Η Ελλάδα δεν διεκδικεί κάτι που δεν της ανήκει, διαμηνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Σε επίτιμο Πρόεδρο και Εταίρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναγορεύτηκε απόψε κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στα Χανιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Εκ μέρους του Ιδρύματος την τιμητική διάκριση στον κ. Παυλόπουλο απέδωσε με την ιδιότητα του Προέδρου του Ιδρύματος ο Πρόεδρος της βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης.
Στην αντιφώνησή του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο πρότυπο, όπως είπε, του Ελευθερίου Βενιζέλου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό το πρότυπο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει, πρωτίστως για εκείνους που έχουμε την αντίστοιχη πολιτική ευθύνη, το δείκτη πορείας και το μέτρο ευθύνης άσκησης των καθηκόντων μας».
Περιγράφοντας το πρότυπο του Ελευθερίου Βενιζέλου, μίλησε για το όραμά του να επιτύχουμε ως λαός και ως έθνος ενωμένοι και να εμπεδώσει ένα κράτος δικαίου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για μια ακόμα φορά επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί κάτι που όπως είπε, «δεν μας ανήκει», ωστόσο επεσήμανε: «Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε ούτε κατά κεραία, αυτό που είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, Εθνική και Ευρωπαϊκή μας κληρονομιά. Στο πεδίο αυτής της αρχής τοποθετείται και το χρέος μας να υπερασπισθούμε την απαρέγκλιτη εφαρμογή, ως την τελευταία διάταξη της, της μεγάλης παρακαταθήκης του Ελευθερίου Βενιζέλου, της Συνθήκης της Λωζάννης. Πολλώ μάλλον όταν αυτή προσδιορίζει όχι μόνο τα σύνορα της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε την ανάγκη να επικρατήσει το διεθνές δίκαιο καθώς όπως επεσήμανε «πίσω από κάθε απειλή κατά του διεθνούς δικαίου, υπάρχει ο κίνδυνος για το διεθνές δίκαιο, ακόμα και όταν η απειλή αυτή είναι με τη λεοντή της γραφικότητας».
Σε σύντομο χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε στη δράση του Ιδρύματος την οποία χαρακτήρισε σημαντική. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στον ένα χρόνο λειτουργίας της οικίας - μουσείο του Ελ. Βενιζέλου έχει δεχθεί 15.000 επισκέψεις εκ των οποίων οι 8.000 ήταν μαθητές.
Παράλληλα έκανε γνωστό ότι υπάρχει πρόταση για να δημιουργηθεί Ακαδημία του Ιδρύματος για τον Ελευθέριο Βενιζέλο ώστε να μελετηθούν όλες οι πτυχές του έργου του.