ένταση στο Αιγαίο δεν είναι η μεγαλύτερη που είχαμε ποτέ, επανάλαβε ότι στην εποχή Ερντογάν δεν είχαμε θερμά επεισόδια στο Αιγαίο και τόνισε την ανάγκη να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, τα «κανάλια επαφής», ώστε να μην προκύψει από ατύχημα ένα θερμό επεισόδιο. Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε πολύπλευρα τις σχέσεις μας με την Τουρκία- οικονομικές, πολιτικές, διαβουλεύσεις- επισημαίνοντας ότι «σε αυτό τον τομέα εμείς δεν κάνουμε καθόλου πίσω, και παρά τα όσα συνέβησαν στη γείτονα χώρα εξακολουθούμε να φροντίζουμε να είναι αυτοί οι δίαυλοι ανοιχτοί, ώστε όσο το δυνατό να πέσουν οι τόνοι».
Οι Τούρκοι «πρέπει να αντιληφθούν ότι είμαστε οι καλύτεροι γείτονες που μπορούν να έχουν» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και εξήγησε ότι ένας τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς τη νευρικότητα της Τουρκίας είναι ότι πρέπει να αντιληφθεί -και συχνά αντιλαμβάνεται- ότι οι καλές σχέσεις γειτνίασης με την Ελλάδα, είναι και οι μόνες στις οποίες μπορεί να έχει αυτή την περίοδο». Παράλληλα αποσαφήνισε ότι «εμείς έχουμε καταστήσει γνωστό σε όλους τους συμμάχους μας και εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι καμιά φορά η Τουρκία συμπεριφέρεται με μια νευρικότητα που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες φυσιολογικής ανάπτυξης των διμερών σχέσεων».
«Θα έλεγα ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει ανάγει το εσωτερικό πραξικόπημα στο κριτήριο του άπαντος» είπε ο κ. Κοτζιάς, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα από την αρχή καταδίκασε το πραξικόπημα στην Τουρκία και υπερασπίζεται παγκοσμίως την άποψη της υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη σαφή διάκριση εξουσιών που ευτυχώς, όπως είπε, έχουμε στην Ελλάδα και οφείλουμε να γίνεται σεβαστή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε κάθε άλλη χώρα.
Δεν είμαστε δογματικοί, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε για κακούς και σκάρτους συμβιβασμούς στο Κυπριακό
«Στη διαπραγμάτευση, θα το έλεγα πολύ λαϊκά, δεν είμαστε καθόλου "κότες". Ξέρουμε ότι υπερασπιζόμαστε αγαθά Δικαίου, δικαιώματα ανθρώπων και δικαιώματα κράτους και με αυτό πορευόμαστε χωρίς να υποχωρούμε. Δεν είμαστε δογματικοί στις τοποθετήσεις μας, έχουμε την απαραίτητη ευελιξία για να γίνουν καλοί συμβιβασμοί, αλλά δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις για να γίνουν κακοί και σκάρτοι συμβιβασμοί». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, για το Κυπριακό, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ΑΛΦΑ. Ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα, αφενός διότι «για πρώτη φορά αλλάξαμε την ατζέντα των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, ξαναβάλαμε τον πυρήνα του Κυπριακού προβλήματος πάνω στο τραπέζι» και αφετέρου «για πρώτη φορά έχουμε πάει με τόσο καλά μελετημένο τρόπο σε μία διαπραγμάτευση, έχουμε εξετάσει τη διεθνή εμπειρία όλων των συγκρουσιακών περιπτώσεων ή των περιπτώσεων που αντιστοιχούν στο Κυπριακό ή σε πτυχές του Κυπριακού».
Ως ένα θετικό δείγμα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στη μεγάλη μετακίνηση της Βρετανίας, από μία παραδοσιακή φιλοτουρκική στάση στη σημερινή της αντίληψη απέναντι στους Τούρκους -ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν δυτικά και παρεμβατικά δικαιώματα-, τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των συμμαχιών της Ελλάδας, καθώς «δεν υπάρχει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να μην αντιλαμβάνεται το εύστοχο της τοποθέτησής μας, ότι δεν μπορεί κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρίσκεται υπό κατοχή ή να έχει δικαιώματα παρέμβασης τρίτο κράτος». Καθώς και το γεγονός ότι «έχουμε δείξει στη διεθνή πολιτική σκηνή ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε απαιτήσεις κι άλλων κρατών να ζητούν να έχουν παρεμβατικά δικαιώματα σε μικρότερα κράτη, όπου υπάρχει πληθυσμός με τη δική τους κουλτούρα ή που μιλά τη δική τους γλώσσα».