Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, κατά οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, μετά από μία συνεδρίαση από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις και τα ευτράπελα.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο έγινε δεκτό με 152 ψήφους υπέρ, έναντι 141 κατά, σε σύνολο 293 παρόντων βουλευτών.
Τσακαλώτος: Δεν είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις
“Στοίχημα” χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τη στρατηγική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων που εντάσσονται στο λεγόμενο Υπερταμείο και τη σύνδεσή τους με την αναπτυξιακή και κλαδική πολιτική.
Ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας τα πυρά που δέχεται η κυβέρνηση για το Υπερταμείο, κατήγγειλε εκστρατεία ψεύδους και υπογράμμισε πως από πουθενά δεν προκύπτει η υποχρέωση ιδιωτικοποιήσεων. «Δεν είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις. Δεν χρειάζεται να είναι σαν το ΤΑΙΠΕΔ και δεν είναι σαν το ΤΑΙΠΕΔ», είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι σε αυτό το Ταμείο «δεν υπάρχει επιτροπεία, δεν υπάρχει υποθήκευση όλης της περιουσίας, μοναδικός μέτοχος είναι το ελληνικό Δημόσιο, οι μετοχές δεν μεταβιβάζονται, οι μετοχές δεν μπορεί να κατασχεθούν».
Επίσης, ανέφερε ότι οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να περάσουν από το υπουργείο Οικονομικών, και ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να δεχθεί την κάθε μεγάλη ιδιωτικοποίηση. «Είναι προφανές σε εμένα ότι εάν έρθει μία πολύ νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, μία κυβέρνηση Θάτσερ -και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντα αυτό πρεσβεύει: τον νεοφιλελευθερισμό σε ακραία περίπτωση- τότε μπορούν προφανώς να γίνουν περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις. Θα μπορούσαν να γίνουν και χωρίς να είναι στο Ταμείο», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι η υπαγωγή των επιχειρήσεων στο Ταμείο ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού. Σημείωσε, όμως, ότι το Υπερταμείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μπορούν να γίνουν αναδιαρθρώσεις σε αυτές τις επιχειρήσεις και να συνδεθούν με την αναπτυξιακή και κλαδική πολιτική, για να λειτουργήσουν αυτές οι επιχειρήσεις προς όφελος του λαού και της χώρας, χωρίς εκποίηση, χωρίς ιδιωτικοποίηση.
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε ψευδή και τα όσα ισχυρίζονται στελέχη της ΝΔ, ότι πάλι υπάρχουν καθυστερήσεις του προγράμματος ή ότι «η οικονομία βυθίζεται». «Θα έχουμε τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γιατί δεν βλέπετε ότι ενώ θα ήμασταν -700 στα έσοδα, τελικά είμαστε στα +300;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος και επανέλαβε ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης, καλώντας, μάλιστα, τη ΝΔ να αναρωτηθεί γιατί εκείνη δεν κατάφερνε να βελτιώσει την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και να είναι πρώτη η Μύκονος, δεύτερη η Ρόδος και Τρίτη η Σαντορίνη, όπως συνέβη φέτος στα έσοδα από ΦΠΑ.
Επίσης, επεσήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση φτιάχνει μία σχέση με τις ΔΕΚΟ και τη δημόσια διοίκηση, που σταματάει το πελατειακό κράτος και το ρουσφέτι και συντονίζεται με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, με κοινωνική, μάλιστα, λογοδοσία.
Βρούτσης: Η ΝΔ δεν θα έφερνε ποτέ τέτοιο νόμο
«Μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είδαμε για πρώτη φορά, μετά τους ψευτοαγανακτισμένους, το φαινόμενο του ψευτοαντάρτη», ήταν το σχόλιο του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, λίγο μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, για το νερό. Ο βουλευτής χαρακτήρισε «αντάρτικο του γλυκού νερού» τη στάση του κ. Τσιρώνη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ο κ. Βρούτσης, αναφερόμενος στις διατάξεις για τα ασφαλιστικά, είπε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι διασυρμός χωρίς ιστορικό προηγούμενο. «Είναι ντροπή για το Κοινοβούλιο, κάτι που ψηφίστηκε πριν από τέσσερις μήνες, να έρχεστε σήμερα να το ξεψηφίζετε», υπογράμμισε.
Η στιγμή έχει τη σημειολογία της, υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός ήταν που μέσα στο Μαξίμου έδινε το χέρι του και τον λόγο της τιμής του, μαζί με τον κ. Κατρούγκαλο, απέναντι στους εκπροσώπους μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων, νέων αγροτών ότι θα φέρει μία διάταξη για να γίνει λίγο πιο ήπιο το «κατασκεύασμα Κατρούγκαλου» για να αγκαλιάσει τους νέους. «Δεν πέρασαν τέσσερις μήνες και το ξεψηφίζετε σήμερα. Θα μπορούσε κάποιος να το πει και νόμο-γόμα!», επεσήμανε.
Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι αν η ΝΔ έφερνε στη Βουλή ένα τέτοιο νομοσχέδιο, με το Υπερταμείο των 99 ετών, θα καιγόταν η Αθήνα. «Αλλά η ΝΔ δεν θα έφερνε ποτέ έναν τέτοιο νόμο γιατί δεν θα υπήρχε πρωθυπουργός, είτε ο Αντώνης Σαμαράς, είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα έφερναν νομοσχέδιο και θα ξεψήφιζαν διατάξεις για τις οποίες, οι ίδιοι είχαν δώσει τον λόγο τους. Και ποτέ η ΝΔ δεν θα παραχωρούσε τον εθνικό πλούτο της χώρας για 99 χρόνια. Αυτό το κάνει μόνο η Αριστερά, μόνο εσείς», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.
Δένδιας: Ξεψηφίζεται ό,τι ψηφίστηκε πριν από τρεις μήνες
Ολομέτωπη επίθεση με αιχμή το Υπερταμείο, τις ασφαλιστικές και εργασιακές ρυθμίσεις και «την ακατανόητη ενεργειακή πολιτική», εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνομολόγησε την πλήρη κατάλυση οιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου της χώρας και οδήγησε την χώρα σε θεσμική υποδούλωση.
Υποστηρίζοντας πως περνάει το σύνολο σχεδόν της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι αν δει κανείς τις Συνθήκες, που υπέγραψαν ηττημένες χώρες, δεν υπάρχει στην παγκόσμια ιστορία ούτε μία χώρα, που να της υποβλήθηκε τέτοια υποχρέωση για την μεταβίβαση της δημόσιας περιουσίας της σε Ταμείο στο οποίο ο ξένος παράγων έχει αποφασιστική αρμοδιότητα. Ο κ. Δένδιας, αμφισβήτησε τον υπουργό Οικονομικών, λέγοντας πως κάνει κουμάντο ο εξωτερικός μέτοχος, αφού αυτός εκλέγει το ΔΣ το οποίο και ασκεί την διοίκηση. Καταλόγισε στον κ. Τσακαλώτο, ότι με «πονηρή διάταξη», το εποπτικό συμβούλιο «κλειδώνει τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο και μόνον με την συμφωνία της ΕΕ μπορούν να επανέλθουν στο ελληνικό δημόσιο».
Υποστήριξε ακόμη, ότι ο κ. Τσακαλώτος έφερε μια «ακόμη πιο πονηρή διάταξη», με βάση την οποία πρωταρχικός στόχος του Ταμείου καθίσταται η ρευστοποίηση της δημόσιας περιουσίας με άλλα μέσα. «Δίνει δηλαδή δύο επιλογές ή τα ξεπουλάμε τώρα αμέσως ή τα ιδιωτικοποιούμε» είπε.
Αναφερόμενος στις ασφαλιστικές ρυθμίσεις, αφού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, είπε ότι κι αυτές οι λίγες που παρείχαν προστασία στους αδύναμους αίρονται με το νομοσχέδιο αυτό, αφού «ξεψηφίζεται ό,τι ψηφίστηκε πριν τρεις μήνες», ανέφερε ότι συντελείται θεσμική υποδούλωση του ελληνικού κοινοβουλίου σε παράγοντες εκτός Ελλάδας. «Πέφτει το τελευταίο φύλλο συκής στο ασφαλιστικό νομοθέτημα και τα τελευταία πέπλα προστασίας των αδύναμων», σημείωσε. «Είναι απαράδεκτα και ανεφάρμοστα τα μέτρα αυτά. Θα αποτελέσουν καταστροφή. Θα αφανίσετε τους επαγγελματίες, που θα βγουν εκτός αγοράς. Αφανίζετε το σύνολό της αστικής τάξης της χώρας», είπε ο κ. Δένδιας.
«Εμείς ούτε αντιμνημονιακοί είμαστε, ούτε εναντίον της Ευρώπης, αλλά το γεγονός ότι η τρόικα τα συνομολογεί όλα αυτά, δημιουργεί τεράστιες ευθύνες. Διότι είναι προφανές ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Και οι ευρωπαίοι και εσείς το ξέρετε. Παρατείνεται απλώς μια αδιέξοδη κατάσταση. Με τέτοιες ασφαλιστικές εισφορές και τέτοιους φορολογικούς συντελεστές δεν υπάρχει καμία χώρα στον πλανήτη να έρθει οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε.
Καταλόγισε εξάλλου, «διγλωσία και προχειρότητα» στην κυβέρνηση αναφορικά με την ενεργειακή της πολιτική.
Καταλήγοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, απευθύνθηκε προς τα κυβερνητικά έδρανα, λέγοντας: «Είναι προφανές ότι η άσκηση δεν σας βγαίνει. Βρίσκεστε σε πλήρη αποδρομή. Και η υπόθεση Καλογρίτσα σας προσέθεσε το χειρότερο: σας γελοιοποίησε. Γιατί το χειρότερο για μια κυβέρνηση δεν είναι να την βρίζουν είναι να γελάνε μαζί της» και εκτιμώντας πως τώρα η κυβέρνηση ξεκίνησε να στήνει το υποτιθέμενο παραμύθι των εκλογών αν δεν σας βγει η υποτιθέμενη διαπραγμάτευση του χρέους.
«Είχατε την ευκαιρία σας και την χάσατε με τον χειρότερο τρόπο, δείξτε λίγη αξιοπρέπεια και λίγη σοβαρότητα τώρα στα στερνά σας», είπε.
Μιχαλολιάκος: Δε θα δώσουμε γη και ύδωρ στους τοκογλύφους
«Δεν θα δώσουμε γη και ύδωρ στους τοκογλύφους του Μνημονίου», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «υποκριτική την στάση βουλευτών που τώρα καταψηφίζουν, ενώ τον Αύγουστο του 2015 ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει τα σημερινά προαπαιτούμενα».
«Το Μνημόνιο είναι η καταστροφή της Ελλάδος και το πρώτο και το δεύτερο και το αριστερό. Η αριστερά ας μην παριστάνει την αθώα », επεσήμανε ο κ. Μιχαλολιάκος.
Ακόμα, σχολιάζοντας το νέο τηλεοπτικό καθεστώς που διαμορφώνεται, ο κ. Μιχαλολιάκος υποστήριξε «ότι είναι συνέχεια του προηγούμενου άθλιου καθεστώτος των διαπλεκόμενων ΜΜΕ».
Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να ομιλεί για τα θαλασσοδάνεια του Χρήστου Καλογρίτσα γιατί επί των ημερών του Αντώνη Σαμαρά πήρε 50 εκατ. ευρώ και επί ΣΥΡΙΖΑ 77 εκατ. Ευρώ.
Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση συνεχίζει την αντεργατική επίθεση
«Ήρθε η ώρα ο ελληνικός λαός να πει: Τέλος οι θυσίες για τα κέρδη των λίγων», τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημητρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι «η αρνητική ψήφος μας στο νέο αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο είναι δεδομένη. Δεδομένη θα είναι και η πάλη μας ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές».
Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ο λαός πρέπει να διεκδικήσει: «Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των τελευταίων χρόνων. Κάλυψη των απωλειών μας τώρα. Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις κοινωνικές παροχές, επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Φθηνό ρεύμα και νερό για τα λαϊκά στρώματα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους στην ενέργεια, στην ύδρευση, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Να δυναμώσει η πάλη εναντίον της απελευθέρωσης της αγοράς, να ανοίξει ο δρόμος για τη μόνη φιλολαϊκή λύση που έχει ανάγκη ο λαός».
Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την αντεργατική επίθεση από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενοι και προσθέτει νέα δυσβάσταχτα μέτρα, καταργεί δικαιώματα που κατακτήθηκαν με ποταμούς αίματος», και ότι «αποδείχτηκε ότι επιλέχθηκαν για αυτή τη βρώμικη δουλειά». Σημείωσε δε πως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ επιβεβαίωσαν «την αντιλαϊκή στρατηγική σύμπλευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΝΔ γύρω από τους στόχους του κεφαλαίου για ανάκαμψη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς του, αλλά και την κοινή τους προσπάθεια να στρατεύσουν το λαό πίσω από αυτούς τους ξένους στόχους, ισχυριζόμενοι ότι τάχα κάτι έχει να κερδίσει και αυτός από την επίτευξή τους» και πρόσθεσε πως «τόσο τα κυβερνητικά πεπραγμένα όσο κι αυτά που εξαγγέλλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, περιλαμβάνουν και το άγριο χαράτσωμα του λαού και το τσεκούρωμα των κονδυλίων που σχετίζονται με την κάλυψη εργατικών - λαϊκών αναγκών, ενώ ο λαός χάνει και με τον έναν και με τον άλλον τρόπο, ανεξάρτητα από την αναλογία που επιλέγεται κάθε φορά στο αντιλαϊκό μείγμα».
Γεννηματά: Πρόθυμοι, υπάκουοι και υποταγμένοι στους δανειστές
Σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για ξεπούλημα της χώρας.
«Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την ψήφο τους απόψε, ολοκληρώνουν την άνευ όρων παράδοση του εθνικού πλούτου σε ξένα συμφέροντα. Πρόθυμοι, υπάκουοι και υποταγμένοι στις πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών», τόνισε και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση, λέγοντας ότι οι μόνοι που δεν το αντιλαμβάνονται είναι ο κ. Τσίπρας και τα κυβερνητικά στελέχη.
Επίσης, υποστήριξε ότι τον περασμένο Μάιο έλεγαν ψέματα ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθούν δημόσιοι οργανισμοί και ότι νέοι επαγγελματίες δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον βάρη - αλλά γίνεται το αντίθετο.
Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση. Μια άλλη πολιτική. Δεν αποτελεί λύση η δεξιά στροφή, η επιστροφή στις συντηρητικές πολιτικές. Κανείς δεν θέλει να γυρίσει η χώρα πίσω. Χρειάζεται εθνική γραμμή. Απαράβατος όρος γι' αυτό είναι η εθνική συνεννόηση».
Επέκρινε εξάλλου τον κ. Τσίπρα ότι είναι ωσεί παρών στις αποφάσεις που λαμβάνει η Ευρώπη για το προσφυγικό.
Σε υψηλούς τόνους η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επέκρινε την κυβέρνηση για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, βάλλοντας ευθέως κατά του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παπά: «Νομίζετε ότι με την απόσυρση του κύριου Καλογρίτσα έκλεισε η υπόθεση και θα πάτε παρακάτω. Ότι σβήσατε τα «αποτυπώματα του διαρρήκτη» στην ιστορία των τηλεοπτικών αδειών. Όμως ο κόσμος δεν ξεχνά. Δεν θα κλείσει τα μάτια σε ένα προκλητικό επεισόδιο θράσους και προφανούς διαπλοκής. Το τρίγωνο της διαπλοκής μεταξύ κυβέρνησης Καλογρίτσα - Τράπεζα Αττικής έχει αποκαλυφθεί. Η ΣΥΡΙΖΑ BANK χρηματοδότησε τον εργολάβο για να κάνει το ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL. Με φυσικούς αυτουργούς και ενορχηστρωτές τον κ. Παππά και τον κ. Σπίρτζη, αλλά ο Πρωθυπουργός έχει την ηθική και πολιτική ευθύνη. Πολιτικά, ηθικά και νομικά, ο διαγωνισμός έχει καταρρεύσει. Τώρα είναι η ώρα του εισαγγελέα», ανέφερε.
Θεοδωράκης: Ας ρωτούσατε τον Λεβέντη πώς να κάνετε τζάμπα κανάλι...
«Είστε, κύριοι της κυβέρνησης, οι καλύτεροι μαθητές ενός αποτυχημένου παλαιοκομματικού συστήματος και τους ξεπερνάτε. Οι προηγούμενοι, τους τελευταίους μήνες, είχε φανεί ότι σε μερικά πράγματα έστω είχαν αρχίσει να βάζουν μυαλό, υπό την πίεση της κοινωνίας, υπό την πίεση της Ευρώπης. Και έρχεστε εσείς και τους ξεπερνάτε. Τα ίδια λάθη, αλλά αυτή τη φορά με επαναστατικό αμπαλάζ. Ο ίδιος δρόμος: δημαγωγία, λαϊκισμός και στην κοινωνία απογοήτευση και θλίψη. Ένα ίσως ενδιαφέρον διάστημα σιωπής για να αναλογιστεί η ελληνική κοινωνία πόσο τις έχουν στοιχίσει οι νέοι δημαγωγοί, οι νέοι λαϊκιστές».
Με αυτή την αναφορά έκλεισε ο Σταύρος Θεοδωράκης την ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού επέκρινε έντονα τη κυβέρνηση για τα όσα διαδραματίζονται στο ζήτημα των τηλεοπτικών σταθμών, υποστηρίζοντας ότι έχασε το ηθικό πλεονέκτημα.
«Μπήκατε σε μεγάλη ταλαιπωρία για να κάνετε ένα ΣΥΡΙΖΑ TV. Υπήρχε ένας απλούστερος δρόμος. Ο δρόμος του κ. Λεβέντη. Του φίλου του κ. Τσίπρα. Μπορούσε να σας εξηγήσει:
- πως καταπατά κανείς μια συχνότητα,
- πως κάνει ένα κανάλι χωρίς λεφτά, χωρίς εφορίες, χωρίς ασφάλιση, χωρίς ΙΚΑ, μικα και τα σχετικά,
Και αν το κανάλι δεν πηγαίνει καλά, θα σας εξηγήσει και,
- πως το πουλάς κιόλας και πως κερδίζεις», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικαλούμενος επικριτικές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά.
«Η κυβέρνηση επιμένει ότι το 50% από τα έσοδα του Ταμείου θα κατευθύνεται στην ανάπτυξη, μισή αλήθεια - δηλαδή διπλό ψέμα! Τα λεφτά από την νέα γενιά των 19 αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, θα πάνε 100% στη τρύπα του χρέους. Και μόνο τα υπόλοιπα έσοδα θα πηγαίνουν κατά 50% στο χρέος και κατά 50% στην ανάπτυξη», είπε για το υπερταμείο ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση ότι ιδιωτικοποιεί τον υδάτινο πλούτο της χώρας.
Λεβέντης: Έχει τελειώσει η Ελλάδα, δεν υπάρχει Ελλάδα
«Η χώρα έχει τρεις λύσεις: να ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας τον Γολγοθά του και να καταρρεύσει, ή να σχηματιστεί τώρα Οικουμενική κυβέρνηση, ή να πάμε σε εκλογές», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος προσέθεσε πως η τελική επιλογή ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα.
Μιλώντας στην Ολομέλεια, στην συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα διαρθρωτικά μέτρα, ο Βασίλης Λεβέντης απέκλεισε συνεργασία του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Εγώ με τον Τσίπρα δεν θα πάω. Αν φύγουν τώρα πέντε βουλευτές από την κυβέρνηση θα πάμε σε εκλογές».
Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιό του ότι «μέχρι και η σύζυγός μου λέει 'θα φύγει ο Καμμένος και θα πας εσύ;'».
Πάντως, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, η κυβέρνηση είχε δυο επιλογές: ή να τινάξει τα πάντα στον αέρα και να οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την Ε.Ε ή να υπογράψει τα πάντα, επιρρίπτοντας το βάρος της ευθύνης για την κατάσταση της χώρας στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.
«Κατηγορούν όλες οι πτέρυγες της Βουλής τον Τσίπρα ότι κόβει από παντού. Δεν το κάνει γιατί το θέλει, αλλά φτάσαμε σε αυτό το σημείο από ένα πολιτικό σύστημα 50 ετών διαφθοράς. Τώρα ή να τα υπογράφει όλα ή να τα τινάζει όλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου η αναφορά του Βασίλη Λεβέντη ότι «Έχει τελειώσει κατ' εμέ η Ελλάδα, δεν υπάρχει Ελλάδα. Αν νομίζετε ότι υπάρχει Ελλάδα επειδή πληρώνονται οι βουλευτές κάνετε λάθος».
Φέιγ βολάν στη Βουλή: "Ιδιωτικοποιήστε και την @@@@@ τη μάνα σας!"
”Τρικάκια” με ένα πολύ γνωστό απόσπασμα του νομπελίστα συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου πέταξαν μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (και νυν στελέχη της Λαϊκής Ενότητας) Θανάσης Πετράκος και Στάθης Λεουτσάκος, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στις αποκρατικοποιήσεις που προωθούνται με το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που συζητείται σήμερα στη Βουλή.
Το συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρει τα εξής: “Aς ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την “........” την μάνα που σας γέννησε.”