"Η αντίληψη του ΚΚΕ για αποδέσμευση από ΕΕ και Ευρωζώνη δεν έχει σχέση με τις αντιδραστικές αντιλήψεις του ευρωσκεπτικισμού"
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, στις Βρυξέλλες, και κληθείς να διατυπώσει «ένα πρώτο σχόλιο» μετά και την παρθενική ομιλία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, χαρακτήρισε την ομιλία αυτή ως συνέχεια της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι είναι εν αναμονή των επόμενων κινήσεων του Αμερικανού προέδρου, λαμβάνοντας υπόψη ότι τις αλλαγές και ανακατατάξεις στην διεθνή καπιταλιστική οικονομία.
Επισήμανε ότι η Κίνα έχει εξελιχθεί σε δεύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως και ταυτόχρονα σε πρώτο πιστωτή των ΗΠΑ, οι οποίες της χρωστούν πάνω από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι η πολιτική Τραμπ σε αυτό τον τομέα, θα θεωρήσει ως νούμερο ένα αντίπαλο την Κίνα αυτή τη στιγμή. Και βεβαίως, θα κάνει και ενέργειες για να εμποδίσει, απ’ ό,τι έχει πει και ο ίδιος, την πιο στενή συνεργασία Κίνας - Ρωσίας, η οποία Ρωσία μπορεί να μην είναι οικονομική δύναμη ή να απειλεί τις ΗΠΑ, όμως είναι η δεύτερη στρατιωτική δύναμη παγκοσμίως».
Σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις του Ντ. Τραμπ απέναντι στην ΕΕ και στην Γερμανία, είπε ότι καταρχήν ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ευνοήσει τον προστατευτισμό των προϊόντων της χώρας του έναντι των εισαγομένων, διαχώρισε τον προστατευτισμό από την «εθνική περιχαράκωση» και επισήμανε ότι «απ’ αυτή τη σκοπιά ευνοεί τάσεις αντίστοιχες και στην ΕΕ, οι οποίες έχουν έναν ευρωσκεπτικισμό, αλλά σε αντιδραστική κατεύθυνση, όπως ήταν για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετάνια».
«Και βέβαια βλέπουμε αυτό το ρεύμα να δυναμώνει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, μέλη της ΕΕ και της ευρωζώνης και μένει να το παρακολουθήσουμε και να το δούμε, γιατί κι εκεί πλέον δημιουργούνται τάσεις απόσχισης απ’ αυτό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» πρόσθεσε.
Ο κ. Κουτσούμπας στη συνέχεια κατέστησε σαφές ότι η αντίληψη του ΚΚΕ για την αποδέσμευση από την ΕΕ και την ευρωζώνη «δεν έχει σχέση με αυτές τις αντιδραστικές, συντηρητικές, κατά την άποψή μας, αντιλήψεις του ευρωσκεπτικισμού».
«Η δική μας πρόταση, ως ΚΚΕ, είναι ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με αλλαγή νομίσματος ή με σύνδεση με άλλο νόμισμα. Το ζήτημα είναι ότι χρειάζονται συνολικότερες αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία, χρειάζεται μια νέα κοινωνική οργάνωση, με τον λαό πραγματικά στην εξουσία, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, δηλαδή των μεγάλων εργοστασίων, του ορυκτού πλούτου, της ενέργειας, δηλαδή δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, που πρέπει να τα έχει στα χέρια της η εργατική λαϊκή εξουσία και σε αυτή την κατεύθυνση να σχεδιάσεις πανεθνικά, επιστημονικά την οικονομία της χώρας και την ανάπτυξη σε όφελος του λαού».
Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο «απομόνωσης» (της Ελλάδας) ως απόρροια της πρότασης του κόμματος, απάντησε: «Μας ενδιαφέρει κυρίως να το προτείνουν οι λαοί, οι εργαζόμενοι, όλοι αυτοί που αγωνιούν και υποφέρουν και να ακούσουν τις προτάσεις του ΚΚΕ, του κομμουνιστικού, του εργατικού κινήματος και να συμπορευτούν με αυτές. Δεν είναι λύση να στρέφουν την οργή τους, τη δυσαρέσκειά τους, είτε σε ακροδεξιές, είτε σε ρατσιστικές, είτε σε εθνικιστικές φασιστικές δυνάμεις. Αυτό είναι αδιέξοδο. Διότι όλες αυτές οι δυνάμεις είναι γέννημα θρέμμα αυτού του συστήματος της βαρβαρότητας, που έχει γεννήσει όλα αυτά τα προβλήματα, της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας, της ανέχειας και της φτώχειας των λαών».
Ερωτηθείς για το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι το αφετηριακό σημείο είναι πως το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής, άρα πρέπει να φύγουν αμέσως όλα τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο και να τελειώσει το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων, προσθέτοντας ότι «η λύση που προωθείται με τις διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή, είναι διχοτομική λύση».
Είπε ότι και στα υπόλοιπα ζητήματα δεν προωθείται λύση σε θετική κατεύθυνση για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους και κάλεσε σε εγρήγορση, διότι «αυτή η λύση οδηγεί σε νομιμοποίηση της διχοτόμησης και αποδοχή του καθεστώτος της εισβολής και κατοχής που έχει επιβάλλει η Τουρκία εδώ και πάνω από 42 χρόνια στη μαρτυρική Κύπρο».
Τέλος, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε ότι αν το σχέδιο που φέρνουν, βάσει της ενημέρωσης που έχει, τεθεί σε δημοψήφισμα, θα καταψηφιστεί.