"Το λάθος που έκανε ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να το επαναλάβω", ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ
Για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός των πρώτων δύο ετών της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν θα επαναλάβει το ίδιο λάθος που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και δεν θα εξαγγείλει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. “Εγώ όμως θα δεσμευτώ ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί και πρέπει να μειωθεί 30% εντός των πρώτων δύο ετών”, τόνισε και συμπλήρωσε πως μπορεί να βρει περικοπές δαπανών που θα εξισορροπήσουν τη μείωση του φόρου.
Όσον αφορά στο ποιες μπορεί να είναι αυτές οι περικοπές, διευκρίνισε πως όταν μιλά για εξοικονόμηση πόρων εστιάζει στην αποτελεσματικότητα του Δημοσίου, παρά σε τυφλές μειώσεις δαπανών. Εξοικονόμηση “σημαίνει καλύτερη τήρηση των προϋπολογισμών, σημαίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σημαίνει εξορθολογισμός, παραδείγματος χάριν, στις δαπάνες, στην υγεία, στην παιδεία”, εξήγησε.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρατήρησε ότι το κόμμα του έχει καταφέρει να κατοχυρώσει ένα πολύ σημαντικό πρόβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, και αναφέρθηκε ειδικά στη νέα κατεύθυνση στην οποία έχει οδηγήσει τη ΝΔ από τη μέρα που ανέλαβε την ηγεσία της, τονίζοντας πως η παράταξη εκπέμπει σήμερα έναν διαφορετικό πολιτικό λόγο, ενώ διεμήνυσε πως όταν έρθει η ώρα των εκλογών, θα υπάρξει ανανέωση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
Έκανε εξάλλου άνοιγμα στον χώρο του πολιτικού κέντρου, που προσδιόρισε ως χώρο στον οποίο κερδίζονται οι εκλογές, διαμηνύοντας πως στη Νέα Δημοκρατία έχουν θέση και άνθρωποι οι οποίοι προσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί και είναι απογοητευμένοι από τη σημερινή κυβέρνηση.
Ερωτηθείς σχετικά ξεκαθάρισε πως οι σχέσεις του με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά είναι πολύ καλές και σέβεται απόλυτα τις απόψεις τους.
Αναφορικά με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και τα greek statistics σχολίασε πως η υπόθεση ως προς το νομικό της σκέλος βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης, ενώ πολιτικά, όπως σημείωσε, έχει ήδη κριθεί. “Δεν διυλίζουμε τον κώνωπα”, τόνισε.
Επιτέθηκε εξάλλου στον Γιώργο Παπανδρέου, για τον οποίο ανέφερε πως είναι ο κύριος υπεύθυνος για την περιπέτεια της Ελλάδας, σχολιάζοντας ότι “μας είπε ότι λεφτά υπάρχουν και επτά μήνες μετά βρεθήκαμε σε ένα μνημόνιο”.
Στρέφοντας τα πυρά του προς την κυβέρνηση, εκτίμησε πως η Ελλάδα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα και δεν αντέχει άλλο τον Αλέξη Τσίπρα για πρωθυπουργό, και δήλωσε απολύτως δικαιωμένος όσον αφορά στο αίτημά του για διεξαγωγή εκλογών. Προέβλεψε μάλιστα ότι με την πορεία που ακολουθεί η χώρα, τα πράγματα θα είναι χειρότερα σε έξι μήνες και ακόμα χειρότερα σε 12 μήνες.
Για το θέμα των ημερών, την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός. Αντέκρουσε εξάλλου τα περί διαπλοκής της κυβέρνησης επισημαίνοντας: "Μιλάει η κυβέρνηση για καναλάρχες εργολάβους. Μα, 465.000.000 έδωσε η ίδια η κυβέρνηση πανωπροίκι στους εργολάβους για να συνεχίσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Ποιόν κοροϊδεύουν;".
Ανέφερε ακόμη ότι έχει στείλει επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου ζητά να προσκληθούν και οι 4 υπερθεματιστές και ο κ. Παππάς ως αρμόδιος υπουργός και να τεκμηριώσουν οι υπερθεματιστές την προέλευση των χρημάτων. "Είναι πολλά τα λεφτά πράγματι και θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα έχουν από νόμιμους πόρους, όπως ορίζει ο νόμος… Μιλάμε για μια σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και μια απαράδεκτη ροπή στον αυταρχισμό, στα κανάλια, στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στο κομματικό κράτος που χτίζεται", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το χρέος σημείωσε: "Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στο ζήτημα του χρέους υπάρχουν μεγάλες ευθύνες των Ευρωπαίων. Από το Νοέμβρη του 2012 υπάρχει ρητή δέσμευση για απομείωση του χρέους. Ξέρουμε λίγο - πολύ τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει στο χρέος. Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει πρέπει να γίνει. Δυστυχώς, επειδή η κατάσταση χειροτέρεψε με την τραγική διαπραγμάτευση Τσίπρα - Βαρουφάκη, οι παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν πρέπει να είναι πιο τολμηρές και αυτό δημιουργεί μια άλλη δυσκολία. Αλλά εδώ μιλάμε μια εξίσωση με τρεις βασικούς παραμέτρους. Το χρέος, το πλεόνασμα και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτά τα τρία πρέπει να κολλάνε. Τώρα μπαίνουμε σε τεχνικά ζητήματα, αλλά τα νούμερα πρέπει να βγάζουν νόημα. Αλλά ναι, η απάντηση είναι βεβαίως και μας χρωστάνε κάτι στο χρέος. Αλλά κανείς δεν μας χρωστάει μόνο, αν δεν δείξουμε και εμείς σοβαρότητα και αξιοπιστία".
Για τη επικείμενη διαπραγμάτευση είπε: "Κρούω και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν αντέχει η χώρα άλλη μια παράταση της διαπραγμάτευσης. Διότι κάποια στιγμή στις αρχές του 2017 τελειώνουν και πάλι τα λεφτά. Και κάθε φορά που βρισκόμαστε με την πλάτη στο τοίχο παίζεται το ίδιο παιχνίδι. Πιο αυστηρά μέτρα, η οικονομία βουλιάζει πιο βαθιά σε ύφεση. Δεν θέλουμε να το ξαναδούμε αυτό το έργο. Έχει ευθύνη ο κ. Τσίπρας να πάρει τα 2,8 δισ. και να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα και να κλείσει και τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Αν δεν μπορεί να το κάνει να σηκωθεί να φύγει, να παραιτηθεί. Διότι αυτό το οποίο δεν πρόκειται εμείς να ανεχθούμε είναι τον κ. Τσίπρα να προσποιείται, για άλλη μια φορά, ότι διαπραγματεύεται την ώρα που η χώρα βουλιάζει".
Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς ανέφερε: "Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρέπει να προχωρήσουν πλειστηριασμοί, όχι μόνο στην πρώτη κατοικία, αλλά σε εξοχικά σπίτια στη Μύκονο επιχειρηματιών οι οποίοι λήστεψαν τις εταιρίες τους και έχουν τα λεφτά τους έξω και οι οποίοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές; Έχετε καμιά αμφιβολία ότι δεν ξέρουν οι τράπεζες ποιοι είναι αυτοί; Να κάνουν τη δουλειά τους και να κοιτάξουν να εισπράξουν ό,τι παραπάνω μπορούν και να μην τα φορτώσουν αυτά στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου. Τα νομικά εργαλεία υπάρχουν πια".