Η Νέα Δημοκρατία είναι "η φωνή του ΔΝΤ στην Ελλάδα", υποστηρίζει ο πρωθυπουργός
Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και σαφή λαϊκή εντολή, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι οι δανειστές οφείλουν να σεβαστούν τον ελληνικό λαό που κάνει θυσίες επί επτά χρόνια, ενώ παράλληλα επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, την οποία χαρακτήρισε ως τη φωνή του ΔΝΤ στην Ελλάδα («ΔΝΤ-πολίτευση» την ονόμασε) και σημείωσε ότι «βήμα-βήμα προχωρούμε στην παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας», μετά την ανακοίνωση ότι θα επεκταθεί σε περίπου 30.000 μαθητές 151 δημοτικών σχολείων, επτά Δήμων της Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων.
«Οφείλουν όλοι να σεβαστούν τον ελληνικό λαό, που επί επτά χρόνια αντιμετωπίζει όλα αυτά τα προβλήματα και κάνει πολύ μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Πρέπει να υπάρξει ένας σεβασμός από όλους», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε για τη 13η σύνταξη και τα νησιά, που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού, έρχονται σε αντίθεση με τη Συμφωνία, απάντησε: «Όλα όσα πράττουμε είναι μέσα στο πλαίσιο της Συμφωνίας, την οποία εμείς τηρούμε και πρέπει να την τηρήσουν και οι εταίροι μας. Η δεύτερη αξιολόγηση πιστεύω ότι θα κλείσει το συντομότερο δυνατό, αλλά θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από ευρωπαϊκές κρίσεις, στο όνομα της Ευρώπης κάνει θυσίες ο ελληνικός λαός και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους. Το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, εμείς το γνωρίζουμε και το φωνάζουμε εδώ και καιρό, είναι ευχής έργο που αρχίζουν να το αναγνωρίζουν και οι εταίροι μας και άρα τους καλούμε να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις της ίδιας της Συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό, να προχωρήσουν άμεσα όλα όσα έχουν αποφασιστεί για το βραχυπρόθεσμο κομμάτι του χρέους, αλλά να προχωρήσουν και τα μέτρα που αφορούν το μεσοπρόθεσμο διάστημα».
Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τη στάση του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αντιδράσεις της ΝΔ στην πολιτική της κυβέρνησης και παρατήρησε: «Δεν είναι παράλογο να ακούμε τα ίδια επιχειρήματα από την πλευρά των πιο ακραίων εκ των δανειστών μας. Αυτό που είναι παράλογο και πρέπει να το κρίνει ο ελληνικός λαός, είναι που την ίδια κασέτα την ακούμε σε επανάληψη από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Αυτή δεν είναι αντιπολίτευση, είναι ΔΝΤ-πολίτευση. Είναι η φωνή του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Είναι η συμμαχία των προθύμων, που για άλλη μια φορά δραστηριοποιείται, μπας και προκαλέσει το ενδιαφέρον των εταίρων μας, αφενός ζητώντας εκλογές και αφετέρου λέγοντας ότι είναι πρόθυμοι -έτσι είπε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας- να εφαρμόσει αυτά και ακόμα περισσότερα από όσα ζητάνε οι πιο ακραίοι εκ των δανειστών μας. Η κυβέρνηση, επαναλαμβάνω, έχει ορίζοντα τετραετίας και σαφή λαϊκή εντολή να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική συνοχή, αλλά και τη σταθερότητα στη χώρα, την εθνική και κοινωνική συνοχή και αυτό θα κάνει».
Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τους δημάρχους Νεάπολης-Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, Κορδελιού-Ευόσμου, Πέτρο Σούλα, Δέλτα, Ευθύμιο Φωτόπουλο, Χαλκηδόνας, Ιωάννη Τσουκνιδά και Βόλβης, Διαμαντή Λιάμα, στους οποίους ανακοίνωσε την επέκταση, από τον Ιανουάριο του 2017, του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» σε 151 δημοτικά σχολεία και περίπου 30.000 μαθητές των εν λόγω Δήμων.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι είχε μια εποικοδομητική συνάντηση με τους επτά δημάρχους των κατά τεκμήριο υποβαθμισμένων περιοχών του νομού Θεσσαλονίκης, με τα υψηλότερα ποσοστά κοινωνικού αποκλεισμού και ανεργίας. Για την εφαρμογή σε αυτούς τους Δήμους του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» τόνισε ότι είναι «μια στοχευμένη πρωτοβουλία για να αμβλύνει τα φαινόμενα σχολικής διαρροής και να βοηθήσει οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας ή φτώχειας».
Το κόστος έχει προϋπολογιστεί για το 2017 και ο στόχος είναι σιγά-σιγά να επεκταθεί και σε άλλους Δήμους της χώρας, διότι όπου έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα, αποδείχθηκε ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, του υποσιτισμού και οι μαθητές έχουν καλύτερες επιδόσεις.
Κατ’ αρχήν θετική ήταν η αντίδραση των δημάρχων στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού. «Είναι μία θετική ενέργεια, κατ’ αρχήν, σε πολύ καλό κλίμα συζήτηση για όλα τα προβλήματα, τα θέσαμε και περιμένουμε την περαιτέρω επεξεργασία και επίλυσή τους. Οφείλουμε κατ’ αρχήν, να δηλώσουμε την ικανοποίηση μας για τον χρόνο που αφιερώθηκε και τον διάλογο ο οποίος έγινε, ωστόσο, όμως, θα είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι όταν θα δούμε και τις λύσεις των θεμάτων τα οποία θέσαμε», δήλωσε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου.
«Με χαρά είδαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από την πλευρά του πρωθυπουργού και των υπουργών και των συνεργατών. Με ικανοποίηση είδαμε ότι έμαθε ο πρωθυπουργός για σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα, όπως η σχολική στέγη και άλλα. Επίσης, με ικανοποίηση δεχτήκαμε, κατ’ αρχήν, τη δέσμευση του κυβερνητικού κλιμακίου ότι θα ενσκήψει και θα δώσει μεγάλη προσοχή στην επίλυση των προβλημάτων. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας και του διαλόγου που ξεκίνησε σήμερα», είπε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και η επικεφαλής του Γραφείου Θεσσαλονίκης της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Κατερίνα Νοτοπούλου.
Οι δήμαρχοι έθεσαν μια μεγάλη γκάμα ζητημάτων και επικράτησε ένταση όταν η συζήτηση έφτασε στην καταγγελία από τον ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) των συμβάσεων 92 εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, επιχειρηματολόγησε υπέρ της καταγγελίας, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος χαρακτήρισε νομικίστικες τις αιτιάσεις για την καταγγελία, σημείωσε ότι οι συμβάσεις είναι ανταποδοτικές και δεν επιβαρύνουν τον ΦΟΣΔΑ και ζήτησε να τηρηθεί η απόφαση της κυβέρνησης για αυτόματη ανανέωση των συμβάσεων των 92 εργαζομένων λέγοντας: «Σε ζητήματα Εργατικού Δικαίου και συμβάσεων εργασίας, είμαστε κάθετοι, είμαστε με το προλεταριάτο».
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης και τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους αναχώρησε από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» για τις Βρυξέλλες.