Το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως διαμορφώνεται, δεν μπορεί να πάει μακριά, υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Αίσθηση προκάλεσε η αναμενόμενη ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, με την οποία τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων ως προς τις τελευταίες εξελίξεις στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αφήνοντας οξείες αιχμές για τη συνεργασία με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου.
«Ενότητα και συσπείρωση δεν σημαίνει αναπαλαίωση. Δεν σημαίνει de facto δικαίωση της έλλειψης σεβασμού στην παράταξη και τους ανθρώπους της. Κάποιοι χρωστούν τουλάχιστον μια εξήγηση. Κάποιοι οφείλουν τουλάχιστον μια συγγνώμη. Θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε τις τωρινές εξελίξεις ως δικαίωσή μας. Φοβούμαι όμως ότι άλλοι τις εκλαμβάνουν ως εφαρμογή του δόγματος που λέει ότι στην πολιτική όλα γίνονται και με την ίδια άνεση ξεχνιούνται, γιατί όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αν δηλαδή τον Ιανουάριο του 2015 είχαν μπει και αυτοί στη Βουλή, όλα θα ήσαν διαφορετικά. Αλλά δεν μπήκαν παρά τις λυσσώδεις διασπαστικές προσπάθειες και τους πρόθυμους Ποντίους Πιλάτους, τους οπαδούς των ίσων αποστάσεων. Δεν έχω κανένα προσωπικής τάξης πρόβλημα με κανέναν. Επωμίστηκα τα ιστορικά βάρη της παράταξης στις δυσκολότερες φάσεις της, περισσότερες από μια φορές, χωρίς να έχω συμμετοχή στη δημιουργία των αιτιών της κρίσης και της φθοράς», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι στην πολιτική η ηθική είναι ζήτημα ιστορικής αυτοσυνειδησίας. «Για εμένα η πολιτική δεν είναι άσκηση ψυχρού αίματος ή φεστιβάλ κυνισμού και τυχοδιωκτισμού. Αλλιώς θα είχα κάνει πολύ πιο εύκολες, ασφαλείς επιλογές στη ζωή μου», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Προέβλεψε ότι οργανωτικά το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως διαμορφώνεται, δεν μπορεί να πάει μακριά και συμπλήρωσε ότι «δεν έχουμε επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ισότιμη συμμετοχή τεσσάρων πλέον οντοτήτων στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μόνο που η μια οντότητα από αυτές εμφανίζεται ως το αυθεντικό και αδάμαστο ΠΑΣΟΚ και ταυτοχρόνως ως ΠΑΣΟΚ χωρίς το βεβαρημένο brand αλλά και χωρίς το υπερχρεωμένο ΑΦΜ».
Κάλεσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να προστρέξει τάχιστα στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου του Ιουνίου 2015 και να κινήσει τη διαδικασία για τη συγκρότηση του μεγάλου πολιτικού φορέα που θα εκφράζει όλο το εύρος του προοδευτικού κέντρου, της δημοκρατικής παράταξης, συμπεριλαμβανομένων των εκδοχών της κεντροαριστεράς και της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά όχι μόνο.
«Με γενναιοδωρία, με διαφάνεια, με γνήσια ανανεωτική διάθεση, με εντιμότητα οργανωτική και προσωπική. Η πρόσκληση σε άλλα κόμματα, όπως το Ποτάμι, κινήσεις, πρωτοβουλίες, πρόσωπα, πρέπει να είναι ειλικρινής, ανοικτή, συνεχής, και επίμονη. Πρέπει να επαναληφθεί τώρα προς όλους. Προκειμένου να οδηγηθούμε σε ολοκληρωμένες ενοποιητικές δημοκρατικές διαδικασίες. Σοβαρές, αξιόπιστες, ελκυστικές», συνέχισε.
Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο το κυριότερο ζήτημα είναι η πολιτική, προγραμματική και στρατηγική σαφήνεια της Δημοκρατικής Παράταξης, του προοδευτικού μεσαίου χώρου. Και εξήγησε: «Δεν συγχωρείται πολιτικά οποιαδήποτε στρατηγική αμφιθυμία ως προς την πορεία της χώρας. Οποιοδήποτε φλερτ με τον λαϊκισμό, στο όνομα της δήθεν επαφής με ένα ακροατήριο που προσδιορίζεται με προ κρίσης όρους. Οποιαδήποτε ένδειξη παιχνιδιού με την πολιτική αστάθεια για να εξυπηρετηθούν μικροκομματικές σκοπιμότητες».
Επανέλαβε ότι η χώρα πρέπει να απαλλαγεί το ταχύτερο από την παρούσα κυβέρνηση και τόνισε πως «στις εκλογές πρέπει να καταγραφεί η ιστορική, πολιτική και ηθική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των υπολοίπων συγγενών».
«Η λύση που θα προκύψει από τις εκλογές δεν μπορεί να είναι η παλινόρθωση της δεξιάς με τη μορφή αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ λόγω του υπολογισμού επί των έγκυρων ψηφοδελτίων. Η δημοκρατική παράταξη διεκδικεί, ως παράταξη που εγγυάται σταθερότητα και προοπτική, την υψηλότερη δυνατή εκλογική επίδοση. Είναι αδιανόητη οποιαδήποτε δήθεν πονηρή σκέψη πως μας βολεύει η αυτοδυναμία της ΝΔ για να έχει η Δημοκρατική Συμπαράταξη την ευκαιρία της συνύπαρξης και της όσμωσης στην αντιπολίτευση με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει, μετά τις εκλογές, κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που αποδέχονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και το στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς της χώρας. Αυτό που εμείς διαμορφώσαμε και για το οποίο αγωνιστήκαμε. Ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει, χωρίς όμως η πορεία της χώρας να εξαρτάται από τις μικροκομματικές ή δημαγωγικά ανεύθυνες επιλογές κανενός. Αν το πλαίσιο αυτό θολώσει, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συμπιεστεί στην τεχνητή πόλωση που θα οξυνθεί σκοπίμως μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε.
Παρατήρησε ακόμη πως «αν κάποιοι νομίζουν ότι υπάρχει δίλημμα μεταξύ του συμφέροντος και της προοπτικής της παράταξης και του συμφέροντος και της προοπτικής της πατρίδας και ότι τώρα μας ενδιαφέρει το πρώτο, τότε αυτοί νομίζουν ότι έχουν κομματικό πατριωτισμό, αλλά στερούνται πραγματικού πατριωτισμού. Αυτού που πάντα εξέφραζε η δημοκρατική παράταξη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέχρι τον Ανδρέα Παπανδρέου».
Και κατέληξε: «Αυτό το πλαίσιο είναι το μόνο που μπορεί να υπηρετήσω με βάση τη δική μου συνείδηση που πιστεύω ότι ταυτίζεται με τη συνείδηση όλων σας».