Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ο δικομματισμός

Βούτυρο στο ψωμί του ΣΥΡΙΖΑ είναι η υπόθεση της λίστας Λαγκάρτ, όχι μόνο γιατί ο ίδιος τα τελευταία χρόνια μετ' επιτάσεως ζητούσε τη διερεύνησή της εισπράττοντας την άρνηση των συγκυβερνώντων, αλλά κυρίως για το γεγονός της περαιτέρω φθοράς του δικομματικού συστήματος που κυβέρνησε τη χώρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αρκεί, όπως συστήνουν οι επικοινωνιολόγοι την Κουμουνδούρου, πρώτον να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι δεν ήταν ποτέ μέρος αυτού του συστήματος και δεύτερον οι ευθύνες για το σκάνδαλο Λαγκάρτ να μη μείνουν σε ένα πρόσωπο, αλλά να επιμεριστούν εκεί που πραγματικά υπάρχουν.

Γι' αυτό και τις τελευταίες ημέρες η προσπάθεια των στελεχών του κόμματος είναι να διευρύνουν το κάδρο των ευθυνών για το σκάνδαλο, επιβεβαιώνοντας πλήρως και το ρεπορτάζ του "news.gr". Η χθεσινή ανακοίνωση είναι ενδεικτική των προθέσεων της Κουμουνδούρου και είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής για την αίτηση προκαταρκτικής που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το σκάνδαλο με τη λίστα Λαγκάρτ είναι ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών και συνδέεται άμεσα με τη διαφθορά, την ελεγχόμενη ανομία, την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που χαρακτήριζαν τη λειτουργία του δικομματικού πολιτικού συστήματος των τελευταίων δεκαετιών.

Παράλληλα σημειώνεται ότι επιχειρείται να περιοριστεί στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου και αυτό συνιστά εμπαιγμό και εκ νέου προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Στη συνέχεια ο συντάκτης της ανακοίνωσης αναρωτιέται που είναι οι ευθύνες του κ. Βενιζέλου, "που υπεξαίρεσε επί μήνες τη λίστα", του Γ. Παπανδρέου για την αλλοίωση των στοιχείων της που έγινε επί πρωθυπουργίας του και της Ν.Δ και του κ Σαμαρά οι οποίοι γνώριζαν πριν και μετά τις εκλογές για την ύπαρξη της λίστας και "συνέβαλαν με τη στάση τους στην προσπάθεια να αποσιωπηθεί η υπόθεση".

Μάλιστα σε κατ' ιδίαν συζητήσεις κορυφαία στελέχη του κόμματος παραπέμπουν και στην ανακοίνωση του κ. Γ. Ραγκούση, ενός εκ των κορυφαίων, όπως λένε, στελεχών του Γ. Παπανδρέου, στην οποία ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι "ο τερματισμός της αξιοποίησης της λίστας, που αποφασίστηκε τον Αύγουστο του 2011 προσωπικά από τον κ. Βενιζέλο" και η όλη υπόθεση είναι "η τελευταία ευκαιρία της τρικομματικής κυβέρνησης να αποκαταστήσει – εν μέρει – την τρωθείσα ηθική υπόσταση της πολιτικής". "Αν αυτά λένε μεταξύ τους οι πρωταγωνιστές της ιστορίας", λένε στην Κουμουνδούρου, "τότε εμείς τι να πούμε άλλο;".