Προκρίνουν την ανάγκη ευελιξίας κατά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με έμφαση στο σκέλος της ανάπτυξης
Το ζήτημα της ανάπτυξης και της προώθησης των δημοκρατικών διαδικασιών μπαίνει με ένταση στην ευρωπαϊκή ατζέντα, μετά και τη Σύνοδο των σοσιαλιστών υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και κορυφαίων στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.
Σε κοινή τους διακήρυξη, που κατέληξαν οι υπουργοί και υφυπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, προκρίνουν την ανάγκη ευελιξίας κατά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με έμφαση στο σκέλος της ανάπτυξης. Παράλληλα, ζητούν την προώθηση των δημοκρατικών διαδικασιών στην Ευρώπη και στην ενίσχυση της λογοδοσίας και του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στην Σύνοδο που «φιλοξενήθηκε» στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα, καλεσμένοι του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκου Ξυδάκη, ήταν ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας Λουίς Γκρες, ο Ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρά τω πρωθυπουργώ Σάντρο Γκότσι, η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Μαργκαρίντα Μάρκες, ενώ εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης συμμετείχε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Στη Σύνοδο συμμετείχαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και ο αντιπρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ευρωβουλευτής Ενρίκε Γκερέρο Σαλόμ.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ντεζίρ επισήμανε: «Ακούσαμε παρατηρήσεις και σχόλια σύμφωνα με τα οποία η χθεσινή και η σημερινή συνάντηση δεν θα κατέληγαν σε κάτι έξυπνο. Αποδεικνύεται ότι αυτό που δεν είναι τόσο έξυπνο είναι το δόγμα της λιτότητας, αφού δεν έδωσε θετικά αποτελέσματα ούτε στην κοινωνία, ούτε στην οικονομία, αλλά ούτε και στην ενότητα της ΕΕ». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «πρέπει να χτυπήσουμε τις δυνάμεις του εθνικισμού, πρέπει η Ευρώπη να γίνει πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της ασφάλειας, της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης. Έχουμε συναίσθηση των ευθυνών μας».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης είπε πως «οποιοσδήποτε δημοκρατικός και εχέφρων Ευρωπαίος πολίτης δεν έχει ξεχάσει τις σκοτεινές περιόδους του 20ου αιώνα, ανησυχεί για την άνοδο της Ακροδεξιάς, που υπάρχει κίνδυνος σε κάποιες χώρες να βρεθεί επικεφαλής και σε άλλες να συγκυβερνά. Είναι καθήκον να δοθεί μαχητική απάντηση, απάντηση σε βάθος. Κάτι στο οποίο συμφωνήσαμε όλοι εδώ».
«Κάποιος στο Βερολίνο νομίζει πως όταν οι σοσιαλιστές συναντιούνται καταλήγουν σε ανοησίες. Εγώ θα έλεγα πως νιώθω ικανοποιημένος από την κατάληξη αυτής μας της συνάντησης», σχολίασε ο Ιταλός υφυπουργός Σάντρο Γκότσι, αναφερόμενος στο ειρωνικό σχόλιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, ενώ είπε πως η ευελιξία δεν είναι εξαίρεση στους κανόνες αλλά μέρος μιας συμφωνίας που ονομάζεται Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Σε σχέση με την προσφυγική κρίση, ο κ. Γκότσι επισήμανε την ανάγκη να κατανεμηθούν τα βάρη στην Ευρώπη και να εφαρμοστούν οι κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις. Κάλεσε δε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανοίξει διαδικασίες επί παραβάσει κατά των κρατών-μελών που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες. «Πρέπει να υπάρξει περισσότερη πολιτική στην Ευρώπη», σημείωσε σε σχέση με τα ζητήματα δημοκρατίας και λογοδοσίας. «Δεν γίνεται οι αποφάσεις στην Ευρώπη να λαμβάνονται σε συναντήσεις γραφειοκρατών που υπογράφονται μέσα σε ολιγόωρες συσκέψεις αρχηγών κρατών. Συναντήσεις σαν αυτή, σήμερα, προάγουν τη δημοκρατία στην Ευρώπη», κατέληξε.
Την ικανοποίηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού, καθώς η χώρα του θα φιλοξενήσει το επόμενο ραντεβού των ηγετών των κρατών της Μεσογείου στην Ευρώπη, μετέφερε η Μαργκαρίντα Μάρκες. «Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης χρειάζεται να προάγει την ανάπτυξη και να δημιουργεί θέσεις εργασίας, όχι να παγώνει την οικονομία. Χρειάζεται ευελιξία για να υπάρξει σύγκλιση και να μη δημιουργούνται εμπόδια στις οικονομίες», ανέφερε και τόνισε πως μέσα στην Ευρώπη καταγράφεται ολοένα και μεγαλύτερη συναίνεση για την προώθηση της ανάπτυξης. Τέλος, η κ. Μάρκες υπογράμμισε πως το προσφυγικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Μάλτας Λουίς Γκρες τόνισε πως η χώρα του με την ανάληψη της προεδρίας από 1ης Ιανουαρίου 2017, θα εργαστεί ακατάπαυστα για την υλοποίηση των στόχων μιας Ενωμένης Ευρώπης, με κατεύθυνση την ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη.
«Έχοντας συνείδηση της πολιτικής μας ευθύνης προτείνουμε μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η Ευρώπη: ευελιξία ως προς το Σύμφωνο Σταθερότητας και δημοκρατία. Οι κανόνες υπάρχουν για να διασφαλίζουν την ανάπτυξη και την απασχόληση, όχι για να τις υποσκελίζουν. Στόχος να ενδυναμώνουμε τη δημοκρατία, με διαφάνεια, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να κατανοήσουν τι συμβαίνει σε σχέση με τα θέματα που τους απασχολούν», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Την ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ευρώπη προέταξε, από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης μέσω της ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Είναι σε τέτοια κρίση η Ευρώπη που δεν έχει περιθώριο για εξυπνάδες ή μονοπώλιο εξυπνάδας. Αυτό που τελικώς δεν είναι έξυπνο, είναι ένα εγχείρημα ενοποίησης 60 χρόνων να απειλείται με διάλυση εξαιτίας μιας μονόπλευρης πολιτικής λιτότητας που ενισχύει την άνοδο της ακροδεξιάς» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Συμπλήρωσε πως η Ελλάδα με τις πρωτοβουλίες των δυο τελευταίων ημερών απέδειξε πως δεν είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, αλλά παράγοντας αναζήτησης ενοποιητικών λύσεων.