Η επιμονή του Ταμείου για μέτρα λιτότητας από το 2019 και μετά είναι αντιδημοκρατική, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός
Την ώρα που η κυβέρνηση από τον Αύγουστο του 2015 τηρεί κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της, προχωρώντας σε δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και υπεραποδίδει των στόχων, “είναι κάτι παραπάνω από απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν αυτό το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού που έχει κάνει τεράστιες θυσίες”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.
Αναφερόμενος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σχολίασε: “Το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή του για μέτρα λιτότητας από το 2019 και μετά είναι αντιδημοκρατική και στηρίζεται σε ένα υπεραισιόδοξο μοντέλο προβλέψεων. Κανένα δημοκρατικό κοινοβούλιο της ΕΕ δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί κάτι τέτοιο, να αποφασίσει μέτρα αν τυχόν χρειαστούν”.
Σχολίασε επιπλέον πως “αν το ΔΝΤ είναι τόσο βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους μεσοπρόθεσμα για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, καλύτερα να πιέσει προς άλλη κατεύθυνση, προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε οι στόχοι αυτοί να μειωθούν”.
Αναφορικά με τις εξαγγελίες του για κοινωνικό μέρισμα στους χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως τα μέτρα αυτά δεν θέτουν σε καμία διακινδύνευση το ελληνικό πρόγραμμα και δεν έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση τόσο στο οικονομικό έτος 2016, όσο και στα έτη 2017 και 2018, ενώ διευκρίνισε πως πρόκειται για μία εφάπαξ απόφαση, λόγω του ότι είχαμε “εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα” φέτος, η οποία αποτελεί “ελάχιστη υποχρέωση” απέναντι σε ανθρώπους που, όπως είπε, έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης.
Δήλωσε ακόμα βέβαιος ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις, θα κατατεθεί η σχετική έκθεση από τους θεσμούς που θα επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει καμία δημοσιονομική επίπτωση από τα μέτρα, θα δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις, αν αυτό χρειαστεί, και θα λυθεί η “παρεξήγηση”, όπως τη χαρακτήρισε.
"Είμαι εξαιρετικά ήρεμος και θεωρώ ότι είναι κάτι που πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Σε μια τόσο δύσκολη διεθνή συγκυρία, είπε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και ευρύτερα, "δεν χωράνε ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί, ούτε παιχνίδια. Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας".
Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως "επιβεβαιώσαμε τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής" και πως ο ίδιος τόνισε το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα για όλη την Ευρώπη και την ανάγκη η ΕΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Τόνισε ότι εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα με την Επιτροπή σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σημείωσε δε, ότι θα υπάρξει τον πρώτο μήνα άμεση αποσυμφόρηση των camps που βρίσκονται στην ενδοχώρα.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστσιάδη, έθεσαν ενώπιον της Συνόδου τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Υπογράμμισε επίσης, πως στο σχέδιο των συμπερασμάτων υπήρξε η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου προκειμένου η Ε.Ε. να είναι μέρος της πολυμερούς Διάσκεψης της Γενεύης και να λάβει ενεργό μέρος - κάτι που χαρακτήρισε "πολύ σημαντική απόφαση".