"Πηγαίνω ταξίδια στο εξωτερικό και ντρέπομαι που είμαι Έλληνας", σχολιάζει ο Γιάννης Μπουτάρης
Στον χαρακτήρα και τους στόχους της νέας πρωτοβουλίας τους για τη δημιουργία ενός ενωμένου, μεγάλου προοδευτικού κινήματος αναφέρθηκαν ο Γιάννης Ραγκούσης, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης, στην πρώτη κοινή εκδήλωση που οργάνωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα "Αιμίλιος Ριάδης" της ΔΕΘ.
"Νέα παράταξη νομοτελειακά θα υπάρξει και θα δημιουργηθεί, αλλά θα υπάρξει και θα δημιουργηθεί ως ιστορική αναγκαιότητα και όχι απλώς ως πολιτική επιθυμία κάποιων", τόνισε στην ομιλία του ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος είπε ότι η πρωτοβουλία τους θέλει να αλλάξει τον προοδευτικό χώρο.
"Υπάρχει πράγματι μεγάλο ιστορικό και πολιτικό κενό εκπροσώπησης ιδίως των παραγωγικών ηλικιών. Και πρωτίστως αυτές οι ηλικίες είναι που ζητούν και κάτι νέο. Το νέο αυτό θα πρέπει να είναι διαφορετικό και αντισυστημικό", σημείωσε ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε: "Προοδευτικό είναι αυτό που δίνει διέξοδο στα αδιέξοδα των παραγωγικών ηλικιών και όχι στο σημερινό άγχος των βουλευτών για την επανεκλογή τους. Προφανώς είναι μεγάλη αναγκαιότητα η ενότητα, όμως πρώτη προτεραιότητα είναι η ενότητα με τους προοδευτικούς πολίτες, η ενότητα με τις παραγωγικές ηλικίες για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Αυτή είναι η μεγάλη προτεραιότητα. Οχι η ενότητα των ηγετικών, πάλαι ποτέ η σημερινών, στελεχών και των βουλευτών για την κατάκτηση της τρίτης θέσης, για τη διατήρηση ή την ανάκτηση βουλευτικών εδρών. Με μία πράξη πολύ καθαρή: Να αλλάξουμε για να ενωθούμε, όχι να ενωθούμε για να μην αλλάξουμε. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε τον προοδευτικό χώρο και όχι να γίνουμε μία συνιστώσα του. Γι αυτό κάνουν μεγάλο ιστορικό λάθος όσες και όσοι νομίζουν ότι σήμερα το πολιτικό δίλημμα στον προοδευτικό χώρο είναι "ή εμείς ή η Δημοκρατική Συμπαράταξη". Οχι, το πολιτικό δίλημμα είναι ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή μια νέα μεγάλη και ενωμένη προοδευτική παράταξη, ή εμείς ή ο ΣΥΡΙΖΑ".
"Υπάρχουν πολιτικές λύσεις, όμως αυτές δεν μπορούμε να τις ανασύρουμε από τα πολιτικά ντουλάπια της ιστορίας, ούτε από τις ιδεολογίες του προηγούμενου αιώνα. Ο κομματικός διάλογος που παρακολουθούμε όλοι είναι ένας δημόσιος διάλογος από το παρελθόν. Σύγκρουση στη σύγκρουση, πόλεμος στον πόλεμο χωρίς ουσία", επισήμανε η Αννα Διαμαντοπούλου. "Υπάρχει λύση και η χώρα δεν είναι καταδικασμένη σε μια εθνική ήττα η οποία είναι η έξοδος από το ευρώ και η οποία όλο και περισσότερο παρουσιάζεται, ή σε ένα εθνικό ατύχημα από αυτά που μας τριγυρίζουν", τόνισε και πρόσθεσε: "Το κρίσιμο δεν είναι να κραυγάζουμε, ούτε να σηκώσουμε τις γροθιές μας, ούτε να πούμε πράγματα που ξέρει κανείς ότι εύκολα λέγονται αλλά δεν γίνονται. Είναι να απαντήσουμε με ειλικρίνεια, γνώση και σύνεση. Ναι μπορούμε να βάλουμε ξανά τη χώρα μας στις ράγες. Μπορούμε να το κάνουμε σχετικά γρήγορα, αλλά όχι σχετικά εύκολα. Όταν ζητούμε την διέξοδο από την κρίση η απάντηση δεν είναι πάλι ένας Μεσσίας, όμορφος νέος γοητευτικός, που να συνεπαίρνει τα πλήθη, να έχει μια ρομφαία από τον ουρανό και να τάζει παραδείσους. Η λύση, τώρα πια, είναι μια πειστική πρόταση, που θα βγαίνει μέσα από πολλή δουλειά, από γνώση, από εμπειρία, από αποφασιστικότητα για τόλμη να καταστραφούμε ο καθένας προσωπικά για να στήσουμε τη χώρα στα πόδια της, την αναγνώριση των λαθών και κυρίως από φρέσκα μυαλά που ξέρουν και κατέχουν τις ιδιαιτερότητες της νέας διαστημικής εποχής που ζούμε. Θέλουμε να κάνουμε το πυρηνικό αεροπλανοφόρο, δηλαδή το νέο προοδευτικό χώρο, από το οποίο θα απογειωθούν τα μαχητικά της νέας γενιάς".
"Οι συνάξεις ιστορικών στελεχών και μόνο, χωρίς την αυτοκριτική για το παρελθόν, δεν οδηγούν σε κανένα μέλλον. Και πρέπει να σας πω ότι αυτή η παρουσία σας σήμερα είναι ακριβώς αυτή που πιστοποιεί τι είναι να προσκαλείς τους πρώην και τι είναι να προσκαλείς την κοινωνία", επισήμανε ο Γιώργος Φλωρίδης. "Οσο μικραίνει κάτι αντιδρά σαν τον σκαντζόχοιρο. Κάθε μεγάλη πρωτοβουλία εμφανίζεται ως μία απειλή ενώ θα έπρεπε να αναγνωριστεί ως μια μεγάλη ευκαιρία επανασύνδεσης με έναν κόσμο που παραμένει σταθερά δύσπιστος και σταθερά διστακτικός απέναντι στις μικρές εκπροσωπήσεις του χώρου", συνέχισε ο κ. Φλωρίδης και πρόσθεσε: "Θέλω να θυμίσω ότι το τελευταίο μεγάλο ιστορικό ΠΑΣΟΚ που καταγράφηκε ήταν το ΠΑΣΟΚ των εκλογών του 2009 με περισσότερους από 3.000.000 ψηφοφόρους. Το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές πήρε κάτι παραπάνω από 300.000, πράγμα που σημαίνει ότι οι 9 στους 10 ψηφοφόρους του 2009 είναι σταθερά σε απόσταση. Το ερώτημα προς όλους μας είναι: Αυτά τα 2.700.000 που αναχώρησαν μετά το 2009 από το ΠΑΣΟΚ είναι οι διασπαστές; Η συζήτηση περί διασπάσεων στον κεντρώο προοδευτικό χώρο θα γίνει με όρους ΚΚΕ; Ότι εμάς μας ικανοποιεί ένα ΚΚΕ του κέντρου; Του 6%, φοβικό, κλεισμένο στον εαυτό του; Η συζήτηση είναι για ένα ακόμα κόμμα; Όχι. Τα κόμματα δημιουργούνται για να υπηρετήσουν το εθνικό συμφέρον όπως το αντιλαμβάνονται οι συντελεστές τους και εμείς ξέρουμε ότι αυτοί οι προοδευτικοί πολίτες που έχουν μια μακρά διαδρομή και εμπειρία που θα συνδυαστεί με την καινοτόμο σκέψη και δράση των νέων είναι αυτή που μπολιάζει την προοπτική προς το μέλλον. Άρα έρχεται να πει στον πολίτη ότι ένας νέος φορέας μεγάλος είναι απαραίτητος για να αποτελέσει τον άλλο πόλο του πολιτικού συστήματος, όχι γιατί μαζευτήκαμε πολλοί παλιοί και καινούργιοι, αλλά γιατί έχουμε να πούμε κάτι συγκλονιστικό, ανατρεπτικό, ριζοσπαστικό για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας".
Ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι είναι άλλο άφθαρτος και άλλο αδοκίμαστος, λέγοντας πως ο τόπος πλήρωσε κόστος όταν επέλεξε αδοκίμαστους. Είπε ότι το νέο δεν είναι το ηλικιακά νέο και σημείωσε: "Το ηλικιακά νέο Τσίπρας, Παππάς, χάρισμα σας. Το λουστήκαμε όλοι".
Ο Δημήτρης Κατσαντώνης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που ήταν, όμως, στο πάνελ ως εκπρόσωπος της Κίνησης "Σύγχρονοι Δημοκράτες", είπε ότι υπάρχουν δύο αντιλήψεις για τη δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Η μία μπορεί να αρκείται στο γεγονός ότι τοποθετούνται πολιτικές πινακίδες με την ελπίδα ότι κάτι θα πει στον κόσμο που μετά το 2009 εγκατέλειψε τη δημοκρατική παράταξη, αλλά, κατά την άποψη του, "αυτή η αντίληψη δεν πάει μακριά. Η άλλη αντίληψη στηρίζεται στη λογική ότι θα γίνει η προσπάθεια από την αρχή και από τη βάση. "Όλα από την αρχή, όλα από τη βάση, χωρίς κανέναν αποκλεισμό, με όλες τις δυνάμεις της μεγάλης προοδευτικής παράταξης", υπογράμμισε.
Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, εκδότης του περιοδικού "Μεταρρύθμιση" και επικεφαλής της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού, ζήτησε να μην επαναληφθούν τα σφάλματα προηγούμενων προσπαθειών που απέτυχαν, όπως η κίνηση των "58" και η "Ελιά". "Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της ατέρμονης συνέχισης ενός διαλόγου, χωρίς αποτέλεσμα", είπε ο κ. Μεϊμάρογλου και τόνισε: "Οι αναλαμβάνοντες αυτή την πολιτική πρωτοβουλία θα πρέπει να καλέσουν τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν στην εκ του μηδενός και σε ισότιμη βάση συνδιαμόρφωση ενός νέου φορέα του προοδευτικού χώρου. Η ανάδειξη του αρχηγού δεν μπορεί να προσυμφωνηθεί, ούτε να είναι αποτέλεσμα διαγκωνισμού μηχανισμών. Οσοι και όσες εγγραφούν ως μέλη του νέου κόμματος θα κληθούν να επιλέξουν το νέο ηγέτη μεταξύ των υποψηφίων".
"Να προχωρήσουμε όλοι μαζί, αλλά για πού; Μακριά από τον κρατισμό, μακριά από τον παλαιοκομματισμό, μακριά από τον λαϊκισμό. Ό,τι άλλο να το δούμε και να το προχωρήσουμε μαζί, για να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα", τόνισε ο βουλευτής από Το Ποτάμι Γρηγόρης Ψαριανός και πρόσθεσε: "Σας στέλνω και τους χαιρετισμούς του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος δεν μπόρεσε να έρθει, αλλά θα είμαστε μαζί σε αυτή τη διαδικασία και θα προσπαθήσουμε να είμαστε και με άλλους μαζί αλλά να ξέρουμε για που πάμε".
Την πρόταση να πραγματοποιηθεί μέχρι το καλοκαίρι το συνέδριο για τη δημιουργία μιας ισχυρής κεντροαριστεράς διατύπωσε ο Τάσος Δαρτσινός, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας πως η πρόταση αυτή είναι ανοιχτή.
Ο Βασίλης Καπτανγιάννης, από την Κίνηση "Μεταρρύθμιση για την Αριστερά", της οποίας ηγείται ο Σπύρος Λυκούδης, είπε ότι καλωσορίζει κάθε κίνηση η οποία έχει στόχο την ενιαία πολιτική έκφραση του χώρου.
Ο Τάκης Αναστόπουλος από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, είπε ότι παρακολουθούν με ενδιαφέρον την πρωτοβουλία των τριών (Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης).
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε υπερήφανος που η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη. Ονόμασε "καλό ΠΑΣΟΚ" τους Ραγκούση, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη και σημείωσε: "Το ΠΑΣΟΚ έκανε τεράστια πράγματα, τα οποία τα έχουμε ξεχάσει. Θυμόμαστε μόνο τα κακά. Το ΠΑΣΟΚ έφτιαξε ουσιαστικά τη νέα Ελλάδα με όλα τα λάθη που έχει κάνει. Το πολιτικό σύστημα είναι παλαιών αντιλήψεων, είναι στη σαλαμούρα. Και καλή είναι η αντζούγια στη σαλαμούρα αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Δεν χορταίνεις καταρχήν. Χορτάσαμε πια και από τη νέα αριστερά και από την παλιά αριστερά και από το πάνω και το κάτω, το δεξί και από το αριστερό. Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τις παλιές μας αντιλήψεις και να ακούσουμε αυτό που είπαν και οι τρεις. Οτι πάμε για μια καινούργια Ελλάδα και καινούργια Ελλάδα με σαλαμούρα δεν γίνεται. Πρέπει να ανοιχτούμε προς τα έξω. Εγώ ντρέπομαι πια, σας το λέω εντίμως, ότι πηγαίνω ταξίδια στο εξωτερικό και ντρέπομαι που είμαι Έλληνας. Ντρέπομαι να με κοιτάνε σαν λεπρό. Ντρέπομαι γιατί έχουμε μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει εθνική συνείδηση, μια κυβέρνηση η οποία νομίζει ότι τα ξέρει όλα. Και δεν είναι αυτή η κυβέρνηση μόνο. Δυστυχώς. Είναι και το κακό ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία και ας μην ξεχνάμε ότι και στη Ν.Δ. υπάρχουν ψήγματα καλά. Δεν είναι όλοι οι Έλληνες κακοί. Όλη η ιστορία σήμερα εκεί που έχει φτάσει είναι ότι είμαστε όλοι με χάπια. Είμαστε υποχρεωμένοι για να αποβάλουμε αυτό το αντιφατικό, από τη μια τον λαϊκισμό και από την άλλη ζήτω η Ελλάδα. Ε, φτάνει πια με αυτή την Ελλάδα. Για να πούμε ζήτω η Ελλάδα πρέπει να ξεχάσουμε τα παλιά και να ξεκινήσουμε μια καινούργια πορεία. Νέοι είμαστε, ακόμα, έχουμε καιρό".
Ο επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης είπε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι αξιοπιστία και σταθερότητα.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης.
Το "παρών" έδωσαν οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπαδάκης και Θωμάς Ρομπόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Νεάπολης Γρηγόρης Χατζησάββας, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς, Νίκος Φωτίου, Σπύρος Πέγκας, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ζέρβας, ο Γιάννης Δατσέρης, ο οποίος ήταν στο πάνελ, πανεπιστημιακοί, στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ που ανήκαν στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ, μέλη και στελέχη του Ποταμιού.
Λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση στην εμπορική πύλη της ΔΕΘ άνοιξαν ένα πράσινο πανό μέλη του ΠΑΣΟΚ, που δήλωσαν ότι λειτούργησαν ως πρόσωπα, το οποίο έγραφε: "Ντροπή σας...όλοι οπορτουνιστές...ανέβηκαν με το ασανσέρ του ΠΑΣΟΚ...και ύστερα...".