Ο Ταγίπ Ερντιογάν έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας με τις δηλώσεις του, υποστηρίζει η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων
«Το ζητούμενο είναι να κλείσει η αξιολόγηση και να προχωρήσουμε στη λύση του χρέους, για το οποίο υπάρχει απόφαση να ρυθμιστεί. Ήδη, εκτός από το ΔΝΤ και τον κ. Ομπάμα, πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση και μιλούν θετικά για τη ρύθμιση του χρέους. Ο μόνος που αντιστέκεται είναι ο κ. Σόιμπλε που προσπάθησε να προκαταλάβει τη θέση της κ. Μέρκελ», ανέφερε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
«Επιμένουμε στη λύση του χρέους, γιατί έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών, Ελλήνων και ξένων, στην οικονομία, προκειμένου να ξεκολλήσουμε από την ύφεση. Όσο υπάρχουν περιοριστικές πολιτικές και έμφαση στα δημοσιονομικά μέτρα, γεγονός που συνεπάγεται οικονομική στενότητα, τόσο θα υπάρχει υψηλή φορολογία που θα δημιουργεί πρόβλημα στις επενδύσεις», είπε στην συνέχεια η κ. Παπαδοπούλου, σημειώνοντας ακόμα, σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, ότι «στα εργασιακά ζητήματα οι ελληνικές θέσεις συγκλίνουν με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ είπε ότι «τα σενάρια περί τέταρτου μνημονίου δεν προκύπτουν από πουθενά. Είναι σενάρια που μάλλον τα υπαγορεύουν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ακραίοι κύκλοι των δανειστών». Πρόσθεσε ότι «θα ήταν καλύτερα η ΝΔ να πει στους ομοτράπεζούς της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, να περιορίσουν τις ακραίες φωνές, αντί να κοιτάζει τις μικροκομματικές της σκοπιμότητες».
«Ο κ. Μητσοτάκης, στο πρόγραμμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ, μιλά για μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις. Δεν μας λέει όμως σε ποιες περικοπές δαπανών θα δώσει έμφαση, ποιες περικοπές εννοεί. Ο κ. Μητσοτάκης εννοεί προφανώς οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, σε συντάξεις και απολύσεις» είπε η κ. Παπαδοπούλου.
«Η ρύθμιση του χρέους θα μπορεί να επιτρέψει στο μέλλον, ακόμη και τον επανακαθορισμό των φορολογικών δεδομένων. Είναι αλήθεια ότι η ρύθμιση του χρέους δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι κυρίαρχο θέμα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα με άλλα μέτρα, χωρίς να υπάρξει οριστική ρύθμιση του χρέους. Φυσικά πρέπει να γίνονται ταυτόχρονα - και ήδη γίνονται - και άλλες κινήσεις, ένας συνδυασμός πολιτικής. Η προτεραιότητα είναι να υπάρξει οριστική λύση για το χρέος. Ο στόχος είναι να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτη του 2017» τόνισε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.
Εκτίμησε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται σε δύσκολη θέση «γιατί θα πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, όμως δεν έχει τηρήσει και τις 72 προϋποθέσεις της συμφωνίας και η Ευρώπη συζητά το ενδεχόμενο κυρώσεων».
«Ο Ερντογάν θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο πίεσης μπορεί να πετύχει κάτι. Έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας με τις δηλώσεις του, έχει υιοθετήσει ρόλο σουλτάνου της περιοχής και τη στρατηγική της υπερεπέκτασης, που δεν έχει βγει σε καλό σε όποιον την έχει υιοθετήσει. Είναι επίσης γνωστή η σχέση της Αλβανίας με την Τουρκία» επισήμανε.
«Η χώρα μας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, έχει μια στρατηγική αποτροπής, αλλά παράλληλα έχει αναπτύξει στις διεθνείς σχέσεις της συμμαχίες, βλέπουμε την παρουσία ηγετών που δεν βλέπαμε στο πρόσφατο παρελθόν, όπως ο Ομπάμα, ο Πούτιν, ο Ολάντ. Έχουμε συνάψει τριμερείς συμφωνίες, όπως με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο, υπάρχουν κινήσεις που δείχνουν ότι η χώρα μας είναι υπολογίσιμη δύναμη για τη σταθερότητα στην περιοχή» κατέληξε η κ. Παπαδοπούλου.