"Αντί να κάνετε προτάσεις κάνετε κοκορομαχίες", κατηγορεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων
Για κλίμα όξυνσης που καλλιεργείται από τα δύο μεγάλα κόμματα και οδηγεί σε περαιτέρω διχασμό, την στιγμή όπου, όπως είπε, η χώρα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα και με αυτά πρέπει ο πολιτικός κόσμος να ασχοληθεί, μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά.
«Έχουμε ιστορικές ευθύνες απέναντι τον ελληνικό λαό και πρέπει να είμαστε σοβαροί. Δεν μας στέλνει στη Βουλή για να κάνουμε καβγάδες αλλά για να είμαστε χρήσιμοι. Κάποιοι όμως συντηρούν το διχασμό», τόνισε ο κ. Λεβέντης.
Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι «οι συζητήσεις για την διαπλοκή και τη διαφθορά είναι κοροϊδία για τον κόσμο», σημειώνοντας ότι «με αυτά που διηγούνται αυτοί που προσέρχονται στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης, εξευτελίζουν το κράτος».
«Διαπλοκή είναι η τάση των πλουσίων να έχουν υποχείρια τους βουλευτές και τους πολιτικούς και αυτό δεν θα σταματήσει», είπε ο κ. Λεβέντης.
Αναφερόμενος δε στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να κλείσει κανένας τηλεοπτικός σταθμός. «Βάλτε κανόνες και προϋποθέσεις αυστηρούς, βάλτε το ΕΣΡ, να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όποιος δεν πληρώνει να χάνει την άδειά του. Αφήστε τους όλους να δουλεύουν. Βάλτε και τους υπόλοιπους να πληρώσουν τα περίπου 60 εκατ. ευρώ, να πάρουν άδεια, και να είστε σίγουροι ότι κάποιοι θα κλείσουν επειδή δεν θα τηρούν τους όρους του κράτους. Όχι να τους κλείσετε εσείς. Δεν σώζεται έτσι η χώρα. Ούτε είναι καλύτεροι από τους παλαιότερους αυτοί που πήραν τώρα άδεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων τόνισε την ανάγκη συναίνεσης, και επανέλαβε την πρόταση του για οικουμενική κυβέρνηση σημειώνοντας ότι η οξύτητα την οποία υπηρετούν τα δύο μεγάλα κόμματα, οδηγούν στο διχασμό.
«Η κατάσταση στη χώρα είναι νοσηρή και χρειάζεται σοβαρότητα. Αντί να κάνετε προτάσεις κάνετε κοκορομαχίες, βγάζετε κορώνες και νομίζετε ότι ο ελληνικός λαός είναι τόσο βλάκας και τόσο ανώριμος να σας πιστέψει. Το 45% στις δημοσκοπήσεις δηλώνουν ότι είναι με τον κανένα και μας απορρίπτουν όλους», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αν είχαμε συμμαχικές κυβερνήσεις στο παρελθόν, θα είχαμε γλιτώσει τα σκάνδαλα τα οποία τώρα ζητούμε να τα ελέγξουμε. Η βουλή αφήνει να κλέβουν, και έρχεται μετά να τους βρει, αλλά συνήθως δεν αφήνουν ίχνη οι κλέφτες».
Πάντως, ο κ. Λεβέντης αμφισβήτησε τις δημοσκοπήσεις, ενώ άφησε και αιχμές για σκοπιμότητες σε ότι αφορά τα ερωτήματα τους, σημειώνοντας ότι «οι δημοσκόποι σταμάτησαν να εξετάζουν τη λύση οικουμενικής κυβέρνησης».
«Εξετάζουν μόνο πόσο προηγείται ο κ. Μητσοτάκης. Ούτε αυτόν τον συμφέρει. Πιστεύω ότι είναι νέος άνθρωπος και αν ο Θεός τον οδηγήσει να γίνει πρωθυπουργός και τα κάνει μπάχαλο, δεν θα μπορεί να βγει από το σπίτι του», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κατά τα άλλα, ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε στο ελληνικό χρέος εκφράζοντας την άποψη ότι η συζήτηση του θα αρχίσει το 2018, και θα ρυθμιστεί μόνο όταν η Ελλάδα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της. «Μην περιμένετε μείωση του χρέους αν η Ελλάδα δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της. Αν το περιμένετε σφάλλετε και θα εξαπατηθείτε για δεύτερη φορά και δεν ταιριάζει σε ένα πρωθυπουργό να εξαπατάται συνεχώς», σημείωσε.
Ο κ. Λεβέντης επανέλαβε τις προτάσεις του για γενναία μείωση των μισθών των βουλευτών, για κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, ενώ εμφανίστηκε επικριτικός για τους μισθούς των δικαστών, οι οποίοι πήραν διαβεβαιώσεις, όπως είπε, ότι δεν θα μειωθούν. «Οι δικαστικοί διαφέρουν; Είναι από άλλο DNA και δεν πρέπει, αντίθετα από άλλες κοινωνικές ομάδες, να χάσουνε τίποτα; Δεν είναι ωραίο και δεν τιμά τον πρωθυπουργό να το λέει σε μια κοινωνική τάξη αυτό. Χρέος της πολιτείας είναι να αποκαταστήσουμε, όταν μπορέσει η χώρα, όλους τους μισθούς που έχουν περικοπεί», τόνισε.
Παράλληλα, πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα σε οφειλέτες με κόκκινα στεγαστικά δάνεια να μπορούν να αγοράζουν τα σπίτια τους στο ποσό που θα το αγοράσει ένα ξένο fund.
Επίσης ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων, υποστήριξε ότι στην Κοινωνική Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος δεν είδε να συμμετέχουν πρόσωπα κύρους, ούτε πείστηκε ότι θα προχωρήσουν σε ουσιαστικές αλλαγές.
Αναφέρθηκε ακόμα στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με το ζήτημα των θρησκευτικών, σημειώνοντας ότι δεν είναι το τεράστιο θέμα που πρέπει να λύσουμε τώρα και πρέπει, είπε, ο υπουργός Παιδείας να κάνει πίσω.
Τέλος, καυστικός εμφανίστηκε ο κ. Λεβέντης στο θέμα της «ανταρσίας», όπως την χαρακτήρισε, του στελέχους του κόμματός του Γιάννη Καλιάνου ο οποίος ανακοινώθηκε επίσημα ότι προσχώρησε στη ΝΔ. Ο κ. Λεβέντης, αφού έκανε λόγο για μη καθαρή μεταγραφή, απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να θυμάται ότι η οικογένειά του ενέχεται σε μεγάλες ιστορίες με μεταγραφές και δεν είναι καλό τη λύση των μεταγραφών να την υιοθετήσει και αυτός».