"Ο τρόπος που συμπεριφέρεται δεν μπορεί παρά να τυγχάνει απάντησης", σχολιάζει για τον Γερμανό υπ. Οικονομικών ο πρόεδρος της Βουλής
Δεν απαιτούσε ιδιαίτερη άδεια από τους δανειστές η έκτακτη παροχή της κυβέρνησης, η οποία είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 και χαρακτήρισε ως αναμενόμενη την επανέναρξη του διαλόγου για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Ο πρόεδρος της Βουλής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, ενώ αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ είπε ότι θα μπορούσε να είναι συμβουλευτικός.
Σχετικά με την απαντητική επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στους θεσμούς και αν αυτή θα γνωστοποιηθεί, ανέφερε πως «ούτως ή άλλως, τέτοιες επιστολές συνήθως διαρρέουν από τις Βρυξέλλες».
Για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως διεκδικεί ρόλο υπερυπουργού και ο τρόπος που συμπεριφέρεται «δεν μπορεί παρά να τυγχάνει απάντησης».
Ειδικότερα, σχολίασε: «Δεν είναι δυνατόν, άτυπα αλλά και τυπικά πλέον, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ να διεκδικεί ρόλο υπερυπουργού Οικονομικών και μάλιστα σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, κάνοντας προβλέψεις και εκτιμήσεις, αλλά και δίνοντας τον… χρησμό του -επιτρέψτε μου να πώ- δημόσια, πριν από τη συνεδρίαση οποιουδήποτε οργάνου, θεσπισμένου ή λιγότερο θεσμικού, όπως το Eurogroup, προκειμένου να προκαλεί εντυπώσεις ή και συσχετισμό. Αυτό δεν το έκανε ούτε πέρσι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και πιστεύω ότι το κάνει επειδή έχει αντιληφθεί για πρώτη φορά ότι βρίσκεται σε μια θέση, άν όχι μειοψηφική, αλλά πάντως τυπικά χωρίς την ηγεμονία που είχε το 2015. Ο τρόπος που συμπεριφέρεται δεν μπορεί παρά να τυγχάνει απάντησης. Αν αυτή είναι μια τακτική που αναφέρεται με τρόπο πολιτικά κανονικό και χωρίς ακρότητες σε ζητήματα πολιτικής, όσο αυστηρή και άν είναι, ποτέ δεν σε δυσκολεύει, ούτε και σε βάζει στη γωνία. Προσωπικά πιστεύω ότι βοηθάει. Αν επρόκειτο για ανάπτυξη καμίας υστερίας ή την προσωποποίηση αυτού που μας συμβαίνει στο όνομα και το πρόσωπο του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, θα ήταν λάθος. Δεν πρόκειται για τον φορέα όλων των δεινών μας, νομίζω πως έχουμε αρκετή γνώση όλοι οι πολιτικολογούντες να αντιλαμβανόμαστε ότι καταβάλλει συντονισμένες και διαχρονικές προσπάθειες ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ να κρατάει τη μπαγκέτα για να ρυθμίζει αυτή την ενορχηστρωμένη αντίθεση σε οριακές στιγμές. Από αυτόν το ρόλο πρέπει ο ίδιος να βγεί για το καλό της ΕΕ και των σχέσεών μας. Εμείς έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι οι καθαρές κουβέντες, ακόμα και σε δύσκολες περιόδους, διαμορφώνουν σαφή μέτωπα και ενδεχομένως στενότερες συμμαχίες. Κατά τα άλλα δεν είναι δυνατόν όταν υπάρχει μια τόσο πιστή τήρηση του προγράμματος και των συμφωνηθέντων, ακόμα και αυτών που έχουν αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις, να υπάρχει απόσταση από τα συμφωνηθέντα από πλευράς μερίδας δανειστών, γιατί αυτό συμβαίνει τώρα. [...] Είναι αδιανόητο να λένε ότι παγώνουμε τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για το χρέος διότι μας φάνηκε ότι δεν είχαμε ενημερωθεί για ένα πλεόνασμα, το οποίο σημειωτέον αμφισβητούσαν».
Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ακόμη πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. «Σε περιόδους μη κανονικότητας και παρατεταμένης κρίσης , η εκλεγμένη κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλεί τα όρια που δίνουν η ίδια η πολιτική κατάσταση και το Σύνταγμα. Με βρίσκει απολύτως σύμφωνο η θέση της κυβέρνησης που επανειλημμένως έχει θέσει ο Πρωθυπουργός για εξάντληση της τετραετίας», σημείωσε.