Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «πλέον κάνει την βρώμικη δουλειά», σχολιάζει ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ
«Παραμύθι εξαπάτησης, όπως και σε όλα τα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας» χαρακτήρισε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, τονίζοντας ότι «ούτε τάξη πρόκειται να μπει, ούτε χτύπημα της διαπλοκής, ούτε όλα αυτά τα παραμύθια που αναμασά συνέχεια ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του».
Εξηγώντας την άποψή του, είπε ότι «κατ’ αρχήν, η κυβέρνηση έχει υπογράψει ότι όποιο έσοδο μπαίνει στο ταμείο, περνά πρώτα απ’ τον έλεγχο του κουαρτέτου, πάει για το χρέος. Δηλαδή, δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε ένα ευρώ απ’ αυτά τα περίφημα 246 εκατ. να δοθεί, ούτε για να μην περικοπούν οι συντάξεις, για να μην καταργηθεί το ΕΚΑΣ, ούτε για να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ κλπ».
«Άλλωστε η κυβέρνηση τα παίρνει απ’ το λαό για να τα δώσει ξανά σε επιδοτήσεις σε ομίλους. Αυτούς θα επιδοτήσει τώρα και θα τους δώσει και φοροαπαλλαγές, αυτά κάνει και αυτά ήδη έχει εξαγγείλει. Μόνο απ’ αυτά θα εξανεμιστεί το όποιο κέρδος, υποτίθεται θα έχει», πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε ως «πολύ επικίνδυνη λογική» το «να βάζεις τον κόσμο να ψάχνει κάποια έσοδα, μικρά ή μεγαλύτερα, για να ανέχεται την ακραία φτώχεια και κάποια ψίχουλα, τη στιγμή που πρέπει να αντισταθεί και να απαιτήσει ό,τι του ανήκει, ανάκτηση δηλαδή απωλειών, μια αξιοπρεπή ζωή για τον καθένα, για τις λαϊκές οικογένειες».
Ανέφερε ότι «ο ίδιος ο νόμος της κυβέρνησης -απ’ την αρχή εμείς το είχαμε καταγγείλει στη Βουλή- ανοίγει το δρόμο και για απολύσεις και για επιδείνωση εργασιακών συνθηκών για όσους δε θα χάσουν τη δουλειά τους. Ήδη, μέχρι σήμερα έχουν χαθεί αρκετές θέσεις, ειδικά σ’ αυτόν τον κλάδο των ΜΜΕ, αλλά και σε άλλους κλάδους».
«Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αξιοποιηθεί ο διαγωνισμός και για να διαγραφούν οφειλές σε εργαζόμενους και δεδουλευμένα και μια σειρά άλλα τέτοια ζητήματα. Συνολικά πρόκειται για ένα τοπίο πολύ θολό, που θα οδηγήσει και οδηγεί ήδη σε νέα προβλήματα, αντί να ανοίγει το δρόμο για μια πιο αντικειμενική ενημέρωση, για μεγαλύτερη διαφάνεια υποτίθεται, για να μπει μια υποτιθέμενη τάξη σ’ αυτή την ιστορία» επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας.
Ερωτηθείς για τις προβλέψεις του σχετικά με την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, είπε ότι «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, έτσι κι αλλιώς».
«Μπορεί γενικότερα ο λαός ή η πλειοψηφία του, ακόμη να μη συμφωνεί, αλλά μόνο όταν τα Μέσα Ενημέρωσης αποτελέσουν πραγματική κοινωνική ιδιοκτησία, στο πλαίσιο φυσικά γενικότερων αλλαγών στην οικονομία και στο κράτος, τότε μόνο μπορεί να προάγουν και την αντικειμενική ενημέρωση, την ψυχαγωγία, να είναι ανοιχτοί σε φορείς του κινήματος, σε συλλογικότητες, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και στους φορείς τους. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση εντάσσουμε την πρότασή μας. Η δικαιοσύνη θα πρέπει να παίξει το ρόλο της, είναι απαράδεκτο να γίνονται παρεμβάσεις, αν και εδώ που τα λέμε, πίσω από τις κάμερες και πίσω από πρωθυπουργικά γραφεία, πάντα γίνονται και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη», πρόσθεσε.
Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε ως «πρόκληση», «όταν ο πρωθυπουργός ή οποιοσδήποτε άλλος από τους υπουργούς προαναγγέλλει και την απόφαση, για παράδειγμα στην περίπτωση αυτή, του ΣτΕ ή οποιουδήποτε άλλου δικαστηρίου».
Κληθείς να σχολιάσει το ύφος με το οποίο ο πρωθυπουργός απάντησε σε μια συγκεκριμένη εργαζόμενη δημοσιογράφο στη ΔΕΘ, είπε πως «όταν η πολιτική σου, οι προτάσεις, οι νόμοι που επιβάλλεις στο λαό, είναι αντιλαϊκοί, είναι αντεργατικοί και στρέφονται ενάντια στους εργαζόμενους, είναι φυσικό κι επόμενο από ένα σημείο και ύστερα, ακόμα και το ύφος της εξουσίας να ακολουθεί αυτή την αντιλαϊκότητα και τη λογική «θα σε πατήσω κάτω όποιος κι αν είσαι, διότι εγώ είμαι η εξουσία».
Ερωτηθείς για την παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, είπε ότι «ο κ. Τσίπρας, ιδιαίτερα στη φετινή ΔΕΘ, ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής εξαπάτησης, για να υπηρετήσει βέβαια τα συμφέροντα των λίγων, στα οποία το τελευταίο δίχρονο έχει καθαρά ταχθεί».
«Αυτό που πρότεινε ήταν, κατά τη γνώμη μας, παλιές, ξεπερασμένες οικονομικές συνταγές, που τις έχει ζήσει η χώρα, τις έχει ζήσει ο λαός μας και με προηγούμενους και με τους τωρινούς. Το νέο παραγωγικό μοντέλο του κ. Τσίπρα για παράδειγμα, οδηγεί σε απαλλαγές και στο εγχώριο και στο ξένο κεφάλαιο, φέρνει νέα αντιλαϊκά μέτρα για τους πολλούς, για το λαό δίνει ή υπόσχεται ότι θα δώσει και κάποια ψίχουλα για την ακραία φτώχεια» πρόσθεσε.
Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «πλέον κάνει την βρώμικη δουλειά», θέλοντας να κάνει τον λαό να δεχθεί αδιαμαρτύρητα παλιά, νέα και επερχόμενα αντιλαϊκά μέτρα.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ύπαρξης μικρής ανάκαμψης στις συνθήκες του καπιταλιστικού συστήματος «κάποια στιγμή», τονίζοντας, ταυτόχρονα ότι εκείνο που κρύβει ο πρωθυπουργός είναι πως «η ανάκαμψη αυτή θα είναι για πολύ λίγους, θα είναι για το μεγάλο κεφάλαιο, δε θα είναι για τον ελληνικό λαό και βέβαια θα την ακολουθήσει και νέα πιο βαθιά κρίση».
Πρόσθεσε ότι από αυτή την άποψη θα πρέπει να ετοιμάζεται ο εργαζόμενος, ο ελληνικός λαός, για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, γιατί μόνο στα χέρια του είναι.
Ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για «μεγάλη πολιτική αμηχανία» την οποία δείχνει η ΝΔ, «γιατί βλέπει βιομήχανους, άλλους, το ΣΕΒ, τους θεσμούς, την ΕΕ να επικροτούν σήμερα την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τους κάνει τη δουλειά». «Βέβαια, και αυτή έχει εξίσου αντιλαϊκή πρόταση με το ΣΥΡΙΖΑ» ,πρόσθεσε.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι δεν φαίνεται ως ενδεχόμενο η άμεση προσφυγή στις κάλπες «με την έννοια ότι δε φαίνεται να τις θέλουν ούτε η ΕΕ, ούτε οι θεσμοί με τους οποίους συνεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση, γιατί ακριβώς προχωράνε πολύ καλά όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, όλες οι αναδιαρθρώσεις, οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις».
«Εάν προκύψουν εκλογές για παράδειγμα, θα προκύψουν από άλλα ζητήματα, εννοώ τους μεγάλους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις που έχουν και ευρωπαϊκά κράτη, τα ίδια τα τμήματα του κεφαλαίου στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς. Οι ανταγωνισμοί αυτοί μπορούν να συμπαρασύρουν και την Ελλάδα, την ελληνική πολιτική σκηνή» πρόσθεσε.
Τόνισε, επίσης, ότι το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες σχετίζεται και με το τι είδους πίεση θα ασκήσει ο ελληνικός λαός και το εργατικό-λαϊκό κίνημα, προσθέτοντας ότι «η βουβή μέχρι στιγμής -με εξαίρεση κάποιους κλάδους- δυσαρέσκεια», πρέπει «να εκφραστεί με οργανωμένους μαζικούς αγώνες που θα έχουν και περιεχόμενο βέβαια τη συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής και όχι τις διαμέσου των εκλογών ανά τριετία, τετραετία, αντικατάσταση του ενός διαχειριστή με έναν άλλον ίδιο διαχειριστή μιας αντιλαϊκής πολιτικής».