"Όχι δεν πιστεύω πως τα στελέχη της Χρυσής Αυγής μπορούν να αλλάξουν γνώμη και ιδεολογία."
Διευκρινίσεις για τα λεγόμενα του όσον αφορά το κάψιμο της ελληνικής σημαίας και την ποινική αντιμετώπιση αυτής της πράξης, καθώς και για το εάν μπορούν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής να εκδημοκρατιστούν, έδωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ1.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν πιστεύει πως έχει προξενήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρος: «Εάν μου ζητηθεί, θα παραιτηθώ».
«Όχι δεν πιστεύω πως τα στελέχη της Χρυσής Αυγής μπορούν να αλλάξουν γνώμη και ιδεολογία. Ωστόσο πιστεύω πως κάθε άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του μπορεί να αλλάξει πολιτικά πιστεύω», επεσήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Για το θέμα ωστόσο που προξένησε ποικίλα σχόλια του πολιτικού κόσμου, για το κάψιμο της σημαίας, τόνισε πως «πρέπει να συμφωνήσουμε πως μας ενδιαφέρει η αποτελεσματικότητα της προστασίας της σημαίας μας. Εάν είναι δυνατόν να προκύψει αποτελεσματικότερη προστασία με το να την αγαπήσει ο κόσμος με διάφορους τρόπους, αυτόν τον τρόπο πρέπει να διαλέξουμε. Εάν πάλι αποφασίσουμε πως πρέπει να υπάρχει η ποινική καταστολή για να την προστατεύσουμε τότε αυτό τον δρόμο θα διαλέξουμε. Όπως και να έχει οφείλουμε να συζητήσουμε πάνω στο θέμα».
Σημειώνεται πως οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης ξεσήκωσαν έντονες αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να ανοίξει ένας διάλογος προκειμένου να αποποινικοποιηθεί το αδίκημα για το κάψιμο της σημαίας. Ο κ. Παρασκευόπουλος, σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής», υποστήριξε πως η πράξη αυτή πρέπει να αποδοκιμάζεται πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά, κάτι που κατά την άποψή του, είναι και πιο αποτελεσματικός τρόπος. «Τιμώ την ελληνική σημαία και πιστεύω ότι η ηθικο-κοινωνική αποδοκιμασία των προσβολών της θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική», δήλωσε.
Επιπλέον, δήλωσε πως αν η Χρυσή Αυγή κάνει βήματα για εκδημοκρατισμό πρέπει να στηριχθεί από το πολιτικό σύστημα, προτιμώντας τη σύγκλιση από τη διαρκή ρήξη. «Η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης», επεσήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε: «Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή την στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα».