Παπαδημούλης: Συμφέρει τους δανειστές να κλείσει η αξιολόγηση το Φεβρουάριο

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για νέο πρόγραμμα»

«Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και των Ευρωπαίων δανειστών μας να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup του Φεβρουαρίου και να συμφωνηθούν και τα ζητήματα που προκύπτουν για μετά το 2018, σε ότι αφορά στα καθαρά πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Free Sunday που παραθέτει το ΑΠΕ, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης. «Δεν πρέπει να χαθεί αυτό το "παράθυρο ευκαιρίας"», τονίζει χαρακτηριστικά διότι «μετά μπαίνουμε σε μια αλυσίδα εκλογικών αναμετρήσεων, ξεκινώντας από τις ολλανδικές εκλογές στις 15 Μαρτίου, και νομίζω ότι κανέναν δεν συμφέρει να ξαναζήσουμε τις εντάσεις του καλοκαιριού του 2015».
 
Ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει ότι η Ελλάδα, η ελληνική οικονομία, σταδιακά ανακάμπτει, μετά από τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και μια τρομακτική ύφεση και ανεργία που βίωσε από το 2010 και μετά, και υπογραμμίζει ότι η χώρα είναι ο ισχυρός πυλώνας σταθερότητας σε μια πολύ ταραγμένη περιοχή στο ΝΑ της Ευρώπης, σηκώνει το βάρος με το προσφυγικό και «δεν συμφέρει κανέναν, μια χώρα όπως η Ελλάδα να ξαναδεί να κυλάει η πέτρα της κρίσης στη ρίζα του βουνού θυμίζοντας το μύθο του Σίσυφου».
 
Ερωτηθείς για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ό,τι η κυβέρνηση καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης και ό,τι τελικά η ολοκληρωσή της θα φέρει νέα επώδυνα μέτρα ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι : «Η αντιπολίτευση, και κυρίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα δύο κόμματα που προκάλεσαν τη χρεωκοπία της χώρας, μια ύφεση 25% και τον τριπλασιασμό της ανεργίας, καλό θα ήταν να κάνουν μια σοβαρή αυτοκριτική και να αφήσουν στην άκρη τη μηδενιστική αντιπολίτευση. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2010 και συνέβαλαν στην είσοδο της χώρας σε δημοσιονομική επιτροπεία και στα επώδυνα μνημόνια». «Όσο για το κλείσιμο της αξιολόγησης», πρόσθεσε, «τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, είμαστε κοντά σε αυτό. Η καθυστέρηση δεν οφείλεται στην ελληνική πλευρά, αλλά στην κόντρα μεταξύ του ΔΝΤ και του κ. Σόιμπλε, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, για καθαρά εσωκομματικούς και εκλογικούς λόγους, να κάνει πως δεν βλέπει την πραγματικότητα και κάποιους στο ΔΝΤ να παίζουν τα δικά τους παιχνίδια καθυστερήσεων».
 
Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η εφαρμογή, χωρίς νέες καθυστερήσεις, των συμφωνηθέντων στο 3ο πρόγραμμα. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για νέο πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα υπάρχει, η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό, και αυτό οφείλει να κάνει και η άλλη πλευρά, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία τον Αύγουστο του 2018 και να τελειώνουμε με τα μνημόνια. Και αυτό αφορά τόσο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στην εκταμίευση της δόσης, όσο και στην αποσαφήνιση του δημοσιονομικού ορίζοντα (πλεονάσματα και χρέος) μετά το 2018».
 
Στο μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει τη δηλωση Τραμπ πως η ΕΕ βαίνει προς διάλυση ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι «το σενάριο διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εμφανώς αβαντάρει και ο Τραμπ, είναι σημαία της άκρας δεξιάς και οδηγεί σε μια τεράστια και πολύπλευρη οπισθοδρόμηση». «Η ΕΕ βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης κρίσης ταυτότητας που γνώρισε ποτέ. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει οι «27» να μείνουν ενωμένοι ενισχύοντας την κοινωνική, οικονομική και πολιτική συνοχή», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί όσο η πολιτική λιτότητας και οι α λα καρτ δεσμεύσεις και υποχρεώσεις των κρατών-μελών υπερισχύουν του κοινού, συλλογικού συμφέροντος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται άμεσες και ριζικές αλλαγές, ένα ισχυρό restart, για να ξαναγίνει ελκυστική και πειστική στους πολίτες. Αλλιώς, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μια ισχυρής, διαλυτικής κρίσης».