Συναγερμός στο Μαξίμου για το εκρηκτικό κλίμα στο Συμβουλίο της Επικρατείας

Μετά τις 2 παραιτήσεις αντιπροέδρων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων, Βασιλική Θάνου, (πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου) και Νίκο Σακελλαρίου (πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας), στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από αίτημα των δικαστικών και έχει προγραμματιστεί εδώ και μέρες, όπως επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες στην ατζέντα της συνάντησης είναι τα αιτήματα του δικαστικού κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των ζητημάτων που εκκρεμούν είναι και το θέμα με τα ειδικά μισθολόγια.

 

Το σκηνικό της κρίσης

Το επικίνδυνο και βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί στους κόλπους του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει σημάνει συναγερμό στο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στις 9:30 το πρωί στο Μαξίμου, (επισήμως για τη συνταγματική αναθεώρηση), τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Συγκεκριμένα κάλεσε τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαο Σακελλαρίου, την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου.

Η κατάσταση στο Συμβούλιο της Επικρατείας δείχνει ένα εκρηκτικό κλίμα μετά τις παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων του, ενώ ο μακροβιότερος τέως πρόεδρος του ΣτΕ ο Γεώργιος Παναγιωτόπουλος έκανε έκκληση σε όλους τους δικαστές του ΣτΕ και τους εμπλεκόμενους στη Δικαιοσύνη «να προστατεύσουν το κύρος του θεσμού του Συμβουλίου Επικρατείας μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια».

Η κόντρα ξεκίνησε από την αναβολή της διάσκεψης για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου, την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, κεκλεισμένων των θυρών, της Ολομέλειας όπου επρόκειτο να λάβουν απόφαση για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών προχώρησε στην αναβολή της διάσκεψης.

Μάλιστα πυροδότησε το αρνητικό κλίμα της διάσκεψης της περασμένης Παρασκευής, όταν ο κ. Σακελλαρίου, πρότεινε την αναβολή της διάσκεψης λόγω του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα για το ζήτημα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.

Μετά την ματαίωση τη διάσκεψης ο ο κ. Σακελλαρίου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε:

«Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13.9.2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Στη συνέχεια η Ένωση του ΣτΕ εξέδωσε δική της ανακοίνωση την οποία υπέγραφαν ο πρόεδρος της Ευθύμιος Αντωνόπουλος και ο γενικός γραμματέας Ιωάννης Παπαγιάννης, η οποία ανέφερε: «Σύμφωνα με την από 30.9.2016 ανακοίνωση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο μόνος λόγος για τον οποίο ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα διάσκεψη της Ολομέλειας του δικαστηρίου επί των υποθέσεων για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά. Επομένως, όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Η παραίτηση των δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ

Λίγα 24ώρα μετά την θυελλώδη διάσκεψη και δύο αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Χρήστος Ράμμος και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, με επιστολές τους παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης του ΣτΕ, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε συνδικαλιστικός τους φορέας, ως «μέγα ατόπημα», καταλογίζοντας της παράλληλα ότι λειτούργησε ως «γραφείο Τύπου» του κ. Σακελλαρίου, ενώ δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι η αναβολή της διάσκεψης δεν είναι τίποτα άλλο από «αρνησιδικία».

Στις επιστολές παραίτησης τους οι δύο αντιπρόεδροι μεταξύ των άλλων, αναφέρουν ότι η ανακοίνωση της Ένωσης του ΣτΕ, αποτελεί «μέγα ατόπημα» καθώς άφησε την εντύπωση προς τα έξω (τους πολίτες) ότι «ομιλεί το σύνολο του σώματος» του ΣτΕ, δηλαδή όλοι οι δικαστές του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Πέρα από όλα αυτά, συνεχίζουν οι δύο αντιπρόεδροι, η Ένωση για πρώτη φορά στην ιστορία της «μετατράπηκε ουσιαστικά σε γραφείο Τύπου του προέδρου του ΣτΕ», ενώ παράλληλα παραγνώρισε το θεσμικό της ρόλο και «εξέφρασε γνώμη για ζήτημα το οποίο ούτε είχε θεσμικά τη δυνατότητα να γνωρίζει ως συλλογικό όργανο (πως δηλαδή, υπό ποίες συνθήκες και για ποίο πραγματικά λόγο διακόπηκε μια διάσκεψη), ούτε ανήκει στις αρμοδιότητες της».

«Αρνησιδικία» συνιστά, σύμφωνα με τους δύο αντιπροέδρους, η άποψη που δέχεται ότι το ΣτΕ «αντί να διασκεφθεί και να εκδώσει απόφαση επί οποιασδήποτε υποθέσεως ανεξαρτήτως της φύσεως της, είναι σκόπιμο να αναβάλει επ΄ αόριστον την διάσκεψη του με την επίκληση ενός κάποιου κλίματος (το οποίο το δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει)».

Την ανάγκη συνέχισης της δικαστικής διαδικασίας στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, επισημαίνει σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε: «Σε σχέση με την εξέλιξη της δίκης για τις τηλεοπτικές άδειες στο Συμβούλιο της Επικρατείας επισήμανα ό,τι προκύπτει γενικώς από την έννομη τάξη για την ανάγκη προόδου κάθε δίκης και ως προς τη ματαίωση μιας συζήτησης. Την ίδια θέση πιστεύω ότι ενστερνίζονται και ο πρόεδρος του ΣτΕ και το σύνολο των δικαστών και των πολιτών που προσδοκούν μια ανεξάρτητη και αποτελεσματική Δικαιοσύνη».