Υπεγράφη η διακήρυξη της Αθήνας - Στην Πορτογαλία η επόμενη συνάντηση των ηγετών των μεσογειακών χωρών της ΕΕ
Στην ανάγκη για ένα νέο όραμα για την Ευρώπη, που θα μπορέσει να εμπνεύσει ξανά τους λαούς της Γηραιάς Ηπείρου και να βελτιώσει τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών, αναφέρθηκε μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών των μεσογειακών χωρών της ΕΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, και για να ξαναεμπνεύσει τους λαούς της δεν αρκούν οι ευχές, αλλά χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα που θα ενισχύσουν τον παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία για συνεννόηση μεταξύ των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται στις χώρες αυτές, ως χώρες “πρώτης γραμμής” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και υπογράμμισε πως χρειάζονται δυναμικές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.
Σημείωσε ακόμα πως οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη σημερινή σύνοδο συμφώνησαν σε ένα κοινό κείμενο, τη Διακήρυξη της Αθήνας.
Κλείνοντας, αποκάλυψε πως η επόμενη συνάντηση των ηγετών των μεσογειακών χωρών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία.
Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος στάθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χώρες της νότιας Ευρώπης "στο όνομα της Ευρώπης", και ιδιαίτερα όσον αφορά στο προσφυγικό και υπογράμμισε την ανάγκη να χαραχθεί ένα σχέδιο ενότητας και συνοχής και να σταλεί ένα μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης αναφορικά με τις δυσκολίες λαών που βρίσκονται κοντά μας.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος σημείωσε πως είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Ευρώπη χρειάζεται έναν νέο προσανατολισμό και επεσήμανε πως οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα σε έναν διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ουσιαστικές και πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι η σημερινή σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποιήσεων εντός της ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο προσφυγικό τόνισε πως η Ευρώπη οφείλει να προσαρμόσει τις πολιτικές της σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις που υπάρχουν.
Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ανέφερε πως η Μεσόγειος δεν είναι το παρελθόν της Ευρώπης και χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη Διακήρυξη των Αθηνών, με γνώμονα μία Ευρώπη διαφορετική από αυτήν που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, μία Ευρώπη που θα βασίζεται στις βαθύτερες αξίες που τη διέπουν, και όχι μόνο στον τεχνοκρατισμό και στη λιτότητα.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να υποστηριχθεί από την Ευρώπη η αφρικανική ήπειρος, ώστε να εξισορροπηθούν οι δημογραφικές ανισότητες μεταξύ των χωρών των δύο ηπείρων, αλλά και στην τρομοκρατία, σχολιάζοντας ότι πρέπει να καταπολεμηθούν τα αίτια της ριζοσπαστικοποίησης στην Ευρώπη. Υποστήριξε ακόμα πως οι Ευρωπαίοι πολίτες, και ιδιαίτερα οι νέοι, είναι αναγκαίο να βλέπουν το μέλλον με ελπίδα και να απαντηθούν οι ανησυχίες τους με πολιτικές που θα οδηγούν στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ έκανε λόγο για μία "θαυμάσια" πρωτοβουλία και υπογράμμισε την ανάγκη για μία κοινωνική Ευρώπη, εκφράζοντας τη στήριξή του στην πρόταση για διπλασιασμό των πόρων που θα αφιερωθούν στο "πακέτο Γιούνκερ" και τονίζοντας πως το προσφυγικό πρόβλημα είναι τεράστιο επειδή το σημερινό σύστημα αντιμετώπισης της μετανάστευσης στην Ευρώπη δεν είναι αποτελεσματικό.
Τέλος, ο απεσταλμένος της ισπανικής κυβέρνησης Φερνάντο Εγκιντάθου δήλωσε πως ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ήθελε να παραστεί στη σύνοδο αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, και σημείωσε πως πρέπει να δοθεί μία ευρωπαϊκή απάντηση στα τρία θέματα που αποτέλεσαν την ατζέντα της συνόδου, δηλαδή την ανάπτυξη, το προσφυγικό και την ασφάλεια.
Επίσκεψη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Λίγα λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα έφτασαν στο κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου. Απών ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αν και φάνηκε ενθουσιασμένος με το χώρο, αποχώρησε αμέσως μετά την οικογενειακή φωτογραφία. Σύμφωνα με ενημέρωση από την ιταλική πλευρά και τους υπεύθυνους του ιδρύματος, ο κ. Ρέντσι θα έφευγε με απευθείας πτήση καθώς αργότερα σήμερα θα έπρεπε να παραστεί σε εκδήλωση στο Μπάρι.
Οι ηγέτες ξεναγήθηκαν στο χώρο και συζήτησαν θέματα πολιτισμού σε ένα εξαιρετικά χαλαρό κλίμα. Λίγο πριν τις 7 αποχώρησαν από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Μαλτέζος ομόλογός του.
Η Διακήρυξη των Αθηνών
Ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι τη σαφή δέσμευση των ηγετών στην ευρωπαϊκή ενότητα, όπως διατυπώνεται στην Διακήρυξη των Αθηνών.
Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά επίσης ως ιδιαίτερα θετική την αναφορά στην Διακήρυξη για "ένα όραμα για την Ευρώπη" το οποίο, μεταξύ άλλων, πρέπει να εδράζεται και να ισχυροποιεί την δημοκρατική λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών.
Εξίσου σημαντικό σημείο της Διακήρυξης είναι η αναφορά ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να οικοδομηθεί με την προοπτική της Μεσογείου -νοουμένης συνολικά- ως μιας περιοχής ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.
Στην Διακήρυξη των Αθηνών τονίζεται επίσης ότι οι ηγέτες υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης λύσης, χωρίς εγγυήσεις, βασισμένης στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στην ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ.
Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, θετικό σημείο της Διακήρυξης αποτελεί η αναφορά στην επανεκκίνηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Άμυνας της ΕΕ, καθώς και η αναφορά στην αναγκαιότητα των δεσμών με τις χώρες της Αφρικής, που θεωρούνται απαραίτητοι για την κοινή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.
Στην Διακήρυξη τονίζεται ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την δέσμευσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, με προστασία του κοινωνικού της μοντέλου, ενώ ταυτόχρονα οι ηγέτες των Μεσογειακών χωρών εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και να προωθήσουν την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν τον διπλασιασμό των κονδυλίων του "Πακέτου Γιούνκερ", καθώς επίσης και την προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων σε κράτη - μέλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Στην Διακήρυξη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα -με πρώτο εκείνο της ανεργίας- που αφορούν την νεολαία στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα μετανάστευσης, στην Διακήρυξη γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο μείζον θέμα που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και υπογραμμίζεται ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ τονίζεται ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά.
Στην Διακήρυξη των Αθηνών υπάρχει, τέλος, πρόταση για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η ΕΕ.
Το κείμενο ολοκληρώνεται με την απόφαση ότι η δεύτερη Σύνοδος των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία.