«Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν εργοδότη εσάς και όχι τον ΣΕΒ» είχε γράψει η ΑΔΕΔΥ προς τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης
«Κόβω κάθε κρατική χρηματοδότηση προς τα συνδικάτα» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε επιστολή του προς την ΑΔΕΔΥ. Μεταξύ της συνδικαλιστικής ένωσης και του υπουργού έχει ξεσπάσει σοβαρή διαμάχη. Η ΑΔΕΔΥ είχε αποστείλει επιστολή προς τον κ. Βερναρδάκη στην οποία έλεγε – μεταξύ άλλων- ότι «οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν εργοδότη εσάς και όχι τον ΣΕΒ».
Σε απάντηση αυτής της επιστολής, ο κ. Βερναρδάκης προανήγγειλε το μαχαίρι στη χρηματοδότηση.
«Και για να συμφωνήσουμε σε κάτι: εγώ πιστεύω χρόνια τώρα στην αυτονομία των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία. Αφού θεωρείτε λοιπόν το κράτος (και εμένα!!) εργοδότη σας, ο οποίος μάλιστα ακολουθεί «νεοφιλελεύθερη» πολιτική και «συγκυβερνά με τον ΣΕΒ», θα συμφωνήσετε ασφαλώς ότι κάθε είδους οικονομική σχέση μεταξύ του κράτους και των συνδικάτων θα πρέπει να διαρραγεί. Με διευκολύνετε με την επιστολή σας και τη σχετική τοποθέτησή σας να εφαρμόσω μια πάγια θεωρητική μου θέση περί κατάργησης κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης σε φορείς της κοινωνικής αντιπροσώπευσης, όπως τα συνδικάτα, για οποιαδήποτε δραστηριότητά τους».
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ,
Έλαβα την επιστολή σας και θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
Χάρηκα για τα γρήγορα αντανακλαστικά σας. Απαντήσατε εντός διημέρου σε μια αποστροφή μου που αφορούσε την ΑΔΕΔΥ και τον συνδικαλισμό κατά την ομιλία μου στην ΔΕΘ. Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου το απόγευμα μίλησα, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου είχατε ήδη συνεδριάσει και συντάξει την επιστολή σας.
Δυστυχώς, δεν είχατε τα ίδια αντανακλαστικά όταν ο ΣΕΒ με το Μηνιαίο Δελτίο του εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση στο δημόσιο τομέα, με ασύστολα δυσφημιστικά ψεύδη για το μισθολογικό του κόστος και την απασχόληση. Εχουν περάσει πέντε μήνες από τότε, και ακόμα η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ να μιλήσει για αυτό. Το παραδέχεστε άλλωστε και στην επιστολή σας. Συγχαρητήρια!!!
Επειδή είναι προφανές ότι εξαιτίας αυτής της «αμέλειας» έχετε ανεπανόρθωτα εκτεθεί ως εργατικό συνδικάτο, καταφεύγετε στο πρωτοφανές επιχείρημα ότι έχετε εργοδότη το Κράτος και όχι τον ΣΕΒ. Συγχαρητήρια για το εύρημα, μόνο που προδίδει επικίνδυνη για τα συμφέροντα των εργαζομένων δοκησισοφία. Όταν δηλαδή ένας «άλλος» εργοδότης και μάλιστα ισχυρός επιτίθεται στην εργασία σας εσείς δηλώνετε αμέτοχοι; Δεν αισθάνεσθε τη στοιχειώδη ανάγκη να καταρρίψετε τα ανεπίτρεπτα ιδεοληπτικά του επιχειρήματα; Και είναι μήπως ο ΣΕΒ ένας απλός «εργοδότης»; Δεν είναι το κέντρο παραγωγής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, με συνολικό σχέδιο για τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, όπως έχει πλειστάκις αποδειχθεί; Ωραία αντίληψη για την ενότητα των εργαζομένων έχετε!!
Όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι ο γραφειοκράτης κοιτούσε το δάχτυλο. Όταν το Υπουργείο αμύνεται στις επιθέσεις του ΣΕΒ ο γραφειοκράτης επιτίθεται στο Υπουργείο!
Η πρωτοφανής σας θέση ότι η σημερινή κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση ακολουθεί νεοφιλελεύθερη πολιτική προδίδει βαθύτατη άγνοια δεδομένων, θεωρητική ένδεια, ιστορικό αναλφαβητισμό και τεράστιο πολιτικό κυνισμό. Κατά μία έννοια καλά κάνετε και το γράφετε, δείχνετε το βασικό λόγο για τον οποίον βιώνετε ως συνδικάτο βαθιά κρίση στην εκπροσώπηση των εργαζομένων.
Στην επιστολή σας δεν είδα ουδεμία αναφορά – θετική ή αρνητική – στη «νεοφιλελεύθερη» θέση για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο από την 1/1/2018. Κανονικά θα έπρεπε να ήταν η πρώτη και κύρια αναφορά σας. Πρωτοφανές για συνδικάτο. Μιλά για πράγματα που δεν γνωρίζει και σιωπά για πράγματα που θα έπρεπε να είναι στρατηγικής σημασίας για τον εργατικό συνδικαλισμό!!!
Και για να συμφωνήσουμε σε κάτι: εγώ πιστεύω χρόνια τώρα στην αυτονομία των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία. Αφού θεωρείτε λοιπόν το κράτος (και εμένα!!) εργοδότη σας, ο οποίος μάλιστα ακολουθεί «νεοφιλελεύθερη» πολιτική και «συγκυβερνά με τον ΣΕΒ», θα συμφωνήσετε ασφαλώς ότι κάθε είδους οικονομική σχέση μεταξύ του κράτους και των συνδικάτων θα πρέπει να διαρραγεί. Με διευκολύνετε με την επιστολή σας και τη σχετική τοποθέτησή σας να εφαρμόσω μια πάγια θεωρητική μου θέση περί κατάργησης κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης σε φορείς της κοινωνικής αντιπροσώπευσης, όπως τα συνδικάτα, για οποιαδήποτε δραστηριότητά τους.
Τέλος, με την άδειά σας βεβαίως, θα επιθυμούσα η αλληλογραφία μας αυτή να δημοσιοποιηθεί. Τίποτα κρυφό από τους εργαζόμενους και το λαό. Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε….
Με εκτίμηση,
Χρ.Β.