Αισιοδοξία ως προς την άρση των εμποδίων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και το κλείσιμο της αξιολόγησης εκφράζει κυβερνητική πηγή
Αισιοδοξία ως προς την άρση των εμποδίων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά και το εν γένει κλείσιμο της αξιολόγησης, εξέφρασε κυβερνητική πηγή, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ άφησε αιχμές προς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ, καθώς και προς τη Νέα Δημοκρατία.
Ξεκινώντας από το θέμα των ημερών και το μπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η κυβερνητική εκτίμηση είναι ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει οριστική διευθέτηση του ζητήματος. Επιπροσθέτως, η εκτίμηση είναι πως δεν θα χρειαστεί συνεδρίαση κάποιου οργάνου για το ξεπάγωμα των μέτρων.
Το χθεσινό... κομφούζιο ήταν περισσότερο δημοσιογραφικό, παρά πραγματικό, υποστήριξε η ίδια πηγή. Και αυτό γιατί δεν υπήρχε απόφαση του EuroWorking Group που να ζητά συγκεκριμένα πράγματα, ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να αποσταλεί επιστολή από την ελληνική πλευρά.
Στο ερώτημα αν έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση για τα κοινωνικά μέτρα, η κυβερνητική πηγή απάντησε ότι “το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται είναι αυτό που επιτρέπεται και απαγορεύεται από το Eurogroup”, ενώ στο ερώτημα αν δόθηκε “πάτημα” από την κυβέρνηση στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αναρωτήθηκε: “Υπάρχουν δυνάμεις που χρειάζονται πάτημα;”.
Στην παρατήρηση ότι στις Βρυξέλλες κάποιες πλευρές υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο απλώς αναζητούσε αφορμή για το πάγωμα των μέτρων, ο κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε πως στις Βρυξέλλες έχουν μάλλον δίκιο...
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αν όλες οι πλευρές επιδείξουν εποικοδομητική στάση, μπορεί να υπάρξει λύση μέσα στον Ιανουάριο. Το βασικό θέμα που συζητείται είναι τα μέτρα που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν υπάρχει άλλος λόγος για καθυστέρηση, σύμφωνα με την Αθήνα. Αν δεν υπήρχε το θέμα αυτό, η αξιολόγηση θα είχε κλείσει από τις 5 Δεκεμβρίου, προσθέτει η εν λόγω πηγή. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει επέλθει συμφωνία στα υπόλοιπα θέματα, π.χ. τα εργασιακά, διευκρίνισε πάντως, ενώ για τη δικαστική απόφαση της ΑΓΕΤ-Ηρακλής εκτίμησε πως κινείται σε θετική κατεύθυνση.
Η αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης προκύπτει από τον πολιτικό συσχετισμό που πιέζει για λύση, δεν προκύπτει μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, είναι ο πυρήνας της κυβερνητικής προσέγγισης. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, είναι πολιτικό, και άρα η λύση μόνο πολιτική μπορεί να είναι. Κάποιες συντηρητικές κυβερνήσεις δεν νιώθουν και τόσο άνετα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ο λαός κάθε χώρας αποφασίζει για την κυβέρνησή του και όχι οι εταίροι, διεμήνυσε η κυβερνητική πηγή.
Υποστήριξε ακόμα ότι κανείς δεν θέλει αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης με τεχνητό τρόπο, και θα είναι τεχνητός ο τρόπος, γιατί η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης (θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, υπεραπόδοση εσόδων κ.ά.). Επιπλέον, η τεχνητή αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος θα μπορούσε να προέλθει από την αδιάλλακτη στάση κάποιων για εσωτερική, δική τους πολιτική κατανάλωση. Δεν μπορεί η εσωτερική πολιτική σύγκρουση και οι κομματικές συγκρούσεις σε άλλες χώρες να καθορίζουν το ελληνικό πρόγραμμα από τη στιγμή που επιτυγχάνονται οι στόχοι του και η σελίδα γυρίζει, ήταν ένα ακόμη μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου.
Η τεχνητή κρίση αποσκοπεί στο να φανεί ένα σκληρό πολιτικό πρόσωπο στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο, καθώς πιέζονται από την ακροδεξιά. Δεν μπορεί να είναι αποδεκτό ότι υπάρχουν δυνάμεις που επιδιώκουν την πτώση μιας κυβέρνησης σε άλλη χώρα θυμίζοντας το σκοτεινό παρελθόν της Ευρώπης, το οποίο πρέπει να αφεθεί στη λήθη, κατέληξε η κυβερνητική πηγή.
Στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση ζητά από τον διεθνή οργανισμό να αποφασίσει τι θέλει, ξεκαθαρίζοντας πως πάντως επέκταση του κόφτη δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Από την κυβερνητική πηγή επισημάνθηκε ότι το 2015 και το 2016 είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνονται οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος. Για τους ρυθμούς ανάπτυξης εκτίμησε πως το 2016 θα κλείσει, κατά πάσα πιθανότητα, με θετικό ρυθμό, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις και τις καταστροφολογικές προβλέψεις της Νέας Δημοκρατίας.
Διαρκώς η κυβέρνηση ζητά την άποψη της ΝΔ για το αν συμφωνεί με τα μέτρα 4,2 δισ. που αξιώνει το ΔΝΤ, και τι λέει για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει δώσει απάντηση καθ' οιονδήποτε τρόπο. Θα έπρεπε να είχε τοποθετηθεί σαφέστερα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό αντίλογο. Η ΝΔ επιθυμεί διακαώς την αποτυχία της διαπραγμάτευσης, θέση που είναι επικίνδυνη για τη χώρα και όχι για την κυβέρνηση, υποστήριξε η ίδια πηγή.
Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, σχολίασε ότι είναι διαφορετικό ένα δημοψήφισμα στο πλαίσιο συνταγματικής αναθεώρησης και διαφορετικό ένα δημοψήφισμα για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Για το δεύτερο είναι ένα σενάριο που διαδόθηκε χωρίς πραγματικό υπόβαθρο, διευκρίνισε.
Ερωτηθείς, τέλος, για το Κυπριακό, ο κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε ότι η διμερής συνάντηση είναι απαραίτητη για την επιτυχία της πολυμερούς, στις 12 Ιανουαρίου.