Το σκληρό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης
Κόντρα με τους Financial Times ανοίγει η κυβέρνηση, με αφορμή ένα εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας στο οποίο ασκείται σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για παρεμβάσεις στη λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα.
Στο επίμαχο δημοσίευμα, με τίτλο “Ελλάδα: Ένα ζήτημα ανεξαρτησίας”, γίνεται αναφορά στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα μετά την απόφαση του τελευταίου να ανατεθεί η διεύθυνση της Attica Bank στον «επαγγελματία τραπεζίτη» Θεόδωρο Πανταλάκη, με πηγές να λένε στους Financial Times πως κυβερνητικά στελέχη ανέτρεψαν την απόφαση, συμφωνώντας παρασκηνιακά με το ΤΣΜΕΔΕ, τον μεγάλο μέτοχο της τράπεζας, να δοθεί η θέση στον Κωνσταντίνο Μακέδο, «με λίγη γνώση περί τα τραπεζικά».
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται την υπόθεση αυτή ως παράδειγμα της “αυταρχικής” στάσης της κυβέρνησης, που γίνεται όλο και πιο εμφανής όσο πέφτουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης, ο ΣΥΡΙΖΑ “θα ήθελε να θέσει κάθε ανεξάρτητο θεσμό υπό κρατικό έλεγχο – είναι μέρος της ιδεολογίας τους”.
Στη συνέχεια, η εφημερίδα αναφέρεται στην έφοδο των εισαγγελέων διαφθοράς στα γραφεία της εταιρείας της συζύγου του κ. Στουρνάρα Λίνας Νικολοπούλου, λίγες ώρες αφότου απορρίφθηκε η υποψηφιότητα του Κ. Μακέδου για την Attica Bank, με την ίδια να δηλώνει ότι «δεν κυνηγούσαν την εταιρεία μου, ο πραγματικός στόχος ήταν ο Γιάννης», εννοώντας τον σύζυγό της.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος φτάνει στο σημείο να συγκρίνει το καθεστώς στην Ελλάδα με αυτό της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, υποστηρίζοντας ότι απειλείται η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη χώρα μας. “Δεν είναι τόσο έντονο, αλλά η μεθοδολογία είναι η ίδια”, επισημαίνει.
Αναφορές γίνονται ακόμα στη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ ως “αχτίδα ελπίδας” σημειώνεται το γεγονός ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η κυβέρνηση απέτυχε να ελέγξει το αποτέλεσμα, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας, παρά τη δυσαρέσκεια του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Η αποτυχία αυτή αποδίδεται από τον Θάνο Βερέμη σε “απουσία στρατηγικής”, λόγω της οποίας “αυτοσχεδιάζουν και αυτό οδηγεί σε σύγχυση και στο τέλος δεν μπορούν να το ολοκληρώσουν”.
Έντονη αντίδραση από το Μαξίμου
Ακόμη και «πολιτική σκοπιμότητα» βλέπει πίσω από άρθρο των Financial Times το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, καθώς δεν αναφέρει, όπως σχολιάζει, τίποτα θετικό για τον καθημερινό αγώνα της κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς.
«Εδώ και περίπου δύο χρόνια στην Ελλάδα δίνεται μία μεγάλη και καθημερινή μάχη ενάντια στα κατεστημένα συμφέροντα, την μεγάλη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, το λαθρεμπόριο. Για να εξαλειφθούν οι παράνομες και σκοτεινές πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Εξάλλου, «για πρώτη φορά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, οι φορολογικές αρχές εργάζονται απερίσπαστες χωρίς άνωθεν εντολές, οι λίστες των φοροφυγάδων ελέγχονται, δίνεται μάχη κατά του λαθρεμπορίου, τα θαλασσοδάνεια αποτελούν απλώς κακό παρελθόν, ενώ η Δικαιοσύνη λειτουργεί χωρίς παρεμβάσεις».
Τούτων δοθέντων, «τα αποτελέσματα αυτού του καθημερινού αγώνα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται: Υπεραπόδοση εσόδων, μείωση του λαθρεμπορίου και καταλογισμός ποινικών ευθυνών και προστίμων σε όσους παρανομούν. Αποτελέσματα που, ως φαίνεται, ενοχλούν κάποιους, ή όπως αναφέρει το σχόλιο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, «είναι φανερό ότι όλα τα παραπάνω έχουν ενοχλήσει πολλούς: τραπεζικούς κύκλους, το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, ολιγάρχες και μεγάλα μίντια».
Αυτό όμως που προκαλεί εύλογα ερωτήματα, συνεχίζει η ανακοίνωση, “είναι το γεγονός ότι οι συντάκτες της ηλεκτρονικής σελίδας των Financial Times δεν βρίσκουν να γράψουν ούτε μία λέξη για όλα αυτά. Η μονομέρεια, μάλιστα, των πηγών τους θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον κακόπιστο να κάνει λόγο ακόμα και για πολιτική σκοπιμότητα. Οι πολίτες όμως έχουν κρίση!”.
Επικουρικά, από το γραφείο Τύπου υποστηρίζουν πως «οι ερωτήσεις που εστάλησαν ελάχιστη ώρα πριν το δημοσίευμα προκειμένου να αποτελέσουν άλλοθι, πέρα από προσβλητικές, δεν άφηναν ούτε καν το χρονικό περιθώριο απάντησης…».