“Αν εμείς αναζητούμε εθνική γραμμή δεν είναι για να ψηφίσουμε νέα μέτρα, αλλά για να τα αρνηθούμε προς όφελος του ελληνικού λαού και της κοινωνίας”, τονίζει ο πρωθυπουργός
Να δείξει ότι έχει στοιχειώδη αίσθηση του κοινωνικού συμφέροντος κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας τον να ξεκαθαρίσει αν διαφωνεί με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων και αν θεωρεί αναγκαία την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Δεν ψάχνουμε προθύμους να ψηφίσουν μέτρα, εσείς δείχνετε με την στάση σας την προθυμία σας να δώσετε ό,τι ζητούν, ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γυρίσει στην εξουσία.
“Αν εμείς αναζητούμε εθνική γραμμή δεν είναι για να ψηφίσουμε νέα μέτρα, αλλά για να τα αρνηθούμε προς όφελος του ελληνικού λαού και της κοινωνίας”, υποστήριξε ακόμα.
“Θέλετε εκλογές για να παραδώσετε το λαό και τη χώρα έρμαιο στα χέρια των πιο ακραίων εκ των δανειστών. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη”, διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί σαν “ουρά” του ΔΝΤ τους παραλογισμούς του Ταμείου.
Υπογράμμισε εξάλλου πως η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών, επισημαίνοντας πως αυτά που ζητά το ΔΝΤ είναι πέρα και έξω και από κάθε οικονομική λογική και από κάθε συνταγματική λογική.
Σχολίασε μάλιστα ότι είναι “ή απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα” εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ να ζητά εκλογές πριν κλείσει η αξιολόγηση και ξεκαθάρισε πως ο ελληνικός λαός θα κρίνει τη σημερινή κυβέρνηση το φθινόπωρο του 2019, όταν θα ολοκληρώσει την τετραετία.
Μπαίνοντας στην ουσία της συζήτησης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως από το πόρισμα της Εξεταστικής προκύπτει ότι τα ΜΜΕ χρωστούν στις τράπεζες 1,3 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι “δανεικά και αγύριστα”. Έκανε λόγο για “χαρισματικό δανεισμό” που κορυφώθηκε στην εποχή της κρίσης, εξηγώντας ότι οι τράπεζες “πετούσαν λεφτά από το παράθυρο για να δανείζουν χρεοκοπημένα ΜΜΕ για να στηρίζουν τις πολιτικές” των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Μίλησε για παράνομη συνδιαλλαγή με τις τράπεζες που “κάτι εξαγόραζε”, και το τι ακριβώς “θα φανεί όταν βάλουμε δίπλα και τα δάνεια στα κόμματα”.
Για την υπόθεση του ΔΟΛ, παρατήρησε ότι "η κρίση στον Τύπο είναι τα απόνερα της πολιτικής κρίσης" και υπογράμμισε πως "θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει καινούργιος ιδιοκτήτης και ρύθμιση των χρεών. Σας κάλεσα να βρούμε λύση για να σωθούν οι θέσεις εργασίας και αρνηθήκατε. Δημιουργείτε την εντύπωση ότι προτιμάτε να κλείσει το συγκρότημα παρά να βρεθεί νέος ιδιοκτήτης που δεν θα μας τεμαχίζει κάθε μέρα και δεν θα ζητά από τους δανειστές να σκληρύνουν τη στάση τους. Θέλω εκ νέου να σας καλέσω αν έχετε κάποια λύση να την προτείνετε. Εμείς θα είμαστε εδώ".
Αναφορικά με τα δάνεια των κομμάτων υποστήριξε πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν “φάει” μόνο από τις τράπεζες 400 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έλαβαν ως δάνεια με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές ενισχύσεις, χωρίς κανένας τραπεζίτης να ρωτήσει πώς θα διασφαλίσει τα δάνεια που έδινε, υπερθεματίζοντας ότι αυτά είναι χρήματα του ελληνικού λαού και πρέπει να επιστραφούν.
"Μονομαχία" Τσίπρα-Μητσοτάκη
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, το λόγο ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που απάντησε σε υψηλούς τόνους στις αναφορές του πρωθυπουργού εναντίον του.
"Δεν περίμενα πως θα έφτανε η μέρα που πρωθυπουργός της χώρας θα γινόταν το κούφιο μεγάφωνο του κύριου Βαξεβάνη", ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
"Αναφερθήκατε επίσης στα δάνεια του Κήρυκα, αλλά δεν αναφέρατε γιατί ήταν η μόνη περιφερειακή εφημερίδα που ελέγχθηκε από τη εξεταστική;", αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με την εφημερίδα "Κήρυκας Χανίων", και συνέχισε: "Αποκρύψατε το πιο ουσιαστικό στοιχείο. Υπήρξε πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Κήρυκα. Δεν γνωρίζετε ότι από όλες τις υποθέσεις που ελέγχθηκαν ο Κήρυκας είχε τα δάνεια του εξασφαλισμένα;".
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην υπόθεση του ΔΟΛ. "Επιβεβαιώνετε ή όχι ότι ζητήσατε από τον κύριο Ψυχάρη πριν από δυο χρόνια την εμπλοκή Μουλόπουλου στον οργανισμό; Και μιλάτε εσείς για διαπλοκή;".
Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως "όταν συζητάω με τον κ. Μητσοτάκη για θέματα διαπλοκής έχω την αίσθηση ότι κλέβω εκκλησία", και πρόσθεσε: "Αν νομίζετε ότι θα σας αφήσουμε να μας κουνάτε το δάκτυλο εσείς που χρεοκοπήσατε τη χώρα, κάνετε λάθος. Κρατάτε μοχθηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα παρακαλώντας τους δανειστές να κρατήσουν άμυνα. Δεν είναι δημοφιλής θέση και στάση. Θα την πληρώσετε αυτήν την επιλογή".
Ανέφερε ότι στις 19 Απριλίου 2016 αποφασίστηκε η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια στα κόμματα και στα ΜΜΕ, και εν συνεχεία, στις 22 Απριλίου 2016 η Τράπεζα Πειραιώς κατήγγειλε το δάνειο του "Κήρυκα Χανίων" το οποίο συζητήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή στις 12 Ιουλίου 2016, ενώ στις 18 Οκτωβρίου 2016 ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σ. Φάμελλος ζήτησε την αλληλογραφία της Τράπεζας Πειραιώς με τα στελέχη του "Κήρυκα Χανίων".
Στις 2 Νοεμβρίου 2016 επιδίδεται η καταγγελία του δανείου και ακολουθεί ρύθμιση, είπε ο πρωθυπουργός διερωτώμενος "ποιος άλλος συμπολίτης μας έτυχε τέτοιας μεταχείρισης".
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης και στην έκθεση έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδας που σημειώνει ότι ένα δάνειο ύψους 554.000 ευρώ "σίγουρα δεν κατευθύνθηκε στην κατασκευή για την οποία δόθηκε", προσθέτοντας ότι υπάρχει και άλλο ένα δάνειο 2.150.000 ευρώ και αναφέροντας (η έκθεση) ότι για την δανειοδότηση αυτή οι διαδικασίες απείχαν από την συνήθη τραπεζική πρακτική.
"Μετά από όλα αυτά, κ. Μητσοτάκη, λέτε ότι εμείς ρίχνουμε το επίπεδο της συζήτησης;" είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις αιτιάσεις του προέδρου της ΝΔ για συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ψυχάρη, ο πρωθυπουργός είπε ότι όποιος έχει ένα ρόλο στην δημόσια ζωή δεν κρίνεται από ποιόν βλέπει, αλλά από το αν εξυπηρετεί αυτούς που βλέπει. "Πότε εγώ ως πρωθυπουργός ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της κυβέρνησης εξυπηρέτησε με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής κάποιον από αυτούς τους κυρίους:", έθεσε το ερώτημα ο κ. Τσίπρας.
Σημείωσε ότι τέτοιες εξυπηρετήσεις κατά το παρελθόν συνιστούν την διαπλοκή με αντάλλαγμα "ευνοϊκά πρωτοσέλιδα".
Υπενθύμισε ακόμα ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν το 40% της βουλευτικής αποζημίωσής τους για να μπορεί να επιβιώσει το κόμμα, και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, έθεσε το ερώτημα, "οι δικοί σας βουλευτές θα βάλουν το χέρι στην τσέπη, για να αποπληρωθούν τα δάνεια αυτά;".