"Ήρθε η ώρα να τραβήξουμε μια ξεκάθαρη γραμμή με το παρελθόν", τονίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
«Ήρθε η ώρα να τραβήξουμε μια ξεκάθαρη γραμμή με το παρελθόν», είπε, μιλώντας για τον «λαϊκισμό», ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σε δημάρχους, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
Σημείωσε, ότι η Θεσσαλονίκη «έχει τραυματιστεί, έχει μολυνθεί στο παρελθόν από τον ιό του λαϊκισμού» και προσέθεσε: «Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να τραβήξουμε μια ξεκάθαρη γραμμή με το παρελθόν. Από μένα κι από μας, τη ΝΔ, δεν πρόκειται να ακούσετε ούτε ψέματα, ούτε παραμύθια, ούτε προγράμματα Θεσσαλονίκης. Θα ακούσετε την αλήθεια, το ναι θα είναι ναι και το όχι θα είναι όχι. Αλλά κυρίως θα ξέρετε ότι θα έχετε πάντα μια έντιμη, αξιοπρεπή και ειλικρινή μεταχείριση, η οποία θα ξεφεύγει από τα κομματικά στεγανά και θα αντιμετωπίζει την τοπική αυτοδιοίκηση ως πραγματικό πυλώνα δημοκρατίας».
«Η πρόθεσή μου είναι να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες, όχι αρμοδιότητες, δυνατότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση για να επιτελεί το καθήκον της», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το κύτταρο εξουσίας που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και στα προβλήματά του, και δήλωσε ανοιχτός σε σκέψεις και σε προτάσεις των δημάρχων.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ Λάζαρο Κυρίζογλου, τον διαβεβαίωσε ότι σκοπός του «και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ελπίζω, με τη βοήθεια του Θεού, ως αυριανός πρωθυπουργός, είναι να έχουμε ένα ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αυτοδιοίκηση και ειδικά με την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού». Προσέθεσε δε ότι και ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε το ίδιο, δίνοντας λύσεις όπου μπορούσε.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι διακρίνει «μια τεράστια έλλειψη κοινής λογικής» σε ό,τι αφορά «πρακτικές διευθετήσεις» που μπορούν να «απαλλάξουν την αυτοδιοίκηση από τα δεσμά της γραφειοκρατίας, χωρίς να δαπανούμε περισσότερα χρήματα». Αρκεί να υπάρχει η «διάθεση από το κεντρικό κράτος» να απελευθερωθεί η αυτοδιοίκηση, προσέθεσε, τονίζοντας ότι από τον ίδιο υπάρχει, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι από την κυβέρνηση δεν υπάρχει.
Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε τα όσα προανέφερε ο κ. Κυρίζογλου για μια σειρά από πόρους της αυτοδιοίκησης που καταργήθηκαν ή μεταφέρθηκαν στην κεντρική διοίκηση και τα όσα ανέφερε για την υποχρηματοδότηση της. «Όλες οι ρυθμίσεις που αναφέρθηκαν, που ανέφερε ο κ. πρόεδρος, έχουν σκοπό να στραγγαλίσουν την αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης και να τη θέσουν επί της ουσίας υπό τον απόλυτο έλεγχο του κράτους» είπε και συνέχισε: «Αυτή είναι μια ξεκάθαρη ατζέντα, είναι μια ατζέντα η οποία έχει ιδεολογική αφετηρία και εξελίσσεται βάσει ενός πολύ συγκεκριμένου σχεδίου».
Τέλος, υπογράμμισε ότι διορθωτικές παρεμβάσεις, έχοντας και την εμπειρία του Καλλικράτη, θα μπορούσαν να γίνουν, πάντοτε όμως σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε ότι έχει ίδια αντίληψη, από τη θητεία του στο υπουργείο, για τη διοικητική μεταρρύθμιση, που είναι μακρά διαδικασία και «δεν ολοκληρώνεται ούτε σε ένα μήνα, ούτε σε ένα χρόνο», αλλά «σε μεγάλο βαθμό έχει σχεδιαστεί» και ότι ο ίδιος θα την προωθήσει, ενώ σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τον αριθμό των θητειών των δημάρχων στην αυτοδιοίκηση προσέθεσε: «Δεν πιστεύω στις θητείες, για έναν πολύ απλό λόγο. Αν είστε καλοί δήμαρχοι θα επανεκλεγείτε, αν δεν είστε θα σας στείλουν οι δημότες στα σπίτια σας».
Αναφερόμενος στο θέμα των συμβασιούχων, που του έθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε η κυβέρνηση «αντιλαμβάνεται τη δημόσια διοίκηση με όρους πελατειακούς» και ότι όταν η ΝΔ ήταν στην κυβέρνηση έγινε προσπάθεια να κλείσουν οι «κερκόπορτες» της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου, σε αορίστου χρόνου, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει τώρα, «με τις ανανεώσεις, κατά παρέκκλιση όλων των διατάξεων, των συμβάσεων καθαριότητας και όχι μόνο». «Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου από τη φύση τους καλύπτουν ανάγκες ορισμένου χρόνου», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Εμείς, δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε μια νέα στρατιά όμηρων συμβασιούχων με προσδοκίες μονιμοποίησης».
Για το θέμα των ελέγχων πλαστών πτυχίων δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό όταν μιλάμε για αξιοκρατία, να μπορούμε να ξεχωρίζουμε αυτούς τους ελάχιστους οι οποίοι με παράνομο τρόπο μπήκαν στο δημόσιο, από την συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων που μπήκαν με νόμιμες διαδικασίες» και προσέθεσε: «Εγώ ήμουν ο πρώτος υπουργός που το έκανα. Και απέδειξα ότι όταν υπάρχει μεθοδικότητα, συστηματικότητα, μπορούμε να αποκαλύψουμε τέτοιες περιπτώσεις». «Κι είναι πάρα πολύ σημαντικό επίσης να υπάρχει μια αίσθηση και στη δημόσια διοίκηση ότι υπάρχει μια τάξη, ότι υπάρχουν κανόνες κι ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους χωρίς εξαιρέσεις» ανέφερε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι αυτή η ευθύνη που νοιώθει ο δημόσιος λειτουργός για το αξίωμα του «έχω την εντύπωση, ότι τους τελευταίους είκοσι μήνες, συνειδητά, έχει χαλαρώσει».
Μιλώντας για την προσφυγική κρίση, τόνισε ότι «δήμοι της Κ. Μακεδονίας έχουν περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες από ό,τι χώρες που έχουν δεχθεί να μπουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης» και σημείωσε ότι ο αριθμός τους δεν είναι πολύ μεγάλος για να απορροφηθούν από μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδας, αρκεί να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανικανότητα».
«Μια ανικανότητα, η οποία ενέχει, έχει και άλλες προεκτάσεις, που δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστη, την εκκωφαντική παραίτηση του αρμόδιου γενικού γραμματέα με βαρύτατες καταγγελίες για κακή διαχείριση πόρων», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Δεν έχουμε, ακόμη, καμία απάντηση του υπουργού, καμία απάντηση του πρωθυπουργού και καμία απάντηση της Δικαιοσύνης, που σε άλλες περιπτώσεις σπεύδει πάντα να παρέμβει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Εδώ πέρα δεν έχω δει καμία αντίδραση της Δικαιοσύνης σε πολύ σοβαρές καταγγελίες ενός ανθρώπου, που αν μη τι άλλο, είχε την αξιοπρέπεια να σηκωθεί και να παραιτηθεί».
«Όταν με το καλό έρθω ως πρωθυπουργός θα χρειαστώ άλλη πλακέτα, θα έχει εκπληρωθεί αυτή η ευχή» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης το επίγραμμα της αναμνηστικής πλακέτας που του χάρισε ο κ. Κυρίζογλου και η οποία έγραφε: "Για να θυμάται την επίσκεψή στη ΠΕΔ και να ξανάρθει πρωθυπουργός". Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ δώρισε επίσης στον πρόεδρο της ΝΔ ένα αντίγραφο προτομής του Μ. Αλεξάνδρου.
Στη συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο γραμματέας Λευτέρης Αυγενάκης, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Θόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης) ο πρώην υπουργός Γιάννης Ορφανός, ο πρώην γενικός γραμματέας Παναγιώτης Κοκκόρης, δήμαρχοι της Κ. Μακεδονίας, κ.ά.