"Δεν μας επιτρέπεται να θεωρήσουμε ότι τα απολιθώματα του ναζισμού είναι κάτι αμελητέο", το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
“Δεν μας επιτρέπεται να θεωρήσουμε ότι τα απολιθώματα του ναζισμού, τα οποία βλέπουμε να «φυτρώνουν» σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, είναι κάτι αμελητέο. Δεν είναι αμελητέο”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον χαιρετισμό του στην τελετή παρουσίασης της έκθεσης με τίτλο «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ ....... μία εικόνα χίλιες λέξεις» στο Ζάππειο Μέγαρο.
«Ο τίτλος της Έκθεσης είναι εύγλωττος και επίκαιρος: «Δεν Λησμονάμε». Σημαίνει ότι δεν πρέπει να λησμονάμε, και πράγματι δεν λησμονάμε. Γιατί; Μα γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ, ποτέ πια, τους εφιάλτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τους εφιάλτες του ναζισμού να ξανα-απειλήσουν το μέλλον και την πορεία της Ανθρωπότητας. Είναι Χρέος μας να το κάνουμε αυτό, κυρίως η Γενιά -υπό την ευρεία του όρου έννοια- που ακόμα έχει ζωντανές μνήμες από την εποχή εκείνη», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας:
«Η Έκθεση αυτή, που έχει περιοδεύσει και θα περιοδεύσει στο μέλλον σε πολλές περιοχές της Χώρας, είναι αφιερωμένη σε επιμέρους Ολοκαυτώματα. Στα Ελληνικά Ολοκαυτώματα αλλά και στα Ολοκαυτώματα άλλων Ευρωπαϊκών Λαών, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι η Έκθεση είναι σήμερα αφιερωμένη στο Πολωνικό Ολοκαύτωμα, την μεγαλύτερη Τραγωδία του Πολωνικού Λαού. Το στίγμα του Άουσβιτς ήταν -και θα παραμείνει- πάντα ανεξίτηλο όχι μόνο στο «κορμί» της Ανθρωπότητας, αλλά και στην Μνήμη της.
Μήτρα και Κοιτίδα όλων αυτών των Ολοκαυτωμάτων είναι το Ολοκαύτωμα του Εβραϊκού Λαού: Το ειδεχθέστερο έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας στην Ιστορία της, του οποίου την Ιερή Μνήμη τιμούμε σήμερα, 27η Ιανουαρίου, και κάθε χρόνο.
Ο τίτλος της Έκθεσης είναι εύγλωττος και επίκαιρος: «Δεν Λησμονάμε». Σημαίνει ότι δεν πρέπει να λησμονάμε, και πράγματι δεν λησμονάμε. Γιατί; Μα γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ, ποτέ πια, τους εφιάλτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τους εφιάλτες του ναζισμού να ξανα-απειλήσουν το μέλλον και την πορεία της Ανθρωπότητας. Είναι Χρέος μας να το κάνουμε αυτό, κυρίως η Γενιά -υπό την ευρεία του όρου έννοια- που ακόμα έχει ζωντανές μνήμες από την εποχή εκείνη.
Και πρέπει να την μεταδώσουμε στους νέους ανθρώπους. Δεν πρέπει ν’ αφήσουμε, σε καμία περίπτωση, την μνήμη μας να αμβλυνθεί. Δεν πρέπει ν’ αφήσουμε την συνείδησή μας να γίνει ελαστική. Αυτή την κληρονομιά πρέπει να την περάσουμε στους νέους που έρχονται.
Τελειώνοντας λέγω τούτο: Το 2017 για εμάς τους Ευρωπαϊκούς Λαούς είναι μια σημαντική πρόκληση προς αυτή την κατεύθυνση. Καταλαβαίνετε τι εννοώ. Κρίνονται πολλά μέσα σ’ αυτόν τον χρόνο σε πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες. Είμαστε υποχρεωμένοι να αποδείξουμε ότι πραγματικά δεν λησμονάμε. Δεν μας επιτρέπεται να θεωρήσουμε ότι τα απολιθώματα του ναζισμού, τα οποία βλέπουμε να «φυτρώνουν» σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, είναι κάτι αμελητέο. Δεν είναι αμελητέο. Αυτό το Χρέος πρέπει να το φέρουμε σε πέρας. Και πρέπει να το φέρουμε σε πέρας εδώ και τώρα. Εμείς, οι Έλληνες, ακριβώς επειδή έχουμε αυτές τις μνήμες μέσα μας, αλλά κι επειδή αυτός είναι ο Πολιτισμός μας, αυτή είναι η Δημοκρατία μας, το χρέος αυτό πρέπει να το φέρουμε σε πέρας με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη. Όχι μόνο για να υπερασπίσουμε την κληρονομιά μας αλλά και για να μπορέσουμε να πείσουμε και τους άλλους Λαούς ότι ο κοινός μας δρόμος είναι αυτός. Ο δρόμος ενός μέλλοντος που μας ανήκει πραγματικά. Αλλά για να μας ανήκει –το τονίζω- «δεν λησμονάμε». Ευχαριστώ τους συντελεστές της Έκθεσης γιατί τόσο καιρό τώρα κάνουν αυτή την προσπάθεια. Στην οποία, θέλω να το ξέρουν, έστω και συμβολικά, θα είμαι πάντα παρών».
Η έκθεση βασίζεται σε φωτογραφικό υλικό της εποχής με πάνω από 350 φωτογραφικά ντοκουμέντα για τις πόλεις και τα χωριά που υπέστησαν τις γερμανικές θηριωδίες.
Η Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα παρέχει στην έκθεση φωτογραφίες, φυλλάδια και οπτικό υλικό που αναφέρονται στα χρόνια της κατοχής στην Πολωνία. «Αποστολή μας είναι να θυμόμαστε την τραγωδία που συνέβη στο Άουσβιτς και σε πάρα πολλά στρατόπεδα συγκέντρωσης που είχαν δημιουργήσει οι Γερμανοί σε όλη την Ευρώπη. Κληρονομιά μας είναι η προστασία των μελλοντικών γενεών από την απειλή του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού, που οδηγούν στον τρόμο και τις αιματοχυσίες. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας» είπε η Πρέσβης της Πολωνίας, Άννα Μπαρμπάζαρκ. Αναφερόμενη στις φωτογραφίες, σημείωσε: «Η σημερινή έκθεση είναι πάρα πολύ σημαντική. Αυτές οι φωτογραφίες μάς πηγαίνουν 70 χρόνια πίσω, χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους γινόμαστε μάρτυρες των δραματικών αυτών γεγονότων. Οι άνθρωποι από αυτές τις φωτογραφίες μάς μιλούν, μάς δεσμεύουν να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να μη μοιραστεί η ανθρωπότητα τη δική τους μοίρα. Αυτοί οι άνθρωποι, η θυσία τους και τα ανεκπλήρωτα όνειρά τους αξίζουν να τιμώνται και να μνημονεύονται».
Σημαντικό φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό που αφορά στη δίωξη και εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων ανήκει στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Ο πρόεδρος του μουσείου, Σαμουήλ Μάτσας, αναφερόμενος στις επισκέψεις μαθητών στο Άουσβιτς, που διοργανώνει το Εβραϊκό Μουσείο, είπε: «Στη σημερινή εποχή που ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός, αρχίζουν και πάλι να εμφανίζονται στον ορίζοντα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ίσως λιγότερο στη χώρα μας, και μας θυμίζουν εκείνες τις μαύρες ημέρες του παρελθόντος, οι μαθητές θα αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές του άμεσου μέλλοντος ενάντια σε κάθε μισαλλοδοξία. Την καλύτερη υπόσχεση για ένα ειρηνικό και αρμονικό μέλλον».