Ε.Δ.Ε.: Διασπαστική και ψευδεπίγραφη η νέα Ένωση Ανώτατων Δικαστών Λειτουργών
Ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης ενδίκων μέσων κατά της απόφασης ίδρυσης της νέας «Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων» αφήνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Το θέμα της ίδρυσης της νέας δικαστικής ένωσης βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη διάρκεια έκτακτου Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε. το οποίο κατά πλειοψηφία έκρινε «ότι προφανώς η νέα δικαστική ένωση έχει διασπαστικό χαρακτήρα».
Μάλιστα, καταγράφοντας τα συμπεράσματα από τη συζήτηση για το θέμα αναφέρουν πως το Καταστατικό της Νέας Ένωσης που έχει αναγνωριστεί από το Δικαστήριο «περιέχει διατάξεις που αποδεικνύουν ότι η επωνυμία της είναι ψευδεπίγραφη, αφού τελικά μέλη της μπορούν να γίνουν όλοι οι Δικαστές και Εισαγγελείς της Χώρας». Όπως επισημαίνουν «στην ουσία πρόκειται για παράνομη ίδρυση δεύτερης Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων» και προσθέτουν ότι «τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ενημέρωση για συγκεκριμένα άρθρα του καταστατικού και τους σκοπούς που επιδιώκει η νέα Διασπαστική Ένωση».
Κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε. καταγράφηκαν και διαφοροποιήσεις καθώς μέλη του Δ.Σ. βρήκαν «θετική» αυτή την κίνηση η οποία μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των υπολοίπων Ενώσεων» αλλά και προσπάθειες συμβιβασμού όπως της Μ. Στενιώτη – πρώην πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.- η οποία περιορίστηκε να πει ότι «θα αγωνιστεί για την ενότητα και την ενδυνάμωση της ΕΔΕ που μόνο αγώνες έχει να επιδείξει ».
Το θέμα σχολίασε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σε συνέντευξη του στον ALPHA 9,89: «Δε μας πέφτει λόγος» είπε και εξήγησε: «Το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να συγκροτούν σωματεία κατά το Σύνταγμα, είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη και δεν μπορεί να μπει σε περιορισμούς είτε από άλλους συνδικαλιστικούς φορείς είτε από το κράτος. Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση δεν αφορά την κυβέρνηση και δεν αφορά το κράτος. Πρόκειται περί συνδικαλιστικών ζητημάτων τα οποία οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να τα προσεγγίσουν και να τα λύσουν, λαμβάνοντας υπόψη κάτι πάρα πολύ απλό: ότι για την κοινωνία και τον πολίτη, ο δικαστής, είτε αποδίδει δικαιοσύνη, είτε συνδικαλίζεται, εκφράζει δηλαδή ένα συνδικαλιστικό λόγο, παραμένει δικαστής. Και θα πρέπει να προστατεύσουν αυτή την ιδιότητα οι δικαστές».
Τέλος , ο υπουργός έκλεισε τα σενάρια περί νομοθετικής ρύθμισης για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών, δίδοντας τη δυνατότητα παραμονής σε κορυφαίους παράγοντες της δικαστικής ιεραρχίας και μετά το 67ο έτος της ηλικίας τους. «Το σύνταγμα είναι σαφές» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Κοντονής.