Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που ήταν γνωστοί πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, ο Προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 2,7% το 2017 και υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, είπε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Με τον Προϋπολογισμό αυξάνουμε τις δαπάνες για Υγεία, Παιδεία, Kοινωνική Προστασία, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι όλοι πρέπει να "βγουν από τα γραφεία" και να σταθούν δίπλα στην κοινωνία για να ακούσουν τα προβλήματα και την κριτική, αλλά και να "προβάλλουμε το έργο μας".
"Για πρώτη φορά, υπάρχουν δειλές αλλά σαφείς κινήσεις αμφισβήτησης της πολιτικής λιτότητας" υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Βαθιές πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες για πρώτη φορά αντηχούν τόσο έντονα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Έχουμε την άνοδο της ακραίας λαϊκιστικής δεξιάς και από την άλλη αμφισβήτηση των πολιτικών ακραίας λιτότητας στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Πολλοί λένε ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει στην ώρα της και να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος», επεσήμανε και είπε ότι συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πολιτική συμφωνία» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ώστε να ληφθούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. «Με βάση της πρόοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες είναι σημαντικο να έχουμε πολιτική συμφωνία στις 5 Δεκέμβρη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας ως προς το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα όσα είχε δεσμευτεί. «Αυτό δε σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε καν παράλογες απαιτήσεις από όπου και αν προέρχονται. Είτε αφορούν νέα μέτρα ή τη συνέχιση της ποινής αποκλεισμού της Ελλάδας από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».
Τόνισε ότι δεν έχει λογική να συζητάμε αύξηση του ορίου απολύσεων, όπως και να αποτελεί εξαίραιση η Ελλάδα στην Ευρώπη στις συλλογικές συμβάσεις. «Να τερματιστεί το καθεστώς της "γαλέρας" που επικράτησε με αποκλειστική ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό δεν είναι Μένουμε Ευρώπη. Αυτό είναι γινόμαστε μπανανία. Ο κ. Μητσοτάκης δεν αποποιείται ούτε παίρνει αποστάσεις από τις πολιτικές Σαμαρά στα εργασιακά. Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει τις απόψεις των πιο ακραίων δυνάμεων εκ των δανειστών και των εργοδοτών. Ο κ. Μητσοτάκης τους λέει: μην υποχωρείτε. Αυτό είπε σήμερα. Και είναι μια θέση βαθιά ταξική.», τόνισε και επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα ανέφερε ότι ήταν: «Ισχυρό μήνυμα στήριξης» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον παράδειγμα προς αποφυγή».
«Εκτός από την εικόνα της Ελλάδας που αλλάζει, έχουμε σημαντικές μετατοπίσεις σε όλο τον πλανήτη», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Οι σημερινές κρίσεις δημιουργούν πολώσεις στο ευρωπαϊκό σκηνικό, που πριν από 2 χρόνια για πολλούς φάνταζαν απίθανες».
Μηνύματα στην Άγκυρα
Ο πρωθυπουργός έκανε ακόμα εκτενείς αναφορές για τα εθνικά θέματα, στέλνοντας μηνύματα προς την Άγκυρα στον απόηχο και των τελευταίων δηλώσεων Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, και μιλώντας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Ειδικότερα, είπε ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία κλιμάκωση της έντασης σε ρητορικό επίπεδο από την πλευρά των γειτόνων» και πως «σε ό,τι αφορά θέματα σεβασμού απέναντι σε διεθνείς συνθήκες όπως αυτή της Λοζάνης δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία».
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό». «Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αμφισβητείται από κανέναν στη διεθνή κοινότητα και αυτό πρέπει να το κατανοήσει καλά και η Τουρκία. Και ταυτόχρονα να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα και θα συνεχίσει να προωθεί την πολιτική της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης υπό την προϋπόθεση όμως ότι την ίδια στάση θα τηρεί και η Τουρκία», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από τη δική μας πλευρά δεν έχουμε τη διάθεση να αμφισβητήσουμε τα δεσμευτικά νομικά κείμενα που αποτελούν του πυλώνες των σχέσεων μας, αλλά την ίδια στιγμή δεν πρόκειται να επιτρέψουμε και σε οποιονδήποτε να τα αμφισβητεί. Είπε ότι θα είναι για όλους καλό σε μια ευρύτερα ταραγμένη και αποσταθεροποιημένη περιοχή και η Τουρκία να ακολουθήσει τον δρόμο της σύνεσης.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ειδικά αυτή την περίοδο που για πρώτη φορά -πάρα την προχτεσινή εξέλιξη που είναι ένα εμπόδιο- υπάρχουν προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, που αποτελεί ένα διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα, διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού.
Σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση ακολουθώντας την πάγια εθνική στρατηγική υποστηρίζει με προσήλωση την προσπάθεια των δυο κοινοτήτων για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων ότου ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της ΕΕ». Τόνισε ότι γι' αυτόν τον λόγο «βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, παρακολουθώντας από κοντά την εξέλιξη των διαβουλεύσεων χωρίς όμως να παρεμβαίνουμε». «Στο μόνο που θα έχουμε άποψη και δικαίωμα χειρισμού είναι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και όλοι γνωρίζουν ότι όποια κατάληξη υπάρξει θα τεθεί στην κρίση του κυπριακού λαού», προσέθεσε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή τη στάση επιβεβαίωσε και στην πρόσφατη επαφή του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και στη χτεσινή τους επικοινωνία «κατά την οποία με ενημέρωσε αναλυτικά για την εξέλιξη των συνομιλιών και για τους λόγους που δεν επέτρεψαν μια συμφωνία κατά τις διαβουλεύσεις της Ελβετίας που αφορούσαν το εδαφικό και το περιουσιακό».
«Με τον Κύπριο Πρόεδρο συμφωνήσαμε εξάλλου ότι δεν έχει κανένα νόημα τώρα και δεν είναι δική μας πρόθεση να παίξουμε αυτό το blame game», αυτό που προέχει για εμάς είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια και να καθοριστούν με προσοχή τα επόμενα βήματα ώστε να έχουμε σύντομα θετικές εξελίξεις και σε αυτό το μέτωπο», σημείωσε.