"Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο στατιστικά στοιχεία, αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι θέσεις εργασίας", τονίζει ο πρωθυπουργός
Τη διαβεβαίωση ότι η σημερινή επίσκεψη στη Θράκη δεν είναι πρόσκαιρη, αλλά θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, έδωσε απόψε από την Κομοτηνή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εγκαινίασε στην Κομοτηνή την 24η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη».
«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η σημερινή μας παρουσία δεν θα είναι μια περαστική παρουσία, έρχομαι στη Βόρεια Ελλάδα, εγκαινιάζοντας αύριο και το γραφείο της Θεσσαλονίκης του πρωθυπουργού που θα είναι η ματιά του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βόρεια Ελλάδα», επισήμανε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων της περιοχής.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι η σημερινή επίσκεψη στη Θράκη συνέπεσε με τα εγκαίνια της εμπορικής έκθεσης, μιας έκθεσης που, όπως είπε, εδώ και 2,5 δεκαετίες έχει καταστεί θεσμός για την περιοχή, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει στο μέλλον εργαλείο ανάπτυξης που θα στηρίξει τους τοπικούς παραγωγούς και τα προϊόντα της περιοχής.
«Στόχος της παρουσίας μας στη Θράκη σήμερα είναι να ενημερωθούμε αδιαμεσολάβητα για τα προβλήματα της περιοχής και τους τρόπους να ενισχύσουμε τον τόπο», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με όσα είπε στην προσφώνησή του νωρίτερα ο μητροπολίτης Μαρώνειας – Κομοτηνής Παντελεήμονας, ότι η ανάπτυξη δεν θα πρέπει να είναι μόνο οικονομική αλλά και πνευματική, και πρόσθεσε: «Μετά από έξι χρόνια δραματικής ύφεσης και λεηλασίας την έχει ανάγκη η κοινωνία και ο τόπος την ανάπτυξη. Όμως η ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι μόνο στατιστικά στοιχεία για τους οικονομολόγους, αλλά πράξεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι θέσεις εργασίας».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι το 2009 η ανεργία ήταν στο 9% και η σημερινή κυβέρνηση όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση είχε ανέλθει στο 27% και υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι με τη συμπλήρωση της επόμενης πενταετίας, που θα συμπέσει – όπως είπε - και την επέτειο εορτασμού των 200 χρόνων από την απελευθέρωση, να φθάσει σε κανονικά επίπεδα.
«Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να εκπέμψουν πολύ θετικά μηνύματα από το Eurogroup, από τη διαπραγμάτευση της χώρας με τους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μηνύματα που αφορούν στην απομείωση του χρέους που αποτελεί μέρος της δύσκολης συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού την οποία τηρούμε απαρέγκλιτα και τώρα περιμένουμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας», επισήμανε.
Αυτή η κυβέρνηση δεν υπογράφει λευκά χαρτιά και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις αρχών, δήλωσε εξάλλου ο πρωθυπουργός.
Για το προσφυγικό ανέφερε πως πρέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να τηρηθεί πιστά. Τα σύνορά μας δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται, τόνισε. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι δίαυλοι επαφής ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί. Ο λαός μας δίνει μια μάχη για τις ευρωπαϊκές αξίες που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ξεχάσει χώρα μας και ο λαός μας αναδεικνύει τον δρόμο των ανθρωπιστικών αξιών.
Για το Κυπριακό ανέφερε πως η Κύπρος δεν χρειάζεται ξένους στρατούς και εγγυητές, υπογραμμίζοντας πως η ελπίδα στην Κύπρο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί. Εξέφρασε ακόμα τη στήριξή του στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σε αυτή την προσπάθεια και τόνισε πως ο κυπριακός λαός δικαιούται να ζει σε μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς κατοχή και εγγυήσεις.
Έστειλε επιπλέον σαφές μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για τις δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης, διαμηνύοντας πως "η Συνθήκη της Λωζάνης είναι το βασικό στοιχείο ισορροπίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από αυτό", και προσθέτοντας: "Καλό θα είναι, λοιπόν, να σταματήσουν αυτές οι αμφισβητήσεις και οι απαράδεκτες αξιώσεις που δεν προσφέρουν τίποτε περισσότερο από το να υπονομεύουν την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, όχι μόνο μεταξύ αλλά και στην ευρύτερης περιοχής. Τα σύνορα είναι και θα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα. Και ας μην έχει κανείς αυταπάτες για την αποφασιστικότητα μας να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα σύνορα, λοιπόν, δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται. Η ιστορία, όμως, μπορεί να επανακαθοριστεί και να αποκλίνει από την προδιαγεγραμμένη πορεία. Μπορεί να αλλάξει είτε προς όφελος των λαών είτε και εις βάρος τους".
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε "απαράδεκτη ενέργεια" την αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου και αφού παρατήρησε ότι η Ελλάδα εργάζεται για την ειρήνη και τη συνεργασία, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος επισκέφθηκε τρεις φορές την Τουρκία μέσα σε ένα χρόνο, σημείωσε: "Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τη συνεργασία της, τον διάλογο προς όφελος και των δύο λαών μας στην περιοχή. Αν οι γείτονες μας, λοιπόν, το επιθυμούν, επιθυμούν το ίδιο, ο ιστορικής σημασίας αυτός δρόμος θα παραμείνει ανοιχτός, όπως ανοιχτός θα παραμείνει και ο ιστορικής σημασίας δύσκολος αυτός δρόμος που θα επιτρέψει σε όλο τον κυπριακό λαό να πάρει τη μοίρα στα χέρια του".
Η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά στο χαιρετισμό που απηύθυνε είπε, μεταξύ άλλων ότι η έκθεση αποτελεί απόδειξη της δυναμικής της Μακεδονίας και της Θράκης ενώ αναφερόμενη στην περιοχή κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι εδώ και δεκαετίες δεν σχεδίασαν, δεν στήριξαν και δεν υλοποίησαν συγκεκριμένα σχέδια για τη Θράκη. «Η παρουσία σας στη Θράκη στέλνει ένα μήνυμα ότι αυτή η περίοδος απομόνωσης τελείωσε», είπε και ζήτησε από τον πρωθυπουργό «η επόμενη ημέρα από την επίσκεψη στη Θράκη να έχει και συνέχεια».
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας, χαρακτήρισε τιμή για τη Θράκη την παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ και υπενθύμισε ότι είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός στην 24χρονη ιστορία που εγκαινιάζει την έκθεση. Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για τη βοήθειά του για να γίνει η Κίνα τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι η Helexpo – ΔΕΘ θα προχωρήσει σε συνεργασία με τη μεγάλη εμπορική έκθεση Σεν Τζέν της Κίνας.