"Διαγωνιστική διαδικασία με όρους «ριάλιτι» και φθηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα, ώστε να ενισχυθεί το τραυματισμένο κυβερνητικό προφίλ" η δημοπρασία
Η επιχείρηση φίμωσης της κοινωνίας θα γίνει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, εκτιμά ο βουλευτής Β΄Αθηνών της ΝΔ, και πρώην υπουργός, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει ότι η ΝΔ «δεν αναγνωρίζει τις απόπειρες χειραγώγησης της ενημέρωσης». Διευκρινίζει ότι ως κυβέρνηση η ΝΔ θα επαναφέρει τον ρόλο του ΕΣΡ, ωστόσο τα τέσσερα κανάλια που πήραν τώρα άδεια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν.
Υποστηρίζει ότι το αίτημα για εκλογές είναι αυτονόητη εθνική αναγκαιότητα και προσθέτει ότι «Επιδιώκουμε με τους πιστωτές μια νέα συμφωνία. Με ίδιο περιεχόμενο, αλλά με διαφορετικούς στόχους». Προβλέπει ότι στο εργασιακό οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση δε θα πηγάζουν από την αντιπολίτευση, αλλά από τον ίδιο της τον εαυτό.
Τέλος, για το κρίσιμο ζήτημα της παραποίησης των στοιχείων του ελλείμματος του 2009 αναφέρει ότι «ο κ. Παπανδρέου και η καταστροφική κομπανία του θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει το οδυνηρό για την χώρα μας μνημόνιο».
Πώς σχολιάζετε το καινούργιο τηλεοπτικό τοπίο; Θα πετύχει η κυβέρνηση τον στόχο της να "ελέγξει την ενημέρωση και να φιμώσει την κοινωνία", όπως καταγγείλατε ότι είναι ο στόχος της;
«Νομίζω πως η επιχείρηση φίμωσης θα γυρίσει «μπούμερανκ» απέναντι στη Κυβέρνηση. Η κοινωνία και η Δημοκρατία μας είναι αρκετά ώριμες για να αποδεχθούν υπουργούς «καναλάρχες» και να είναι ανεκτικές απέναντι στην προπαγάνδα. Το τελευταίο, αποδείχθηκε, άλλωστε, από την αντίδραση του κόσμου και κατά το πρόσφατο δημοψήφισμα, όταν -σε μεγάλο βαθμό- η υπερπροβολή της καμπάνιας του «ΝΑΙ» από τα μέσα, επέφερε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα».
Πέρα από τις ενστάσεις -νομικές και πολιτικές που μπορεί να υπάρχουν- για πρώτη φορά δίνονται κανονικές άδειες στα κανάλια και οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν το αντίτιμο.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται στη χώρα μας μια προσπάθεια να μπει μια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ούτε, βέβαια, στο κομμάτι των συχνοτήτων, γενικότερα. Σας θυμίζω, για παράδειγμα, το «βασικό μέτοχο» και το διαγωνισμό για τις συχνότητες των κινητών τηλεφώνων που διενεργήθηκε με διαφάνεια, με ηλεκτρονικό τρόπο και απέφερε στο ελληνικό Δημόσιο 381 εκατομμύρια ευρώ.
Εκείνο που συμβαίνει για πρώτη φορά, όμως, είναι να διεξάγεται μια διαγωνιστική διαδικασία με όρους «ριάλιτι» και φθηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα, ώστε να ενισχυθεί το τραυματισμένο κυβερνητικό προφίλ. Γιατί είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας μέσα από αυτή τη διαδικασία επένδυσε σε 2 πράγματα: Πρώτον, να αποπροσανατολίσει τη κοινή γνώμη από την ταυτόχρονη περικοπή 150.000 συντάξεων και την επιβολή του αυξημένου ΕΝΦΙΑ -που θα καταργούσε- και, δεύτερον, να υπηρετήσει την παραπαίουσα δημοφιλία του».
Η ΝΔ αναγνωρίζει τελικά το αποτέλεσμα του διαγωνισμού; Τι θα κάνετε εάν γίνετε κυβέρνηση;
«Η Νέα Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει τις απόπειρες χειραγώγησης στην ενημέρωση. Ήταν και είναι, άλλωστε, η μόνη παράταξη που από τα μέσα τις δεκαετίας του '80 αγωνίζεται με συνέπεια για τον πλουραλισμό και την ελευθερία στην ενημέρωση. Γι' αυτό και θα καταργήσει το «νόμο Παππά» που συμπυκνώνει τα καθεστωτικά απωθημένα που έχει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γιατί ο διαγωνισμός, με τον τρόπο που έγινε, ούτε διαφανείς διαδικασίες είχε, ούτε καταπολεμά στην πράξη τη διαπλοκή, αφού τα υπερβολικά ποσά που κατατέθηκαν ανοίγουν αναπόφευκτα «υπόγειες διαδρομές» χρήματος. Το δημόσιο κέρδος από αυτήν τη διαδικασία, εξάλλου, είναι μηδαμινό, αφού τα έσοδα των προσφορών θα πρέπει τώρα να διατεθούν σχεδόν όλα στα χιλιάδες επιδόματα ανεργίας των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα επαναφέρει τον κεντρικό - αποφασιστικό ρόλο του ΕΣΡ στη διαγωνιστική διαδικασία και θα αξιοποιήσει το σύνολο του ψηφιακού φάσματος με νέες τηλεοπτικές άδειες, με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, με απολύτως διαφανή προέλευση των χρημάτων και ενιαίο τίμημα για όλους τους συμμετέχοντες.
Τα κανάλια που πήραν τώρα άδεια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν;
«Σαφέστατα. Όποιος λειτουργεί με διαφάνεια, έχει ξεκάθαρη προέλευση χρημάτων και πληροί όλες τις προϋποθέσεις του νόμου, θα συνεχίσει να εκπέμπει κανονικά. 'Αλλωστε, οι κυβερνήσεις που λειτουργούν δημοκρατικά δε φοβούνται την πολυφωνία. Την πολυφωνία τη φοβούνται μόνο οι Κυβερνήσεις που λειτουργούν «καθεστωτικά».
Επιμένετε στο αίτημά σας για εκλογές;
«Το αίτημα των εκλογών που εκφράζουμε δεν αποτελεί έναν κοινότυπο αντιπολιτευτικό ελιγμό, αλλά αυτονόητη εθνική αναγκαιότητα. Σύντομα, με τη φοροκαταιγίδα που έρχεται, δε θα είμαστε μόνο εμείς που θα ζητάμε εκλογές, αλλά ολόκληρη η κοινωνία.Το βασικό προαπαιτούμενο σήμερα για να ανακάμψει η χώρα είναι ένα, να απομακρυνθεί ο θίασος που την κυβερνά».
Νομίζετε ότι η κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης;
«Νομίζω πως όχι. Σε μια διαπραγμάτευση όταν δε διεκδικείς, δε διαφωνείς δεν αντιπροτείνεις, παρά μόνο στο τέλος υπογράφεις απλά ό,τι σου πούνε, λογικά δεν αντιμετωπίζεις πρόβλημα. 'Αλλωστε, η Κυβέρνηση έτσι λειτούργησε και στην πρώτη αξιολόγηση, δίδοντας εν λευκώ στους δανειστές τη διαχείριση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας και υποθηκεύοντας τη χώρα μας για 99 έτη».
Έχετε πρόταση για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη;
«Έχουμε σαφέστατη πρόταση την οποία και θα παρουσιάσουμε στη ΔΕΘ. Μία πρόταση βασισμένη στην αλήθεια, τις μειωμένες δαπάνες, τη λιγότερη φορολογία, τις περισσότερες δουλειές και επενδύσεις. Γιατί αυτά έχει ανάγκη να ακούσει σήμερα η κοινωνία.
Η ανάπτυξη δεν έρχεται με ευχολόγια. Η ανάπτυξη έρχεται μόνο με επενδύσεις. Και οι επενδύσεις προϋποθέτουν κλίμα σταθερότητας. Όχι κλίμα αστάθειας και εκφοβισμού των επενδυτών. Αυτός ήταν και ο λόγος που, ενόψει της επερχόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης, έχω προτείνει την επαναφορά της διάταξης του Συντάγματος του 1952, που δημιουργούσε το απαραίτητο καθεστώς προστασίας για τα κεφάλαια που επενδύονταν στην Ελλάδα. και απετέλεσε τη νομική βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε το θαύμα της εκβιομηχάνισης στη χώρα μας τις δεκαετίες του '50 και του '60.Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι η ελληνική Ναυτιλία, υπαγόμενη στο ίδιο νομικό καθεστώς, γνώρισε μια πρωτοφανή άνθηση και θεμελίωσε την παγκόσμια κυριαρχία της. Σήμερα, επομένως, η χώρα έχει ανάγκη από μια αντίστοιχη πρόβλεψη. Από μια νέα συνταγματική διάταξη που θα την καταστήσει ασφαλή προορισμό για τα ξένα κεφάλαια και θα τη μετατρέψει σε υποδοχέα μεγάλων επενδύσεων».
Θα ζητήσετε επαναδιαπραγμάτευση; Γιατί τι άλλο είναι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που προαναγγέλλετε;
«Επιδιώκουμε με τους πιστωτές μια νέα συμφωνία. Με ίδιο περιεχόμενο, αλλά με διαφορετικούς στόχους. Γιατί από την Ελλάδα που κατέγραφε ανάπτυξη το 2014, οδηγηθήκαμε σήμερα σε μια Ελλάδα που αποτελεί στην Ευρωζώνη τη μόνη χώρα με ύφεση. Η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι το κλειδί για να ξεφύγει η οικονομία μας από τον υφεσιακό κύκλο στον οποίο τον έχει περιέλθει, εξαιτίας του κ. Τσίπρα και της καταστροφικής για τον τόπο παρέας του. Είναι, όμως, απαραίτητο η συμφωνία αυτή να συνοδευτεί, παράλληλα, από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας».
Προβλέπετε ότι η κυβέρνηση θα έχει δυσκολίες με τα εργασιακά. Εσείς είσαστε εναντίον της εργασιακής μεταρρύθμισης; Πχ δεν συμφωνείτε με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και με το λοκ άουτ, με την αλλαγή της απόφασης για προκήρυξη απεργίας;
«Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση στα εργασιακά δε θα πηγάζουν από την αντιπολίτευση, αλλά από τον ίδιο της τον εαυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύτηκε για χρόνια με «παντιέρα» τον απεργιακό νόμο, ενώ σχεδόν όλα της στελέχη του είναι γαλουχημένα στις καταλήψεις και τις απεργίες. Περιμένουμε, επομένως, από τα μέλη της Κυβέρνησης να αφήσουν τώρα τη γνώριμη για αυτούς ντουντούκα και να μιλήσουν από μικροφώνου της Βουλής για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Όταν παρουσιάσουν κάτι συγκεκριμένο, τότε θα τοποθετηθούμε και εμείς».
Εν τέλει ποια είναι η δική σας πολιτική θέση, υπήρξε ή όχι παραποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009;
«Η θέση μας είναι ότι ο κ. Παπανδρέου και η καταστροφική κομπανία του θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει το οδυνηρό για την χώρα μας μνημόνιο. Εάν, πρώτον, έπαιρνε έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα που όφειλε. Και τέλος, εάν, δεύτερον, δεν διατράνωνε ό ίδιος διεθνώς ότι η χώρα μας «ψεύδεται» για τα στοιχεία της, διαπομπεύοντάς την».
Νομίζετε ότι οι Ευρωπαίοι θα απελευθερώσουν τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες; Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμάτε ότι θα υλοποιήσει ο Ερντογάν στην απειλή του για μη τήρηση της συμφωνίας στο προσφυγικό;
«Από τον περασμένο Μάρτιο υπάρχει με την Τουρκία μια συμφωνία σε εξέλιξη για το Προσφυγικό. Σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει μονομερώς να αλλάξει θέση, τότε θα διαπράξει ένα ακόμα κεφάλαιο πολιτικής ανευθυνότητας απέναντι στο ζήτημα αυτό. Και, βέβαια, η Ελλάδα θα είναι, για ακόμη μία φορά, η χώρα που -εν ονόματι όλης της Ευρώπης- θα «φορτωθεί» το πρόβλημα εξ' ολοκλήρου στις πλάτες της».